ABONE OL

138 yıllık hayal gerçekleşti. Ovit Tüneli dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıldı. Erdoğan projenin 138 yıldır konuşulduğunu belirterek “Projeye başladığımızda bazıları ‘Hayal, burayı yapamazlar’ diyordu. Yaptık, bitirdik” dedi.

Enerjinin İpek Yolu’ TANAP’tan sonra tarihi ‘İpek Yolu’nu canlandırması beklenen Ovit Tüneli de açıldı.  Türkiye ve Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise en uzun 2’nci tüneli olan Ovit’in açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Rize’nin İkizdere ile Erzurum’un İspir ilçeleri arasındaki Ovit Dağı Geçidi’nde yapılan, 14.3 kilometrelik çift tüplü kara yolu tüneli Ovit, Türkiye’nin kuzeyiyle güneyini birbirine bağlayacak 18 koridordan biri özelliği taşıyor. 138 yıllık rüya olan tünel, kışın kar ve çığ tehlikesii nedeniyle ortalama 6 ay kapalı kalan ulaşımın 12 ay boyunca kesintisiz olmasını sağlayacak. Tünel ayrıca bölge ticaretini de canlandıracak. Açılışta konuşan Erdoğan “Ovit geçidi herhangi bir tünel değil, aynı zamanda bu geçit Avrupa ve Orta Asya’ya açılan Kafkas’ya koridoru üzerinde bulunması sebebiyle stratejik öneme sahip” dedi. Konuşmasına “Ben her ne kadar gördüm ise bazı mazarrat. Sabit kademin yine bu reyin üzerinde. İnsana sadakat yaraşır görse de ikrah, yardımcısıdır doğruların Hazreti Allah” sözleriyle başlayan Erdoğan Allah’ın yardımı, milletin desteği ile bir eseri daha hayata geçirdiklerini vurguladı.

KUZEY-GÜNEY BULUŞUYOR

Erdoğan, “Ovit Dağı’nın zorluğunu Rize ve Erzurum halkı gayet iyi bilir öyle mi? İyi bilir miyiz? Kışın tüm uğraşlara rağmen aylarca buralar trafiğe kapalı mıydı? Şimdi bundan sonra bir gidiş, bir geliş ve bu tünelin uzunluğu ne kadar? 14 kilometre bu tünelin uzunluğu” dedi. Türkiye’nin kuzey güney ulaşım hattının da başlangıç yerinde bulunun Ovit geçidini bu tünel yapılmadan önce ancak 11 kilometre tırmanıp sonra da 10 kilometre inerek geçmenin mümkün olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Kendisi zaten zorlu olan bu güzergah kışın aşılmaz hale gelmişti. Biz bu projeye ilk başladığımızda bazıları ne diyordu ‘hayal, burayı yapamazlar.’ Yaptık mı, bitirdik mi? Çünkü 1880’den beri bu proje hep konuşulmuştur ama yapılamamıştır. Prensip olarak katılmadığım temel atma törenlerine burada katıldım. Çünkü bir inancım vardı çünkü bunu yapmamız gerekiyordu ve Allah’a hamdolsun, bugün bu sözümüzü gerçekleştirdik ve bu kış Ovit kapanmadı, hiç kapanmadı.”      

Erdoğan, şunları söyledi: “2012 yılında başladığımız Ovit Tüneli’ni işte bugün sizlerin emrine sunuyoruz. Tünelin hizmete girmesiyle bu yıl inşallah nasıl ki hiçbir sıkıntı yaşamadıysak, yol da 4 kilometre ne oluyor? Kısalıyor. Karadeniz limanlarına ulaşım kolaylaşacağı için bölgenin ticaret trafiğinde gözle görülür bir artış olacak. Bu açılışı Türkiye’nin seçim arifesinde olduğu bir zamanda yapıyoruz. Bir yanda hayalleri gerçekleştirmek var fakat asıl olan ne? 24 Haziran’da sandıkları patlatıyor muyuz?.” 

“Tabii bu lafla olmaz. İcraatla olur, icraatla. Laf ola beri gele yok; icraat, icraat, icraat. İşte biz bunları yaptık” ifadesini kullanan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birileri de çıkıp atıyor. Bol keseden atıyor ama biz 16 yıldır atmadık. Rahmetli Menderes ve arkadaşlarının başlattıkları kalkınma hamlesi 1960’da tek parti dönemi artığı bir zihniyet tarafından kesilmiştir. Kimdi onlar? Cumhuriyet Halk Partisi. Bunlar değil miydi Menderes’i idama götüren? Ondan sonra demokrasi diyorlar, ne demokrasisi? Demokrasiyi de bunlar idam etti ama inşallah artık bunlar bu arzularına nail olamayacaklar.”      

Erdoğan, rahmetli 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın yeni hamle başlattığını belirterek, şunları söyledi: “Geldik 2002’ye, 2002’de artık gerçek hamle başladı.  Bu hamle bizim hamlemizdir. Bizimle beraber, hatırlayın hiçbir engel tanımadık. Sizinle beraber yürüdük. Ben şimdi şu dolu altında sizi görünce dedim ki ‘Allah’ıma hamdolsun, benim hanım kardeşlerim bu doluya rağmen böyle buraya geldikten sonra bizi de bu millete hizmetkar kıldığı için Rabbime ne kadar  hamdetsem azdır.’”      

TRABZON-ERZİNCAN ARASINA 5.2 MİLYARLIK HIZLI TREN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ovit tüneli açılışı öncesinde Trabzon mitinginde yaptığı konuşmada Trabzon’a hızlı tren müjrdesi verdi. Erdoğan “Hızlı tren olur da biz Trabzon’u bundan mahrum bırakır mıyız?” diyen Erdoğan, “Trabzon-Erzincan arasında bir hızlı tren hattı planlıyoruz. Maliyeti 5,2 milyar lira olacak bu projenin etüdüne başlıyoruz” dedi. Yapımı süren Zigana Tüneli’nin Doğu Anadolu Bölgesi’ni Karadeniz’e bağlayacağını ve Zigana Dağı’nın aşılmaz olmaktan çıkartılacağını kaydeden Erdoğan “Zigana Tüneli ve bağlantı yollarını da önümüzdeki yıl inşallah bitiriyoruz. Bu tünelle rakımı düşürüyor, dolayısıyla güzergahı 10 km kısaltıyoruz. Tünel Trabzon Limanı’nı Türkiye’nin önemli limanlarından biri olmasını sağlayacak. 

OVİT’E BAKBÜYÜMEYİ GÖR

Birlikte yapacakları daha çok şey olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:  “Hatırlayın 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldı, biz 16 yılda yaklaşık 20 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. Olay bu. Yine ulaştırmadan gidecek olursak ülkemizde 26 havalimanı ve yılda 34 milyon yolcu kapasitesi vardı. Bakın burası çok önemli. Biz buna 29 yeni havalimanı ilave ettik ama ne kadar yolcu ilave ettik biliyor musunuz? 160 milyona yolcuyu çıkardık.” Türkiye’nin ilk çeyrekteki büyüme rakamlarına değinen Erdoğan, “Ama bunu bile beyefendiler hazmedemediler. ‘Cebinize bir şey girdi mi?’ diyor. Ey zavallı, işte cebine giren, Ovit Tüneli. Bu senin cebine girmez. Seni kendi cebine sokar, öyle bir büyüme bu. G20’de 2’nci, OECD ülkeleri arasında 1 numara olduk.”   

Tünelde yolculuk yaptı

Sağanak ve dolu dolayısıyla vatandaşlara tünelin içinde otobüsten seslenen Erdoğan, konuşmasının ardından tünelin içinde makam aracını kullandı. Tünelin 6 kilometrelik bölümünü araçla gidip gelen Erdoğan’a, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan eşlik etti. Törene, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve diğer ilgililer katıldı.      

1930’da kazma-kürekle başlandı

Ovit Projesi, 1880’de Osmanlı kalkınma çalışmaları arasında yer aldı. Proje için ilk adım 1930’da atıldı. O dönem Rize’den vatandaşlar gruplar halinde giderek kazma kürekle çalıştı. 

Osmanlı 1880’deçalışma başlattı

Ecdadın 138 yıllık rüyası olan Ovit Tüneli’nin inşaatı 6 yılda tamamlandı. Ovit Projesi, Başbakanlık Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devleti’nin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile atıldı. O dönem kazma ve küreklerle yol yapımına başlanan bölgeye, Rize’den de vatandaşlar gruplar halinde giderek çalıştı. Hayata geçirilmesi yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tüneli Projesi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde tekrar masaya geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temel atıldı. Yıllar sonra ilk kazma vurulan tünelin giriş kotu 2 bin 54, çıkış kotu ise 2 bin 260 metre oldu. 2.123 günde yapımı tamamlanan ve 412 milyon 366 bin liraya mal olan Ovit Tüneli ile 250 kilometre olan Rize- Erzurum arasındaki ulaşım 50 kilometre azalacak. Tünel İkizdere-İspir güzergahını ise 4.4 kilometre kısaltacak.

SÜRÜCÜLER SEVİNÇLİ

Tünel projesi kapsamında, 11 Kasım 2016 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımı ile ‘Ovit Tüneli’nde Işık Göründü’ töreni yapıldı. Ovit Dağı Geçidi’nin, 22 Kasım tarihinde kar yağışı ile ulaşıma kapanmasıyla birlikte Ovit Tüneli’nde tek tüpte ulaşım kontrollü olarak verildi. Nisan ayında yeniden ulaşıma kapatılan tünelde elektromekanik işlemler tamamlandı. Ovit Tüneli’nin ulaşıma açılması sürücüleri de sevindirdi.

40 SAAT MAHSURKALANLAR OLDU

Kışın hava koşulları nedeniyle ulaşımın oldukça güç sağlandığı bölgede, Erzurum’un İspir ilçesinden 20 Kasım 2009 tarihinde yola çıkan ve içerisinde sürücüsü ile birlikte 18 kişi bulunan midibüs ile 30 kişi bulunan bir başka midibüs, 3 kamyon ve sürücüleri Ovit Dağı Biberoğlu Yaylası mevkiinde mahsur kalmıştı. 30 kişi ile 3 kamyon ve sürücüleri yoğun çalışma sonrası kurtarılmıştı. Bir diğer olayda ise çoğunluğu Atatürk Üniversitesi İspir Meslek Yüksekokulu öğrencisi 18 kişinin bulunduğu midibüs bölgede mahsur kalmıştı. Mahsur kalanlara 40 saat sonra dağcıların yardımıyla ulaşılmıştı.

Ovit’in unvanını 2019’da Zigana Tüneli devralacak

 

Son 15 yılda yapılan 400 kilometrelik tünellere Avrupa’nın en büyüğü eklendi. 14.3 kilometrelik Ovit Tüneli, Türkiye’nin en uzun, Çin’de bulunan 18.2 kilometre uzunluğundaki Zhongnanshar çift tüplü kara yolu tünelinden sonra ise dünyanın 2’nci uzun çift tüplü tüneli oldu. Halen Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde inşası devam eden Yeni Zigana Tüneli tamamlandığında ise Ovit unvanını bu tünele devredecek. 2019’da açılacak Yeni Zigana Tüneli 14.5 kilometre uzunluğuyla dünyanın ikinci, Avrupa’nın ise en uzun çift tüplü tüneli olacak. Dünyanın en uzun tek tüplü kara yolu tüneli unvanına ise 24.5 kilometre uzunluğuyla Norveç’teki Laerdal tüneli sahip