Vakıf Katılım’a siber saldırı
ABONE OL

Vakıf Katılım Bankası’nın internet sitesinde döviz kurları, dün gece bir süre gerçek değerlerden yaklaşık yüzde 30 düşük olarak işleme açıldı. Rakamlardaki sapmanın siber saldırı olduğu açıklandı. Dolar kuru 6.40 lira seviyesinde seyrederken Vakıf Katılım Bankası’nın resmi internet sitesinde 4.57, yaklaşık 7.40 seviyesinde seyreden Euro kuru ise 5.37 olarak göründü. 

ALIM-SATIM GERÇEKLEŞMEDİ

Banka, söz konusu seviyelerden herhangi bir işlem yapılmadığını bildirdi. Vakıf Katılım Bankası, internet sitesinde yayınlanan hatalı döviz kurlarının siber saldırı sonucu meydana geldiğini açıkladı. Açıklamada, “9 Temmuz 2018 tarihindeki kurlarımızı gösterecek şekilde bir siber saldırı düzenlenmiş, saldırı çok kısa sürede püskürtülmüştür” denildi.

İlk operasyon Halkbank’a yapıldı

Halkbank’ta da Vakıf Katılım’da yapılan operasyonun benzeri yaşanmıştı. Gece geç saatlerde bankanın internet sitesindeki yer alan döviz kurları bir anda dip yapmıştı. Sitede dolar kuru 3.72, Euro kuru ise 4.32 olarak yer almıştı. Yetkililer, önce söz konusu hesaplara blokaj koydu sonra da işlemleri iptal etti. Dünyadaki birçok banka gibi Halkbank da döviz kurları bilgisini ABD merkezli Bloomberg isimli kuruluştan alıyor. Bu nedenle gece saatlerinde yaşanan döviz kurlarındaki farklılığın kaynağı olarak Bloomberg’in adı ön plana çıkıyor.