Sanayi coştu
ABONE OL

Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi eylülde coştu. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, beklentilerin üzerinde gelerek eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.4 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, eylülde ağustos ayına göre ise yüzde 0.6 artış kaydetti. Madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 5.7, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 0.2 arttı. Arındırılmamış sanayi üretimindeki artış ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.4 oldu. Ekonomistlerin beklentisi yüzde 10.5 artış yönündeydi. Ekonomistler, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde ise yıllık bazda yüzde 7 artış öngörüyordu.

BÜYÜMENİN GÖSTERGESİ

Beklentilerin üzerinde gelen sanayi üretim rakamlarını değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü “Sanayi üretimi beklentilerin üzerinde arttı. Böylelikle sanayi üretimi üçüncü çeyreğin tamamında yüzde 10 artmıştır. Sanayi üretimi ülke büyümesinin en önemli göstergesidir. Veriler ülke büyümesinin yıl sonunda beklentilerin dahi bir miktar üzerinde olacağına işaret ediyor” dedi. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da “Beklentilerin üzerinde gerçekleşen bu oran, sanayicilerimizin yoluna emin adımlarla devam ettiğinin güçlü bir göstergesi olmuştur. Reel sektörde işler yolunda gitmekte, göstergeler de bunu teyit etmektedir” dedi.

İç talep çarkları hızlandırdı

Bakan Özlü “İç tüketimi artırmak üzere aldığımız tedbirler ve piyasaya güvenin yükselmesi iç talebin artmasına yardımcı olmuş ve çarkların daha da hızlı dönmesini sağlamıştır. Ayrıca, sermaye malı ve dayanıklı tüketim malındaki üretim artışı piyasalara güvenin tekrar geldiğini göstermektedir. İç talep düzene girmiştir. Ertelenen tüketim ve yatırım harcamalarının devreye girmesiyle sanayi üretimi yüksek kalacaktır” dedi.