Kongre’de Türk dostu sayısında tarihi rekor
ABONE OL

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) ABD’deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye’nin bu ülkedeki lobicilik faaliyetleri her geçen gün önem kazanırken, Türk Dernekleri Asamblesi’nden (ATAA) sevindirici bir haber geldi. ABD’de 500 bine yakın Türk’ün üye olduğu 100’ü aşkın  Türk ve Türki kuruluşu çatısı altında barındıran Türk Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Kenan Çağlar’ın verdiği bilgiye göre, ABD-Türkiye Dostluk Grubu’na üye ABD’li milletvekili ve senatör sayısı 150’yi aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Kongrede Rum ve Ermeni lobilerinin kurduğu gruplar olduğunu da hatırlatan Çağlar “Bugüne kadar hiç olmadığı gibi Türk Amerikan Dostluk Grubu’nu 150’nin üzerine çıkardık. Türkiye için çalışıyorlar. Ama bizim çok daha fazla tanıtıma ihtiyacımız var. ABD’de yerel bazda da çalışmamız lazım” dedi.

ABD BİZİ TANIMIYOR

Çağlar “Amerika’da lobicilik paraya endeksli. Siz kendinizi tanıtamıyorsanız, yapabileceğiniz pek birşey yok. Amerikan Kongresi’nde milletvekili ve senatörlere devamlı ulaşamıyorsanız sizi tanımıyorlar ve bilmiyorlar. Bilmedikleri için de önlerine bir konu geldiğinde kimden dinledilerse ona göre bir karar veriyorlar. Amerikan toplumu bizi tanımıyor, o yüzden çok fazla tanıtmamız gerekiyor. Tanıyınca olay çok farklı oluyor. Türkiye’yi tanıyıp da pozitif bakmayan bir kişi görmedim” dedi. Türkiye’nin ABD’deki imajının kötü olmadığını da belirten Çağlar “Ama Türkiye aleyhine çalışan birçok etnik grup var. Amacımız onlara karşı harekete geçmek. Ama onların ciddi kaynakları var. Çok iyi de kullanıyorlar. FETÖ gidip kendini Kongre üyelerine anlatıyor. Biz gidip yeterince anlatamıyoruz. Emek ve süreklilik isteyen bir süreç. FETÖ onu çok iyi yapıyor. Parası var, kaynağı var, önlerini kesmek lazım” diye konuştu.

Yaptıkları ekonomik çalışmalara da değinen Çağlar “Ekonomik konuları ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Ekonomik kuruluşlarla da çok sıkı çalışıyoruz. Ancak oturaklı ve sürekli ticari ilişki aranıyorsa toplumsal ve sosyal ilişkilerden başlatmak gerekiyor. Nasıl ki ABD kendini İngiltere ile göbekten bağlı görüyorsa bunu sağlamak gerekiyor” dedi. Çağlar, Türkiye’nin ABD’ye, ABD’nin de Türkiye’ye yatırımlarının da sürekli arttığını söyledi. Çağlar “Türk yatırımcılar ABD’ye son dönemde en çok yatırım yapan ülke arasında. 2011 yılına kadar bizim ABD’ye 500, onların bize 1 milyar dolar yatırım olmuş. 2015’e gelindiğinde ise bizim ABD’ye yatırımımız 1.2 milyar dolara. onların yatırımı ise  3 milyar dolara çıktı. 2015’ten bu yana da sürekli artıyor” dedi. Çağlar, ATAA olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’la da ABD’de 21 Eylül’e buluşacaklarını da belirtti.

FETÖ ABD’DE ADRES DEĞİŞTİRİYOR

“FETÖ üyeleri ABD’de boş durmuyor” diyen Türk Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Kenan Çağlar şunları söyledi: “Sesleri çıkmıyor gibi ama kongre üyeleri ve senatörlerle sürekli temas halindeler. Kendilerine bağlı bazı kuruluş ve organizasyonların adreslerini değiştirdiler. Artık tanındıklarından mı bilmiyorum taşındılar. Onlar boş durmuyor. Onların verecekleri mesajı dengeli hale getirmek için bizim de çok aktif olmamız lazım. Çünkü onlar kongre üyelerine kendilerine göre mesaj veriyorlar. ABD’de her yıl yaptığımız konferansı bu sene FETÖ’nün kalesi Houston’a taşıdım. İnsanlar görünce çok şaşırdılar. Türk halkına orada da görünmemiz lazım. Yapılan bu organizasyonlar çok büyük rakamlar da değil” dedi.

ÇAĞLAYAN’A AÇILAN DAVA BİR MESAJ 

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’nın eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında dava açmasını da değerlendiren Kenan Çağlar, “Olay tamamen yanlış ama sıkıntı yaratacak bir konu olduğunu düşünmüyorum. Bir manevra ve mesaj olabilir. Türkiye’ye tavır olarak görmüyorum” dedi. FETÖ Lideri’nin iadesi konusunda ise “İstediğiniz kadar bastırın ABD politikası kendi çıkarlarına göre nasıl karar verecekse veriyor. Kısa vadede zor. Ama şu olabilir. Onların oradaki faaliyetleri kısıtlanabilir. Bu da bizim gibi organizasyonlar çabasıyla ve bize verilecek destekle olur” dedi.