‘Mabetsiz’ şehrin Kocatepe'si
ABONE OL

Osmanlı döneminin mimari estetiği ile modern teknolojinin imkânlarını bütünleştiren Kocatepe Camii, minarelerinde Selimiye, merkezi kubbe ve yarım kubbelerinde ise Sultanahmet Camii’nin izlerini taşıyor. Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından yapımı tamamlanan ve 28 Ağustos 1987’de ibadete açılan Kocatepe Camii, Başkent’in önemli sembollerinden biri olma özelliğine sahip. 

TÜRK-İSLAM SANATLARI KULLANILDI       

Caminin kaba inşaatı ve sıva dışındaki ince inşaat işlerinde geleneksel yapı elemanları ve Türk-İslam sanatları kullanıldı. Plato şeklindeki bir avluyla sarılı olan caminin, revaklı avlusuna kuzey cephesinden mermer bir taç kapı, doğu ve batı cephelerinden ise mermer kapıdan giriliyor. Kocatepe’nin kubbe örtülü ve kare planlı 4 bin 288 metrekare ebatındaki harem kısmını, ortada dört fil ayağını birbirine bağlayan kemerlerin üzerine oturan 48 metre yükseklikteki ana kubbe, bu ana kubbeyi destekleyen dört yarım kubbe ve bunları destekleyen 12 küçük yarım kubbe örtüyor ve harem köşelerdeki küçük kubbelerle tamamlanıyor. Camiye klasik selatin camilerinden farklı olarak doğu-batı ve kuzey cephelerinde iki mahfil kat yapılarak, haremdeki kapalı mekânın genişletilmesi ve özel bir görünüm alması sağlandı.      

Kubbelerin geleneksel tarzda kurşunla kaplandığı camide, revaklı avluyu çevreleyen kubbeler ile caminin yan giriş kapı kubbelerinin âlemleri mermerden, ana ve yan kubbe alemleri altın varakla kaplı bakırdan imal edildi. Camide bir ana ve dört yan kapı, revaklı avluda ise üç ana kapı bulunuyor. Caminin beden duvarı, revaklı avluda yer alan pencerelerin kepenkleri ve kapılarında, geometrik biçimlerde kesilmiş küçük ahşap parçaların birleştirilmesiyle oluşturulan kündekari tarzına yer verildi. Caminin mihrap, minber ve kürsüsü beyaz Marmara mermerinden yapıldı. Camide gelişmiş tekniklerin kullanıldığı ve bilinen klasik sistemlerin aşıldığı iç aydınlatma sistemi dikkati çekiyor. Büyüklüğü dolayısıyla iç aydınlatma için bir ana, 32 uydu ve 4 köşe avize kullanılırken, ana avizenin çapı 5 buçuk metre, ağırlığı ise 7 buçuk ton olduğu biliniyor. Köşe avizelerin çapları 140 santimetre, uydu avizelerin çapları ise 60 santimetre olurken, kristal kürelerden oluşan avizelerin zincirleri ve iskeletleri altın kaplama.      

İÇ SÜSLEME OSMANLI MİMARİSİ  

Klasik Osmanlı mimarisinin örnek alındığı iç süslemelerde ise malzeme olarak çini, mermer, sarı maden, altın varak ve özel boyalar kullanıldı. Altın kaplama olan ana kubbe ve aslan göğsü yazıları ise pirinçten kesme suretiyle yazıldı. Caminin müezzin mahfilinin altında 1993’te Suudi Kralı Fahd bin Abdülaziz tarafından dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’e hediye edilen Mescid-i Nebevi maketi de yer alıyor.