Hariri özgür çocukları rehin
ABONE OL

Suudi Arabistan’da ailesi ile birlikte rehin tutulduğu öne sürülen Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin Riyad sürgünü sona erdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un daveti üzerine harekete geçen Hariri ve eşi Lara Beşir El Azem, Paris’e ulaştı. Macron ve First Lady Brigitte tarafından Hariri ailesinin sadece büyük oğulları Hüsam’ı Paris’e getirdiği öğrenilirken, diğer iki çocuğunun Riyad’da kalması Lübnan Başbakanı’na yönelik baskının sürdüğü yorumlarına neden oldu.

SINAV BAHANESİ

Sabahın erken saatlerinde Fransa’ya geçen Hariri ile eşi Lara’nın Paris’teki konutlarına varışını Lübnan televizyonu tarafından canlı olarak yayınladı. Riyad’dan ayrılan Hariri çiftinin sadece 18 yaşındaki oğulları Hüsam’ı yanlarında getirmesi dikkat çekti. Lübnanlı lider 16 yaşındaki Lulva ile 12 yaşındaki Abdülaziz’in sınavları nedeniyle Riyad’da kaldığını duyururken, Beyrut merkezli Alanbaa gazetesi ise Hariri çiftinin iki çocuğunun Suudiler tarafından rehin tutulduğunu öne sürdü.

SALI GÜNÜ DÖNÜYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, öğle saatlerinde Lübnan başbakanlığı görevinden istifa ettiğini duyuran Lübnan Başbakanı’nı Elysee Sarayı’nda kabul etti. Basına kapalı olarak gerçekleşen ilk toplantının ardından Hariri’nin eşi Lara ve oğlu Hüsam da Elysee’ye gelerek Brigitte-Macron çiftiyle öğle yemeğinde buluştu. Görüşmenin ardından basına konuşan Lübnanlı lider, “Yakın zamanda Beyrut’a gideceğim. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile görüşeceğini ve siyasi belirsizliği çözüme kavuşturacağım” dedi. Öte yandan, Hariri’nin Çarşamba günü Beyrut’ta olacağı bildirildi. Avn’ın ofisinden yapılan açıklamada “Başbakan Paris’e ulaştıktan sonra Avn’ı arayarak ‘22 Kasım’daki Bağımsızlık Günü kutlamalarına katılmak için salı günü ülkeye döneceğini ifade etmiştir” denildi. Meclis Başkanı Nabih Berri ile İlerlemeci Sosyalist Parti Genel Başkanı Velid Canbolat’ın da iletişime geçtiği Hariri’nin Lübnanlı siyasetçilere döneceği müjdesini verdiği öğrenildi.