A’dan Z’ye distopya sineması
ABONE OL

Eylül ayında dosya konusunu “A’dan Z’ye Distopya Sineması” olarak belirleyen Rabarba, okurlarını distopik filmlerin evrenine davet ediyor. Dosya’da distopyanın tanımından tarihine, distopik film türlerine, Türk sinemasındaki distopya yoksunluğuna kadar birçok konu tartışılıyor.

BRUCE LEE RABARBA’DA

Bruce Lee demek, 1970’lerden 1990’lara kadar süren bir medya ikonu demektir. Eylül ayında vizyona girecek olan Bruce Lee’nin hayatının anlatıldığı Ejderin Doğuşu filminden hareketle Lee’nin sinema macerasını konu alan bir inceleme yazısı da var Rabarba’da. Gökhan Gök’ün kaleme aldığı yazıda Bruce Lee macerasının ve hayat felsefesinin labirentlerinde dolaşılıyor.

Öte yandan, dövüş sanatını felsefe ile buluşturan Lee’nin kendine yazdığı mektupları, “Kendi Seyrimde” başlığıyla ilk kez Türkçe olarak dergide yer alıyor. 

DİSTOPYA NEDİR?

Distopya, gelecekte toplumun giderek kötüleşeceğini, toplumsal bağların yok olacağını öne süren kötümser bir bakış açısıdır. Teknolojinin hakim olacağı bu zaman diliminde suç her yerdedir. Kaotik bir durum söz konusudur.

ÜNLÜ DİSTOPİK FİLMLER

- Metropolis(1927)

- A Clockwork Orange/Otomatik Portakal (1971)

- The Matrix Trilogy 

- V for Vendetta (2006)

- Children of Men (2006)

- Blade Runner / Bıçak Sırtı (1982)

- Twelve Monkeys / 12 Maymun (1995)

- Dark City / Karanlık Şehir (1998)

- The City of Lost Children / Kayıp Çocuklar Şehri (1995)

- Brazil / Brezilya (1985)