Sıfırcılara büyük tokat
ABONE OL

Türkiye, ikinci çeyrekte yüzde 5.2 büyüyerek, ‘kriz tellallığı’ yapanlara en güzel yanıtı verdi. TÜİK tarafından dün açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde gösterdiği yüzde 5.2’lik performansla 2016’da darbe girişiminin yaşandığı üçüncü çeyrekteki gerilemenin ardından 7 çeyrek üst üste büyüme başarısı gösterdi. Böylece darbe girişiminden bu yana büyüyen Türkiye’yi durdurmak için her yolu deneyen başta ‘not çetesi’ olmak üzere kriz odakları, 7’nci kez tokat yemiş oldu.

‘NOT ÇETESİ’ ŞAŞTI

Büyümede yakalanan başarı, özellikle tahminlerini sürekli değiştiren Fitch, Moody’s ve Standard&Poor’s gibi ‘not çetesi’  için büyük darbe oldu. ‘Ekonomik operasyon’ sırasında, 17 Ağustos’ta Türkiye’nin notunu indiren Moody’s, bu yıl sonuna ilişkin büyüme beklentisini yüzde 4’ten yüzde 2.5’e düşürmüştü. Ancak ilk iki çeyrekteki büyüme dikkate alındığında bundan sonraki 2. yarıda hiç büyüme olmasa bile Türkiye yıl sonunda yüzde 3.1’lik büyümeyi yakalayacak. Böylece geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin büyümesiyle ilgili tahminlerini sürekli değiştirmek zorunda kalan Moody’s’in başını çektiği ‘not çetesi’nin tahminleri şimdiden şaştı.

OECD’DE 1’İNCİ OLDUK

Üstelik ‘sıfırcı hocalar’ın sürekli notunu kırdığı Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yakaladığı yüzde 5.2’lik büyüme oranıyla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerini geride bırakırken, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldı. Söz konusu dönemde OECD büyüme ortalaması yüzde 2.5, Euro Bölgesi ile AB’de büyüme ortalaması yüzde 2.1 olarak gerçekleşirken, Türkiye, büyüme hızıyla bu bölgelerin çok üstünde performans sergiledi. Avrupa’da nisan-mayıs-haziran döneminde en fazla büyüme kaydeden ülke yüzde 5.7 ile Malta oldu. Türkiye’den sonra en fazla büyüme gösteren Avrupa ülkesi yüzde 5 ile Polonya olurken, İngiltere yüzde 1.3 büyüdü.

G20’DE 4’ÜNCÜYÜZ

Türkiye G20 içinde verisi açıklanan ülkelerden yüzde 8B2  büyüyen Hindistan’dan, yüzde 6.7 büyüyen Çin’den ve yüzde 5.3 büyüyen Endonezya’dan sonra en hızlı büyüyen ülke oldu. İkinci çeyrekte yakalanan yüzde 5.2’lik büyüme ağırlıklı olarak iç talep ve ihracat katkı sağlarken söz konusu dönemde hizmetler sektörü yüzde 8, sanayi yüzde 4.3 ve inşaatta yüzde 0.8 büyüme kaydedildi. Bu dönemde hanehalkı nihai tüketim harcamaları yüzde 6.3 arttı. Piyasada ağrılıklı öngörü, ikinci çeyreğin yüzde 5.2 büyüme yakalanacağı yönündeydi. Bu arada ilk çeyrek GSYH artışı yüzde 7.4’ten yüzde 7.3’e revize edildi. 

Büyümeyi gören ‘kriz çetesi’ boş durmuyor

Türkiye’nin en kritik zamanlarında operasyon için devreye giren kredi derecelendirme kuruluşları ile ‘kriz çeteleri’ dün de işbaşındaydı. Kamuoyunda ‘sıfırcı hoca’ olarak bilinen kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, büyüme rakamları açıklanmadan hemen önce alalacele Türkiye ekonomisine dair yeni analiz yayınladı. Analizde Moody’s, Türkiye’yi şirketlerden kaynaklanan baskılara karşı en savunmasız ülkeler olarak tanımladı. BBC ise büyüme rakamlarını değerlendirdiği Türkçe yayınında “Ekonomi yönetiminin önündeki seçenekler güçlü büyümeyi sürdürmek için yeterli mi?” başlıklı bir makale yayınladı. Analizde “Yükselen piyasaların ve dünya ekonomisinin geleceğine, yeni bir finansal kriz riskine ilişkin tartışmalar listesinde Türkiye ekonomisinin sorunları öne çıkmaya başladı. Bu sorunların derinleşmeye devam etmesi ve Moody’s, Standart & Poor’s, Fitch gibi kredi derecelendirme kurumlarının Türkiye’nin notunu düşürmesi kaygı yaratıyor” ifadelerini kullanıldı.

EKONOMİK SALDIRILARI BERTARAF ETMEDE USTALIK KAZANDIK

Büyükleri solladık 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle: İkinci çeyrekte net dış ticaret büyümeye 1 puanlık pozitif katkı sağladı. İhracatın dönemlik GSYH içerisindeki payının ise yüzde 22.5 oldu. Bu çeyrekte Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere gibi büyük ekonomilerden daha hızlı büyüdük. Küresel ticarette yaşanan gerilime rağmen ihracat büyümeye devam etti.

Senaryolara cevap 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: Türkiye’nin ikinci çeyrekte yüzde 5.2 büyümesinin, ekonomi üzerinde senaryo yazanlara verilmiş anlamlı bir cevap. Son rakamlar bir kez daha milletçe, ekonominin bütün aktörleri olarak büyük bir dayanışma içinde ekonomik saldırıları bertaraf etmekte ustalık kazandığımızı ortaya koyuyor.

İyileşme başlıyor 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak: Dengelenme sürecinin başladığını işaret eden büyüme rakamları, sürdürülebilir büyüyen bir Türkiye’nin göstergesi. Yılın geri kalanında dengelenme sürecinin devam edeceğini, cari açık ve bütçe açığı gibi ekonomi üzerinde kırılganlık yaratan kalemlerde iyileşmeler yaşanacağını öngörüyoruz. 

Bertaraf ettik 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Abdurrahman Kaan: Gelişmiş ülke ekonomilerini geride bırakan Türkiye’nin büyüme grafiği başta ekonomik ve finansal savaştan kaynaklanan kur dalgalanması olmak üzere, kendisine yöneltilen bütün saldırıları bertaraf edecek güce sahip olduğunu gösterdi. Ekonomik aktivitedeki canlılık sürüyor.

Panik oldular 

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur: Büyüme rakamı çok memnuniyet verici bir tablo. Tabi büyüme rakamları açıklanmadan önce Moody’s’in alalacele Türkiye değerlendirmesini de gördük. Bir panik halinde büyüme rakamlarının yanına bu değerlendirmeyi koyma çabası içerisine girdiler.

Gücünü ispatladı 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay: Yılın ikinci çeyreğinde elde edilen büyüme Türkiye ekonomisinin büyüme dinamiklerinin gücünü ispatladı. Seçimler, dış politikada gerginlikler ve döviz kurlarında hızlı artışların yaşandığı bu süreçte Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 5.2 büyüme göstermesi umut verici.