Kuzey Kore ve Güney Kore ayrı düşen aileleri bir araya getiriyor
ABONE OL

Kuzey Kore lider Kim Jong-un ve Güney Kore lideri Moon Jae-in tarafından ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik olarak sürdürülen görüşmelerde verilen vaatler kapsamında Kore Savaşı'nda ayrı düşen aileler bir araya getiriliyor.

Cuma günü yerel saatle sabah 10'da Kuzey Kore'nin turizm noktalarından Kumgang Dağı'nda gerçekleştirilecek olan buluşma seremonisi kararı, delegelerin nisan ayında müzakere ederek "ağustos ayında ortak bir ulusal bayram" belirleme toplantısında alındığı belirtildi.

Kuzey Koreli delegelerin lideri Pak Yong-il konuyla ilgili olarak Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bugün birbirimize karşı düşünceli ve inançlı olarak aktif adımlar atarak iyi sonuçlar elde etmeliyiz." dedi.

Güney Koreli delegeler ise özellikle bugün 80'li yaşlarında olan insanların bulunduğunun altını çizerek, ayrı düşmüş ailelerin bir araya getirilmesi olayının son derece insani bir mesele olduğunu ifade etti.

1950-1953 yılları arasında gerçekleşen ve resmi olarak hala nihayete erdirilmemiş olan Kore Savaşı'nın ardından ülke ikiye bölünmüş ve aileler parçalanmıştı. İki devlet arasında düzensiz de olsa kimi zaman video konferans yöntemiyle, kimi zaman mektupla, kimi zamansa yüz yüze olarak "ailelerin bir araya getirilmesine yönelik" müzakereler yapılmış olup, son yüz yüze görüştürme ise 2015 yılında gerçekleşmişti.