Alman yönetimi Leopard tanklarının modernizasyonuna yönelik anlaşmayla ilgili açıklama yapmıyor
ABONE OL
Almanya'da hükümet kurma denemelerindeki başarısızlıklar ve terör örgütü PKK'nın lobisinin baskısı ile askıya alınan Türkiye-Almanya arasındaki Leopard tanklarının modernizasyonuna yönelik anlaşma Alman meclisinde gündeme geldi. Alman hükümeti 18 Aralık 2017 ile 24 Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye'ye yönelik silah ihracatına ilişkin 31 anlaşmaya onay verdi. Reuters'in haberine göre konu, Alman meclisinde Ticaret ve Enerji Bakanlığı'na yöneltilen soru ile gündeme geldi.
 
Alman Ticaret ve Enerji Bakanlığı tarafından verilen cevapta silahların tür ve modellerine ilişkin ayrıntılı bilgi verilmezken sadece silahlara ilişkin kodlar kullanıldı. Söz konusu onayın Türkiye'nin talep ettiği ancak Alman hükümeti tarafından askıya alınan Leopard tanklarının modernizasyonunu kapsayıp kapsamadığı konusunda bir açıklama yapılmadı. 
 
ZEYTİN DALI HAREKATI BAHANE EDİLMİŞTİ
 
Zeytin Dalı Harekatı'nda Leopard 2 tanklarının görüntülenmesi ile Yeşiller gibi PKK yandaşlığı yapan partiler, geçici hükümete ''Türkiye Leopard tanklarını kullanmamalı'' baskısı yaptı. Geçici hükümetin güçsüzlüğü ve karar alma mekanizmalarının sağlıklı çalışmaması sonucu, Ocak'ta Türkiye ile Almanya arasındaki Leopard tanklarının modernizasyonuna yönelik anlaşma askıya alındı. 
 
Karar üzerine Alman Gazetesi  Der Spiegel, Almanya'nın da ABD gibi PKK/PYD ile müttefiklik içinde olduğunu itiraf etmişti.