Uluslararası Ceza Mahkemesi: İşimizi yapmaya devam edeceğiz
ABONE OL

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda Kasım 2017'de yaptığı açıklamada, ön soruşturmaları sonucu ABD'nin Afganistan savaşı sırasında savaş suçu işlediğine dair makul bulgular elde ettiğini ve soruşturma açmayı istediğini duyurmuştu.

Savcının ofisinden yayınlanan rapora göre, Amerikan askerleri ve CIA yetkililerinin özellikle 2003-2004 döneminde Afganistan'da gözaltına aldığı kişilere işkence yaptığı ve kötü muamele ettiği kaydedilmişti.

Filistin yönetimi de, bu yılın temmuz ayında UCM'ye İsrail ve Yahudi yerleşimcilerin işlediği suçlara karşı soruşturma açması çağrısında bulunmuştu.

"UCM bizim için ölmüştür"

ABD Başkanı Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Uluslararası Ceza mahkemesi'nin, Afganistan’da Amerikan ordusu ve istihbarat yetkililerinin savaş suçu işlediğine ilişkin soruşturma açması halinde yaptırımla tehdit edip, "mahkeme bizim için ölmüştür" ifadelerini kullandı.

Bolton, başkent Washington’da Federal Society adlı kuruluşta yaptığı konuşmada, UCM'ye sert ifadelerle yüklendi.

"ABD, vatandaşlarını ve (İsrail) müttefiklerini bu gayri meşru mahkemenin haksız soruşturmalarından korumak için gerekli her türlü aracı kullanacak." diyen Bolton, mahkeme yargıçlarına Amerika’ya giriş yasağı getirme ve mahkemenin fonlarına da yaptırım uygulama tehdidinde bulundu.

Bolton, "ABD, UCM ile işbirliği yapmayacaktır. UCM’ye destek olmayacağız. İçerisinde yer almayacağız. UCM’yi kendi içerisinde ölmesi için bırakacağız. Nasıl olsa almış olduğu karar ve girişimlerle UCM bizim için zaten ölüdür” ifadelerini kullandı.

 

"İşimizi yapmaya devam edeceğiz"

UCM'den ise Bolton'ın bu sert ifadelerine ve yaptırım tehditlerine bugün cevap geldi.

123 ülke tarafından desteklenen, bağımsız ve tarafsız bir kurum olduklarını söyleyen Mahkeme, "Biz aldırmadan kendi işimizi yapmaya devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.