'Türkiye gerçek kaşmirle tanıştı'
ABONE OL

Dünyaca ünlü Moğol firması Gobi Mongolian Cashmere,  Ankara’dan sonra ikinci mağazasını İstanbul Nişantaşı’nda açtı. Gobi markasını Türkler ile tanıştıran Türkiye Distribütörü Mustafa Gür, Gobi Mongolian Cashmere mağazalarından sonra Türkiye’nin gerçek kaşmirle tanıştığını söyledi. Gür, “Geçmişte Türkler tarafından çok sık kullanılan kaşmire, Gobi ile birlikte ilgi tekrar attı” dedi. Gür, Gobi’nin fiyat ve kalite standardıyla kendi müşteri yapısını oluşturduğunu dile getirdi.  

Gobi ürünlerinde yüzde yüz saf kaşmirin kullanıldığını anlatan Mustafa Gür, sorularımızı yanıtladı. 

Türkiye’de Gobi markasını bilinir hale getirdiniz. Gobi hakkında bilgi verir misiniz? 

1981 yılından beri faaliyet gösteren Gobi, kaşmir ürünler üreten yüzde 100 Moğol olan bir firma. Kaşmirin hammaddesi Moğolistan’da. Dünyanın en iyi kaşmir keçileri Moğol dağlarında yetişiyor. Dünyanın en iyi kaşmir markası Gobi diyebiliriz. Dünyada, 30 ülkede 69 mağazası bulunan bir marka olan Gobi, aynı zamanda dünyadaki kaşmir ihtiyacının yüzde 65’ini karşılıyor.   

Marka ile nasıl tanıştınız? 

Moğolistan’daki bazı firmalarla işler yapıyoruz. Sıklıkla Moğolistan’a gidip gelmeye başladık. Gidip gelirken bu marka ile tanıştık. Türkiye’deki dostlarımıza hediyeler getirmeye başladık. Sonrasında  “Neden biz Türkiye’de bir mağaza açmayalım” diye düşündük.  İlk mağazamızı Armada Alışveriş Merkezi’nde açtık. Türkiye’deki ilk mağazayı biz açtık.  Türkiye’nin kaşmirdeki eksikliğini giderdiğimizi düşünüyoruz. Yakın zamanda İstanbul Nişantaşı’nda ikinci mağazamızı açtık. 

İkinci mağazanızı İstanbul’da açtınız. Bu konuda neler söylemek istersiniz? 

İstanbul, Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı. Dünyaca ünlü kaşmir markası olan Gobi’yi İstanbul’da açarak, kaliteli kaşmiri İstanbullular’la buluşturmak en büyük istediğimizdi. Bunu gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz. Dünya markalarının yer aldığı bir lokasyonda mağazamızı açarak, Gobi’nin tanıtımını ve bilinirliğinin katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. İstanbul’da açtığımız mağaza ile daha çok kitleye ulaşmayı hedefliyoruz. Turizm açısından önemli bir kent olan İstanbul’da mağaza açarak, Ortadoğu ülkeleri ile komşu ülkelerden gelecek olan turistlere de hizmet verebiliyoruz. 

MAĞAZA SAYISINI ARTIRACAĞIZ 

Aslında, Ankara’da mağaza açtıktan sonra İstanbul’da yer araştırmalarına başlamıştık. Özel bir yerde mağaza açmak istiyorduk. O yüzden uzun süre araştırma yaptık. En sonunda Nişantaşı’nda Abdi İpekçi Caddesi’nde mağazamızı açma kararı aldık. Cadde, İtalyan markalarının olduğu bir yer. Mağazamız, 200 metrekareye yakın bir alanda hizmet veriyor.

Başka nerelerde mağaza açmayı planlıyorsunuz? 

Bizim en büyük isteğimiz, İstanbul ve Ankara’daki mağaza sayımızı artırmak. Ankara ve İstanbul’daki alışveriş merkezlerine girmeyi planlıyoruz. Öncelikle hedefimiz kısa sürede İstanbul’da 2 mağaza açmak. Nişantaşı, bizim vitrin boyutumuz olacak. Buradaki mağazanın, bizim bilinirliğimizi artırmaya katkı sağlayacağını düşünüyorum. Daha sonrasında, önemli alışveriş merkezlerine mağaza açmayı hedefliyoruz. 

Türkiye’de kaşmir sizce yeterince biliniyor mu? 

Ülkemizde, kaşmiri bilen çok az bir kitle vardı. Aslında geçmişte Türkler, sadece kaşmir ürünler kullanıyordu. Ankara’daki mağazayı açalı yaklaşık 2 sene oldu. Biz önce müşterilerimize kaşmiri tanıtıyoruz. Kaşmirin nasıl üretildiğini anlatıyoruz. Daha sonra da Gobi Kaşmir’i anlatıyoruz. Gobi Mongolıan Cashmere mağazalarından sonra Türkiye gerçek kaşmirle tanıştı. Gobi ile birlikte kaşmire ilginin tekrar arttığını söyleyebilirim. Gobi’yi bazı markalarla kıyaslayanlar var. Ama kaşmiri bilen, öğrenenler farkımızı anlıyor. Gobi Kaşmir, fiyat ve kalite standardıyla kendi müşteri yapısını oluşturdu. 

TEDAVi EDiCi ÖZELLiĞi DE VAR 

Saf kaşmirin özellikleri nelerdir? 

Kaşmir, saç inceliğinde olan bir dokudur. Bir kaşmir keçisinin çene altı ve karın bölgesindeki ikinci tabaka en yumuşak tüydür. Gobi ürünlerinde bu kaşmir tüyleri kullanılıyor. Bir small beden kazağa yaklaşık 4 tane kaşmir keçisinin bir yıllık tüyü kullanılıyor. Bunun yanında kaşmir antialerjik bir üründür. Asla yanma, batma, kaşınma yapmaz. Bunu özellikle belirtiyoruz. 

Kaşmir bir yün çeşididir, ama yünden çok farklı özelliklere sahip. Yüne alerjisi olan çok fazla insan var. Kaşmir bu yönüyle yünden ayrılıyor. Aynı zamanda kaşmirin vücut ağrılarına iyi gelen bir hammadde olduğu biliniyor. Fizyoterapistler kaşmir önerir. Tedavi edici, ağrı kesici bir özelliği olduğu bilinen bir gerçektir. 

Kaşmir, doku olarak da yumuşak bir üründür. Direk ten üstüne giyilebilen tek üründür. Biz ürünlerimizi organik kaşmirle üretiyoruz. Ayrıca, kabanlarımız hırka hafifliğinde kazaklarımız ise bir fanila hafifliğindedir. Ama bir o kadar sıcak tutar. Kaşmir vücut ısısını korur. Aslında yazında kullanılacak önemli bir ürün. Vücut ısısını dengede tuttuğu için üşümenizin ve terlemenizin önüne geçiyor. Kaşmir her ortamda kullanılabilecek bir hammaddedir.