Asya ateşi
ABONE OL

Rusya, NATO’nun Ukrayna’da 3 Eylül’de başlattığı ve 15 Eylül’e kadar sürecek olan ‘Rapid Trident’ (Hızlı Mızrak) tatbikatıyla eş zamanlı olarak tarihinin en büyük askeri tatbikatını başlattı. Rus ordusunun üçte birinin yer aldığı ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun yönettiği tatbikatın adı Vostok-2018. Sovyetler Birliği döneminde 1981 yılında yapılan ‘Zapad-81’ tatbikatından da büyük olan organizasyona Rus haber ajansı Sputnik’in verdiği bilgilere göre 300.000 asker, 1000 hava aracı, 36.000 tank ve askeri araç, 80.000 gemi ve deniz aracı katıldı. Vostok-2018’a Çin ve Moğolistan da dahil oldu. 

‘KİMSE HEDEF DEĞİL’ 

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre tatbikat 17 Eylül’e kadar Rusya’nın Uzak Doğu Bölgesi’ndeki topraklarında bulunan 5 askeri alan ve karasularında (Japon Denizi, Bering Denizi ve Ohotsk Denizi) gerçekleştiriliyor. Açıklamada ayrıca “Tatbikatın temel amacı, askeri yönetim organlarının planlamadaki hazırlık seviyesinin tespiti,  uzun mesafelerde birliklerin yeniden gruplandırılmasının sağlanması, kara birlikleri ile deniz birlikleri arasında etkileşimin organizasyonu, komutanların ve birliklerin hazırlık ve askeri operasyon sırasında yeteneklerinin geliştirilmesidir” ifadeleri kullanıldı. Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov da tatbikatın hiçbir ülkeyi hedef almadığını belirtti. 

NATO KAYGILI 

Moskova’dan gelen açıklamalarda Vostok-2018’in 26 Nisan 1996’da Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Çin arasında sınır bölgesinde askeri alanda güvenin güçlendirilmesi hususunda yapılan anlaşmaya uygun olduğu belirtilse de NATO o kadar iyimser değil. NATO Sözcüsü Diline White, tatbikat hakkında “Vostok-2018, Rusya’nın büyük çapta bir krize hazırlanmaya odaklandığını gösteriyor” ifadelerini kullandı. 

3 BİN ÇİN ASKERİ 

Vostok-2018’e Çin ve Moğolistan ordularının katılımı da dikkat çekti. Tatbikat için Çin’den 26 helikopter ve 6 uçak Rusya’ya gönderildi. Çin Savunma Bakanlığı daha önce tatbikat için 3.000 askerin, 900’ü aşkın askeri teçhizatın, 30 savaş uçağının ve helikopterin Rusya’ya sevk edileceğini açıklamıştı. Moğolistan ordusundan katılacak güçler konusunda ise Rus medyası tarafından bir bilgi aktarılmadı.