Mali disipline devam ikiz açığa taviz yok
ABONE OL

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek NTV’de katıldığı programda, ekonomideki gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.Londra’da finans kuruluşları temsilcileri ve yatırımcılarla yapacağı toplantıları değerlendiren Şimşek, yatırımcıların endişelerini gidermek için para politikalarında normalleşme ve sadeleştirme sürecinin devam edeceğini söyledi. Şimşek “Mali disiplini devam ettireceğiz, ikiz açığa taviz göstermeyeceğiz. Cari açığımız var. Bütçe açığına tolerans göstermeyeceğiz. Seçim öncesi attığımız bazı adımları telafi edecek kapasitemiz var” dedi.

RİSK PRİMİ DÜŞECEK

“Şimşek “Gündemimizde vergi artışı veya yeni vergi yok. Sadece verginin tabana yayılması konusunda zaten bir gelir vergisi reformumuz bulunuyor. Kayıt dışılıkla mücadelede çok güçlü yeni enstrümanlarımız var. Yatırımcılarla seçim sonrasına ilişkin vizyonumuzu paylaşıyoruz” diye konuştu. 

Şimşek, kur rejiminde değişiklik olmayacağını belirterek “Merkez Bankası’nın bağımsızlığından, kurala dayalı piyasa ekonomisinden, dalgalı kur rejiminden geri adım atılması ne gündeme geldi ne de tartışıldı, ne de olacaktır. Bakın altını çiziyorum, olmayacaktır” dedi. Şimşek, bu tür yanlış söylemlerin ülkeye zarar verdiğinin altını çizerek “Net olarak söylüyorum, bu temel hususlarda geri adım yok, geri adım olmayacak. Türkiye bütün bu sorunlarını kurala dayalı piyasa ekonomisi içinde ve piyasalarla inatlaşmadan çözecek. Piyasaların kaygılarını, yatırımcıların tedirginliklerini anlıyoruz. Bu tedirginlikleri gidermeye yönelik politika çerçevemiz ortada, gereken adımları attık, atmaya devam edeceğiz” dedi.

Şimşek “Merkez Bankası’nın bağımsızlığı, kredibilitesi ekonomimiz açısından, bizim açımızdan son derece önemlidir” diye konuştu.

OHAL MECBURİYETTEN

Şimşek OHAL konusunda ise “Piyasada ‘OHAL olmasaydı, lira bu kadar değer kaybetmezdi’ deniliyor. OHAL kısmen doğrudan yatırım girişini etkiliyor ama bu uygulama niye geldi? Bir mecburiyetten dolayı. Türkiye OHAL ile aslında terörün nefesini kısmıştır, bu şekilde turizm sektörü toparlanmıştır” diye konuştu.

MERKEZ’DEN YENi HAMLE

Merkez Bankası, faiz artırımından sonra yene adımlar atmaya devam ediyor. Merkez Bankası ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde kuru sabitledi. Buna göre 25 Mayıs tarihinden önce kullanılan ve 31 Temmuz 2018 tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, dolar için 4.20, Euro için 4.90, İngiliz Sterlini için 5.60 kuru kullanılarak Türk Lirası olarak yapılabilecek. Kararı değerlendiren İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Merkez Bankası, ihracat reeskont kredi ödemelerinde kur riskini üstlenerek, reel sektör için döviz belirsizliğini tam tersine çevirdi.” dedi. Bu arada kararın ardından dolar 4.70 seviyesinin altına indi. 

‘Merkez etkili adım attı’

 

Şimşek Merkez’in dövize yönelik adımlarının piyasaya etkisiyle ilgili, “Merkez Bankası geç de olsa güçlü bir adım attı ve etkili oldu” dedi. Şimşek “Bazen hemen akabinde piyasaların normalleşmesi bekleniyor ama öyle olmuyor. Patikaya oturması zaman alıyor. Etkisi sınırlayan dün birkaç etken oldu. Bunlardan biri Halkbank’a ilişkin asılsız iddialar. Halkbank bunu yalanladı. Halkbank’a ilişkin bir karar yok. Bunlar uydurma” dedi.