Yerli oto alana teşvik gelecek
ABONE OL

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobilde tüketicinin de üreticinin de teşvik edileceğini söyledi. Özlü “Tüketiciyi canlandıracak, tüketici için cazibesini artıracak bir teşvik sistemi olacak. Babayiğitler noktasında kurulan şirketin üretim maliyetleri konusunda birtakım devlet destekleri verilecek” dedi. Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özlü yerli otomobil konusuna değinerek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) proje kapsamında kurulan şirkete yüzde 5 hisseyle ortak olduğunu ve böylece ‘babayiğit’ sayısının 6’ya yükseldiğini söyledi. 

MİLYONLUK PAZAR

Özlü, “Yerli otomobilin prototipi üretildikten sonra, tahmin ediyorum ki milyon adedin üzerinde sipariş alabileceğimiz bir pazar var” dedi. Pazarda hangi segmentte otomobil olacağını belirlediklerini de anlatan Özlü, şunları kaydetti:  “B ve C segmentlerinde bir otomobil olacak. Kaç modelle piyasaya gireceğiz? Beş model olacak. Önce 3, akabinde 2 model ilave edeceğiz. Bundan sonraki süreç tasarım ve üretim aşaması. İkinci fazda yer seçimi ve üretim tesisi oluşturulması var. Şu anda gündemimizde yer seçimi yok, bu 2019’un konusu. İnşallah 2019’da güzel bir teknik ve mali analiz yapacağız ve yeri seçeceğiz.” 

Projede atılacak adımlara ilişkin 48 aylık iki aşamalı çalışma takvimi belirlediklerini aktaran Özlü, şu değerlendirmelerde bulundu: 

48 AYLIK ÇALIŞMA

“Zaten bir otomobilin tasarım aşamasından piyasaya sürülmesine kadar geçen süre 36 ile 60 ay arasında. Bu, bütün dünyada böyle. Birinci fazda ortak girişim grubunun oluşturulması var, bunu oluşturduk. Kapsamlı bir mali ve teknik analiz çalışması var, bunu da yaptık. Şirketin ortaklarının belirlenmesi konusunu aştık. Şirketin 6 ortağı var. Beş ortak yüzde 19 hisseye sahip eşit ortak, TOBB yüzde 5 hisse ile ortak.”

3.2 MiLYAR EURO’LUK YATIRIM

Söz konusu otomobilin bütün fikri ve sınai mülkiyet haklarının Türkiye›ye ait olacağına işaret eden Özlü, “Bunu başaracağız. Yaptığımız teknik ve mali analiz sonucunda, yaklaşık 15 yıllık bir süre içinde, 3.2 milyar Euro’luk bir yatırım öngörüyoruz. Bu projenin Türk ekonomisine katkısı 50 milyar avro olacak. Bunlar varsayım değil, bir fizibilite çalışması sonucu ortaya çıkmış rakamlardır. Cari açığa 7 milyar avro katkı sağlayacak. Doğrudan 4 bin ama dolaylı olarak da kattığımızda 20 bin kişiye istihdam sağlayacak bir proje” ifadesini kullandı.     

5 BÖLGEYE 140 MiLYAR TL YATIRIM

 

Türkiye’de 5 bölgede mega endüstri bölgesi kurmak istediklerini ifade eden Özlü, bunları “Doğu Karadeniz Bölgesi (Trabzon), Batı Karadeniz (Filyos Endüstri Bölgesi civarı), Güney Marmara Bölgesi (Bandırma-Çanakkale arası), Kuzey Ege (Çandarlı Limanı arka bölgesi), Doğu Akdeniz Bölgesi (Hatay-Adana-Mersin)” olarak sıraladı. Özlü “5 bölgede mega endüstri bölgesi kurmak istiyoruz.  Toplam yatırım 140 milyar lirayı bulacak” dedi.