BM'den Güney Sudan uyarýsý: Ýnsani acýlarýn hafifletilmesi en önemli þey
ABONE OL

Lowcock, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediði basýn toplantýsýnda, iki hafta önce Güney Sudan'ý ziyaret ettiðini, insani krize yönelik hükümet ve muhalefet yetkilileriyle ayrý ayrý görüþtüðünü söyledi.

Ülkedeki çatýþmalarýn 5'inci yýlýna girdiðini anýmsatan Lowcock, "Sýradan insanlar akýl almaz derecede acý çekiyor. Barýþ sürecinde þu ana kadar hiçbir ilerleme olmadý. Çatýþmalar devam ediyor ve ekonomi çöktü." diye konuþtu.

"Güney Sudan'da bu yýl 7 milyon kiþinin insani yardýma ihtiyacý var." ifadesini kullanan Lowcock, sýkýntýnýn giderek derinleþtiðine iþaret etti.

Lowcock, ülkede görüþtüðü herkesin öncelikle barýþ istediðini, çatýþmalar sonlandýrýlmadan insanlarýn acý çekmeye devam edeceðini vurgulayarak, "Ýnsani acýlarýn hafifletilmesi için þiddetin sona erdirilmesi ilk ve en önemli þey." dedi.

Lowcock, BM olarak gerek Güney Sudan'da gerekse komþu ülkelerdeki Güney Sudanlý sýðýnmacýlara insani yardým ulaþtýrmak için uluslararasý finansman desteðine ihtiyaç duyduklarýný dile getirdi.

- "Dünyanýn en tehlikeli yerlerinden biri"

Güney Sudan'a insani yardým ulaþtýrmanýn zorluklarýna da dikkati çeken Lowcock, þöyle konuþtu:

"Yardým kuruluþlarý, ülkede çatýþan tüm taraflarýn taciz, gasp, yaðma, adam kaçýrma, cinayet, haraç ve diðer suçlarýna maruz kalýyor. Güney Sudan insani yardým çalýþanlarý için dünyanýn en tehlikeli yerlerinden biri. Yardým çalýþanlarýna karþý iþlenen suçlar cezasýz kalýyor."

Lowcock, bir soru üzerine de Güney Sudan'dan komþu ülkelere göçün hala devam ettiðini aktardý.

Etiyopya, Sudan, Kenya ve Uganda gibi komþu ülkelere sýnýr kapýlarýný açýk tutmalarýndan dolayý teþekkür eden Lowcock, bölgeye BM barýþ gücü gönderilmesi kararýný da sadece Güvenlik Konseyinin alabileceðini kaydetti.

Sudan'dan 2011'de ayrýlarak baðýmsýzlýðýný ilan eden Güney Sudan, Devlet Baþkaný Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralýk 2013'te yardýmcýsý Riek Machar'ý "darbe teþebbüsü" iddiasýyla görevden almasýnýn ardýndan iç savaþa sürüklenmiþti.

Hükümetlerarasý Kalkýnma Otoritesi gözetiminde yürütülen barýþ görüþmeleri sonucu 17 Aðustos 2015'te taraflar arasýnda anlaþmaya varýlsa da baþkent Cuba'da 8 Temmuz 2016'da çatýþmalar yeniden patlak vermiþti.