Körfez'le ticaretin önünde engel kalmayacak
ABONE OL
Körfez ülkeleriyle ticareti artırmak için çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda önemli bir adım atıldı. Temmuzda Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Standardizasyon Teşkilatı (GSO) yetkilileri Türkiye’ye geldi. Görüşmede bazı ürünlerin ticaretinde yaşanan teknik engellere ilişkin temaslarda bulunduğu öğrenildi. 
 
ÜRÜNLER TESPİT EDİLDİ
 
Ticarette sıkıntı yaşanan ürünler tespit edilerek, karşılıklı standartlar ve mevzuatların incelenecek. GSO standartlarının TSE standartları esas alınarak uyumlaştırılmasına yönelik bir yol haritasının belirlenirken, ihracatta yaşanan teknik sorunlara yönelik önemli çalışmalar başladı. 
 
5 YILLIK STRATEJİK PLAN 
 
TSE Gebze Kalite Kampüsü’ne yapılan ziyarette GSO yetkilileri tarafından beş yıllık bir stratejik planın oluşturulduğu, bu plan çerçevesinde GSO standartlarının önümüzdeki bir yıl içinde uyum sağlanmasının hedeflendiği vurgulandı. Ticaret Bakanlığı da bu konuda harekete geçti. Sıkıntı yaşanan ürün veya ürün gruplarının tespit edilerek, GSO standartlarının TSE standartları esas alınarak uyumlaştırılmasına yönelik bir yol haritasının belirlenmesi kararlaştırıldı. 
 
6 ülkeyle 22 milyar dolar 
 
Katar, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ‘GSO ülkeleri’ olarak tanımlanıyor. Bu 6 ülkeyle Türkiye’nin ticaret hacmi yaklaşık 22 milyar doları buluyor. (Akşam)