Çaldıkları eserler birer birer dönüyor
ABONE OL

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, 10 bin yıllık tarihe sahip Anadolu topraklarından çeşitli ülkelere kaçırılan tarihi eserleri geri getirmek işin dedektif gibi iz sürüyor. Bakanlık uzmanları, başta Avrupa ülkelerindeki müzeler olmak üzere farklı coğrafyalardaki müzelerde Anadolu topraklarından kaçırıldığını belirlediği eserleri tek tek  topluyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yaşar Kurt, en son İsviçre’den getirilen ve Perge Antik Kenti›nden 1960’lı yıllarda kaçırıldığı belirlenen Roma dönemine ait Herakles Lahdi ile birlikte 2003 yılından bugüne kadar 4 bin 311 eserin ait olduğu topraklara getirildiğini söyledi. Kurt, 2017 yılında ise 41 eserin iadesinin sağlandığını açıkladı.

Türkiye’den kaçırılan eserlerin ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Bulgaristan, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerden takibinin sürdüğünü dile getiren Yaşar Kurt, kaçırılan ve takibi yapılan eser sayısı hakkında rakam vermenin mümkün olmadığını söyledi. Kaçırılan eserlerin bir kısmının bilindiği, bir kısmıyla ilgili duyumlar alındığını kaydeden Kurt, “Ama çok bariz bildiğimiz bazı eserler bizde liste halinde var” dedi. 

TÜRKİYE’NİN HAZİNESİ

Perge Antik Kenti’nden kaçırılan Yorgun Herakles’in üst kısmı 2011’de Recep Tayyip Erdoğan’ın uçağıyla Türkiye’ye getirildi. M.Ö. 5’inci yüzyıla ait Yüzyılın Hazinesi olarak da anılan Elmalı Sikkeleri 2009’da Antalya’ya döndü. Perge’den kaçırılan Girlandlı Lahdi de 1996’da ABD’den Türkiye’ye getirilerek ilgili kurumlara teslim edildi.