Hamas: Gazze'de ateşkes anlaşmasına ilişkin İsrail'in cevabını aldık
ABONE OL

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüğü saldırılar, ardında ölü ve yaralıların yanı sıra büyük yıkımlar bırakarak 204. gününde sürüyor.

HAMAS: GAZZE'DE ATEŞKES ANLAŞMASINA İLİŞKİN İSRAİL'İN CEVABINI ALDIK

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, İsrail'in, 13 Nisan'da arabulucu Mısır ve Katar'a ilettiği esir değişimi ve ateşkes anlaşmasına dair tutumuna ilişkin resmi yanıtını aldığını duyurdu.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, yaptığı yazılı açıklamada, detay vermeksizin "Hamas Hareketi, bu öneriyi inceleyecek ve çalışmanın tamamlanmasının ardından yanıtını (arabuluculara) sunacak." ifadelerini kullandı.

Hayye, 24 Nisan'da yaptığı açıklamada, İsrail ile dolaylı müzakerelerde esnek bir tutum sergilediklerini ancak Tel Aviv yönetiminin Gazze'ye yönelik savaşı bitirmeyi reddederek süreci uzattığını söylemişti.

İstihbarat Şefi Abbas Kamil'in başkanlığındaki Mısır heyeti de İsrail ile Hamas arasında esir takası müzakerelerini görüşmek için bugün İsrail'e gitmişti.

İsrail hükümetinin, Hamas ile esir takası müzakerelerine "son bir şans vermeye hazır olduğunu" ancak müzakerelerde ilerleme kaydedilmezse Refah'a kara saldırısı başlatacağı mesajını Mısır tarafına ilettiği bildirilmişti.

İşte dakika dakika İsrail ile Filistin arasında yaşananlar:

22:56 İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu'nun istifası için yine sokaklara indi

21:48 İsrail: Esir takası anlaşması yapılması halinde Refah'a operasyon askıya alınacak

21:36 İsrail'in, Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıda 6 kişi yaralandı

21:04 Kassam Tugaylarının elindeki İsrailli esirlerden hükümete "Bizi buradan kurtarın" çağrısı

19:39 İsrail ile Hizbullah arasında şiddetlenen çatışmalar Lübnan sınırında yeni göç dalgasına yol açtı

15:26 Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-Karadaği, hem semavi dinler hem de uluslararası hukuka göre İsrail işgaline karşı direnişin terör olmadığını söyledi.

15:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 28-29 Nisan'da Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a yapacağı ziyarette Filistin devletinin daha fazla ülke tarafından tanınması için girişimlerini sürdürecek.

14:56 İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kenti ile orta bölgelerindeki Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki iki eve düzenlediği hava saldırısında 8'i çocuk 15 Filistinli yaşamını yitirdi.

13:35 İsrail ordusunun 204 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde can kaybı son 24 saatte 32 artarak 34 bin 388'e yükseldi.

13:32 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar devam ediyor. İsrail ordusu, Refah kentindeki Barhoum ailesine ait bir evi hedef aldı. Saldırı sonucu hedef alınan bina yıkılırken çevredeki binalar da hasar gördü. Bölge sakini Filistinliler, yıkılan binaları inceledi.

12:30 Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, İsrail'in, 13 Nisan'da arabulucu Mısır ve Katar'a ilettiği esir değişimi ve ateşkes anlaşmasına dair tutumuna ilişkin resmi yanıtını aldığını duyurdu.

11:49 Almanya'nın başkenti Berlin'de dün Filistin'i destekleyenlerin yer aldığı çadır kampında barışçıl eylemcilere şiddet uygulayan polisin hastanelik ettiği aktivist Yasemin Acar, "Burası Avrupa'nın göbeği Almanya. Demokrasi dediğimizde bizi parlamentonun karşısında şiddetle dövüyorlar, tutukluyorlar, hastanelik ediyorlar." dedi.

11:20 Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr Belah kentinde çadırda yaşayan Filistinli 15 yaşındaki kız çocuğu Meha es-Sarsak, çamaşır ve bulaşık yıkayarak ailesini geçindirmeye çalışıyor.

11:16 Eski ABD'li asker ve diplomat Ann Wright, Gazze'ye yönelik saldırılarıyla insanlık dramına sebep olan İsrail'i desteklemesi nedeniyle ülkesi ABD'den utandığını söyledi.

11:05 ABD'nin New Jersey eyaletine bağlı Princeton bölgesinde 15 yıldır plastik cerrah olan Adam Hisham Hamawy, Gazze'de gönüllü çalışacağını belirterek "Oradaki (hastaneler) dolup taşmış, insanlar yorgun ve bunalmış durumdalar, her türlü desteğe ihtiyaçları var." dedi.

06:36 ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi yönetimi ile öğrenciler arasında Gazze protestosu gerginliği devam ederken, İsrail'in saldırılarına karşı öğrenci protestoları, diğer üniversitelerde de yayıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için kamp kuran New York Üniversitesi öğrencilerinin eylemleri kampüste devam ediyor.

06:17 Kolombiya, Gazze'deki Nasır ve Şifa hastaneleri yakınlarında bulunan toplu mezarlarla ilgili kapsamlı ve tarafsız soruşturma yapılması gerektiğini bildirdi.

05:16 İsrail ordusunun, Gazze'nin orta kesimindeki En-Nuseyrat Mülteci Kampına düzenlediği saldırılarda 8 Filistinlinin öldüğü, en az 30 kişinin yaralandığı belirtildi.

04:21 Birleşmiş Milletler (BM) İç Gözetim Hizmetleri Ofisi'nin (OIOS), İsrail'in iddiaları sonucu BM Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanları hakkında başlattığı soruşturmada kanıt sunulmaması üzerine bir dosyayı kapattığı, 4 incelemeyi de askıya aldığı belirtildi.

04:10 ABD'nin New York kentinde, Filistin destekçisi gösterilere yeni katılan The City College of New York (City College) isimli üniversitedeki protestolara, ikinci gününde şehirdeki bazı işçi grupları ve sivil aktivistler de katıldı.

02:47 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'da su kuyularının yüzde 70'ini tahrip ettiği belirtildi.

02:44 ABD'nin başkenti Washington'da bulunan George Washington Üniversitesinin (GWU) bahçesinde Amerikan yönetiminin İsrail'e verdiği desteği protesto eden üniversite öğrencileri, eylemlerine polis ablukası altında devam ediyor.

- İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 685'i çocuk, 9 bin 670'i kadın olmak üzere 34 bin 305 Filistinli öldürüldü, 77 bin 293 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 260'ı karadan işgal sürecinde olmak üzere 604 askerinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 489 Filistinli hayatını kaybetti.