Akıllı canlı hayvan barınağı ile organik et mümkün
ABONE OL

Küçükbaş, büyükbaş, kanatlı ve evcil hayvanların doğada organik olarak yetişmesine yönelik bir proje hazırlayan Ayb Teknolojiler Firması Genel Müdürü Osman Tutum, “Akıllı Canlı Hayvan Barınağı projesi, hayvanların doğal ortamını ve alışmış oldukları barınaklarını değiştirmeden bulunduğu yeri değiştirmesine olanak sağlıyor. Bu şekilde gelişimini sağlayan bir hayvan, farklı ortamlarda semirmesini yaparak gerekli olan besin, antibiyotik ve vitamin çeşitliliğini ilaçlardan veya hazır endüstriyel yemlerden değil de doğanın çeşitliliğinden alacak.” şeklinde konuşuyor. 

Mimar ve Mühendisler Grubu’nun 17-18 Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenleyeceği 3. Ar-Ge &İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’nde ilk defa tanıtılacak olan Akıllı Canlı Hayvan Barınağı projesi organik et üretiminin yapılmasına imkan tanıyor. Ayb Teknolojiler Firması, Avrupa’da uzun yıllardır kullanılan bu sistemi inceleyerek Türkiye’nin şartlarına uygun mobil barınak projesini hazırladı. Özellikle son zamanlarda endüstriyel et üretimine gelen tepkilere karşılık bu proje hayvanların doğal ortamda büyümesini sağlayarak etlerinin organik olmasını mümkün kılıyor. 

Hükümetin inovatif projelere verdiği maddi destekten yararlanarak projelerini gerçekleştiren Ayb Teknolojiler Firması Genel Müdürü Osman Tutum ile “Akıllı Canlı Hayvan Projeleri” hakkında merak ettiklerimizi konuştuk. 

MOBİL BARINAK ÇÖZÜM SAĞLIYOR

Tamamen mobil bir sistemden oluşan barınağı internet ağı üzerinden kontrol etmek mümkün. Besicilerin mevcut sıkıntılarına çözüm üreten ve kanatlı hayvan yetiştiriciliği yönetmeliğine uygun bir sistem olan Akıllı Canlı Hayvan Barınağı, pazarda kendine yer bulacağa benziyor. Osman Tutum projelerinin ayrıntıları hakkında şu bilgileri veriyor: Birbirine monte edilebilen veya tek parça halinde olabilen ana gövde ile otomasyon paneli; havalandırma, yumurtalık, teker, akü, yağmur sensörü, ışık sensörü, güneş paneli, yem deposu, üst küreme, alt küreme, su deposu, üst hidrolik piston, ısıtıcı, kamera, aydınlatma, yemlik, suluk, alt hidrolik pistonu, havalandırma penceresi, sıcaklık sensörü, yem motoru, alt ızgara, üst ızgara, ısı-nem sensörü, teker hidroliği, havalandırma pistonu, rampa, çıkış kapısı ve soğutucudan oluşan, araziye nakil edilebilen mobil veya kombinasyonlara sahip bir sistem. 

Hayvanların kapalı alanlarda hazır yem yiyerek etlerinin, yumurtalarının lezzetsiz olması ve başında devamlı bir bakıcının durması sorunlarını ortadan kaldıran bu projenin geliştirilmesinde etkili olan bir çok neden var. Kanatlı hayvan yetiştiriciliği ile ilgili inovasyon gerekliliği, hayvanların doğal ortamdan koparılmadan beslenmesini sağlamak, entegre kanatlı hayvan üretiminin günümüzde kabul görmeyecek ölçüde zararlı olmasının araştırmalar ile kanıtlanması, ülkemizde insanlara dayatılan GDO’lu besinlerin yerini bu sayede organik besinlerin almasını sağlamak, pratik ve bilgi gerektirmeyen otomasyon sistemi ile sağlıklı ve organik yetiştiricilik yapmak bu projenin hayata geçirilmesini sağlayanlar etmenler arasında. 

HAYVANLARIN TELEF OLMASINA SON VERECEK

Akıllı Hayvan barınağı, hayvanın barınağını değiştirmeden, farklı ortamlara taşıyarak doğal seleksiyonu destekliyor. Organik alanların hiç durmadan nadasta kalmasını sağlayan proje kuraklaşmanın da önüne geçiyor. Bu sistemin en önemli faydalarından biri de hayvanların telef olmasını engellemek. Küçükbaş, büyükbaş, kanatlı ve evcil hayvanların toplu halde yaşamlarını devam ettirdikleri yerlerde günlük yeme, içme ve hava alma ihtiyaçlarını sağlayamadıklarından kısa sürede toplu ölümler veya hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Sistem, insanların çeşitli sebeplerle hayvanların yanında olamadığı zamanlarda onların zor durumda kalmasını önlemek ve yiyecek, içecek, havalandırma gibi günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla tasarlandı. 

ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER YERİNE DOĞAL ÜRÜNLER

Endüstriyel et üretimi ile ilgili tüketicilerin şikayetleri her geçen gün artıyor. Sağlığa zararlı olduğuna yönelik eleştiriler var. Bu sıkıntıya da çözüm olabilecek mobil barınak endüstriyel et üretimini ortadan kaldırabilir. Kapalı entegre sistem çalışan çiftliklerin hayvanların dış dünya ile irtibatını komple ortadan kaldırdığını belirten Osman Tutum, “Bunun sebebi bir hayvanı belirli hormonlar kullanarak 40 gün gibi bir sürede iki kilonun üzerine çıkarıp kesime hazır hale getirmek. Buna karşılık Hükümetimizin yapmış olduğu yeni düzenleme ile birlikte bu süre 80 güne çıkmış ve bu sayede doğada semirme yöntemiyle yetişmiş hayvanları kesime hazırlayıp çok daha besili, lezzetli ve en önemlisi sağlıklı et yetiştiriciliğinin temelleri atıldı” diyor ve ekliyor:  Projemiz; tam da bu aşamada hayvanların doğal ortamını ve alışmış oldukları barınaklarını değiştirmeden hayvanın bulunduğu ortamı değiştirmesine olanak sağlıyor.