Ruhani: ABD anlaşmayı baltalamakta başarısız oldu
ABONE OL

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, katıldığı bir televizyon programında, altında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi olan ABD, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya'nın yanı sıra Almanya'nın da imzası olan nükleer anlaşmaya yönelik açıklamalarda bulundu.

"ABD yönetimi, Tahran ve büyük güçler arasında imzalanmış olan bu anlaşmayı yürürlükten kaldırmakta başarısız oldu." diyen Ruhani, bu süreci İran için uzun vadeli bir zafer olarak nitelendirdi.

ABD Başkanı Donald Trump ise Cuma günü yaptığı açıklamada, anlaşmanın Avrupalı taraflarına bir ultimatom göndererek, bu anlaşmanın "feci kusurları"nın düzeltilmemesi halinde ABD'nin anlaşmayı bozacağını açıklamıştı.

Nükleer anlaşmanın yeniden müzakereye açık olmadığını söyleyen Ruhani, altında imzası olan diğer ülkeler bu anlaşmaya sadık kaldığı sürece ortada bir sorun olmadığını söyledi.

ABD'nin anlaşmadan cayması durumunda İran'ın takınacağı tavıra da değinen Ruhani, "Böyle bir şey olursa, İran olarak bu paktı yırtıp atarız." dedi.

Söz konusu anlaşma, İran'ın nükleer programının sınırlandırılması karşılığında ülkeye uygulanan ambargonun kaldırılmasını kapsıyor.