Seçim rüzgarıyla  konut sektörü rekor beklentisine girdi
ABONE OL

Geçen yılı rekor satış ile kapatan konut sektörü, 2018’e iyi bir giriş yapamasa da seçimin rüzgarıyla bu yılı yeni bir rekor ile kapatmayı hedefliyor. 2017’de 1 milyon 409 bin adetlik satış rakamına ulaşan sektörde bu yıl 1.5 milyon gibi bir rakam konuşuluyor. 24 Haziran seçimleri ile birlikte bekleyen yatırımların hayata geçeceği belirtilirken, güven ortamı ile hem yeni projelerin hem de satışların ivme kazanacağı ifade ediliyor. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Umut Durbakayım ile sektörün geleceğini ve yeni projelerini konuştuk.  Durbakayım “Seçimler sonucunda çoğunluk desteği alan bir hükümetin, genel ekonomi ve konut satışları üzerinde çok olumlu bir etkisi olacaktır. Hatta 1.5 milyonu zorlayan bir rekor bile zorlanır” açıklamasında bulundu.

Sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen 303 bin adetlik konut satışları, rekor satışın gerçekleştiği 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 10 aşağısında. (2017’de 327 bindi, 2018’de 303 bin) Afrin operasyonu ile birlikte ekonomide gizliden gizliye boy gösteren durgunluk, mevcut satışların hızını düşürdü. İkinci yarı başlamadan önce arka arkaya başlayan yeni projelerin cazip fiyatları ve kampanyaların ilk çeyrekteki kaybın önüne geçmesini bekliyoruz. Sektörde yaşanan finansal darboğazın aşılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın teşvik edici hamleleri olumlu bir gelişme. Ancak satışların önündeki büyük bir engel teşkil eden faizlerin aşağıya inmesi gerekiyor. 

Seçimler satışlara nasıl yansıyacak? 

Erkene alınan seçimlerin yılın ikinci çeyreğinde olması, sektöre hareket kazandırabilir. Her seçim sonrasında yaşanan fiyat artışlarından kaçınmak isteyenlerin yapacağı alımlar, konut satışlarının aylık bazda 100 bin bandında hareket etmesini sağlar. 

FİYATLAR ARTACAK

Seçimler sonucunda çoğunluk desteği alan bir hükümetin, genel ekonomi ve konut satışları üzerinde çok olumlu bir etkisi olacaktır. Hatta 1.5 milyonu zorlayan bir rekor bile zorlanır. Şu anda konut satışlarının büyük bölümü yaşam amaçlı yapılıyor. Seçim sonrasında fiyat artışı olacağını bilenlerin alım oranı yüzde 20 civarında. İkinci yarı başlamadan önce başlayan yeni projelerin cazip fiyatları ve kampanyaların ilk çeyrekteki kaybın önüne geçmesini bekliyoruz. 

Kentsel dönüşüm ve Kanal İstanbul için beklentileriniz neler?

2023 yılındaki en büyük hedefimiz deprem riski taşıyan yaklaşık 5.5 milyon yapının çoğunun yenilenmesi... Bu hedefin gerçekleşmesi için başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere yapı müteahhitleri de elini taşın altına koymaya başladı.Diğer taraftan Kanal İstanbul projesinin başlayacak olması da inşaat sektörünün yoğun bir sürece gireceğini gösteriyor. 

DOĞA İLE İÇİÇE

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, Yücelpark’ın Teknik Yapı’nın Kartal’da gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projeleri içinde ayrı bir önemi olduğunun altını çizdi. Kartal’da gerçekleştirilen 9 kentsel dönüşüm projesinin büyük sanayi tesislerinin dönüşümüyle yapıldığını hatırlatan Durbakayım, ilk kez yaşayan bir sitede deprem riski taşıyan yaşam alanında kentsel dönüşüm gerçekleştirildiğine vurgu yaptı. Yaşayan bir bölgenin kentsel dönüşümünde Teknik Yapı farkına dikkat çeken Durbakayım “Fikirtepe’de gerçekleştirdiğimiz dönüşümlerdeki deneyimimiz ile Yücelpark projesini de en kısa zamanda yüksek standartlarda bir yaşam alanına dönüştüreceğiz” dedi.

MAHALLE RUHU

Yücelpark projesindeki mahalle ruhunun olduğu gibi korunacağına atıfta bulunan Umut Durbakayım “projedeki sosyal alan ve yeşillikler içinde parklar, komşuluk ilişkilerini koruyacaktır diye düşünüyoruz. Yücelpark’ı çocuklu aileler için hayal edilen bir proje olarak tasarladık. Bu amaçla ilk kez kentsel dönüşüm proje kapsamındaki bir projede 3+1 ve 4+1 daire sayısını arttırdık. Önceki projelerimizde toplam daire sayısının yüzde 10’nu geçmeyen 3+1 ve 4+1 daire tipleri, bu projede yaklaşık yüzde 45 olarak tasarlandı. Ön talep döneminde en fazla talebin de çocuklu ailelerden gelmesi, belirlenen daire tiplerinin hedeflediğimiz müşteri kitlesiyle birebir örtüştüğünü gösterdi” açıklamasında bulundu.

Yücelpark’ta konutlar 329 bin TL’den başlıyor

Teknik Yapı’nın Yücelpark projesi, 329 bin liradan başlayan fiyat ve firma özelinde sıfır faiz avantajıyla satışa çıktı. Kartal’ın merkezinde yeşiller içindeki yatırım değeri yüksek proje, çocuklu ailelere hitap eden sosyal donatılara sahip olacak. Yaklaşık 21 dönüm araziden oluşan Yücelpark projesindeki 10 bloktan oluşan yaşam alanları sadece 3,8 dönüm üzerinde yükselecek. Projenin yüzde 75’i yeşil alan ve parklardan oluşuyor. Projede 825’i lüks konut ve homeofis, 17’si ticari ünite olmak üzere toplam 842 bağımsız bölüm yer alacak. Yaklaşık 650 milyon lira değere sahip olacak projenin inşaat süresi 36 ay olarak planlandı.