Edebiyata Muhayyel bakış
ABONE OL

Muhayyel adıyla yeni bir dergi yayınlandı. ‘Edebiyata dair birtakım hayali ve birtakım ciddi meseleler’ mottosuyla yayınlanan derginin ilk sayısında Hasan Aycın, Cemal Şakar, Necip Tosun, Handan Acar Yıldız, Güray Süngü gibi edebiyat okurlarının yakından tanıdığı isimler var. Dergide, Ali Emre’nin ‘Şiirimizde 90’lar’ incelemesi, Necip Tosun’un ‘Edebiyatımızda bahar bahçesi dergiler’ değerlendirmesi dikkat çekiyor. Muhayyel’in ilk sayısında şiir yok, ancak şiire ve şaire dair yazılar var. Ferhat Çiftçi, ‘Şiirin iki cehdi’ başlıklı yazısında Cahit Zarifoğlu ve Cahit Koytak şiirlerinin örtüşüm noktalarını ele alıyor. Takip eden sayfalarda ise Adbüssamed Bilgili’nin şiir dünyasına yelken açılıyor, şiirlerinden örnekler veriliyor. Star Sanat olarak Muhayyel’i daha yakından tanımak için derginin yayın danışmanı Cemal Şakar’a sorduk…

Muhayyel dergisi nasıl bir ihtiyaçtan doğdu?

Her dergi, bir çevrenin, bir ortamın zaman içinde oluşan basıncıyla doğar, diye düşünüyorum. Beraber yürüdükleriniz nitelik ve nicelik olarak bir kıvama geldiğinde bu beraberliğin görünür olmasını beklemeye başlar. 

Her ortamda olduğu gibi edebiyatta da beraber olmak, birlikte yürümek önemlidir. Bu sayede herkes birbirinden güç alır. Muhayyel biraz böyle bir birikimden, basınçtan doğdu diyebiliriz.

DERGİDE KİMLER VAR 

Derginin içeriği nasıl olacak?

İçerik olarak daha çok sanat/edebiyat üzerine kuramsal yazılar ve incelemeler şimdilik önceliklerimizden. Ayrıca sanat/edebiyat üzerine kavramları ele almak istiyoruz. Kavramlar, bu yürüyüşün alfabesidir; onlar sayesinde nasıl bir yolda ilerlediğinizi bilirsiniz. Dergimize düzenli aralıklarla katkı veren sanatçı ve akademisyenlerle alfabemizi, yolumuzdaki işaretleri belirlemeye çalışacağız.

Öykülerin yanı sıra genç bir şairi minik bir bölümle takdim etmeyi düşünüyoruz. Söyleşilere de her ay yer vermek planlarımız içinde.

Ben derginin yayın danışmanıyım. Güray Süngü dergimizin yayın yönetmeni. Dilek Kartal, Hüseyin Ahmet Çelik, Selma Aksoy Türköz ve Senem Gezeroğlu da editörlerimiz. Herkes görevlerinin bilincinde olarak dört elle sarıldı, inşallah biz yürüdükçe Muhayyel de büyür, genişler ve yeni isimler de kazandırır. 

Muhayyel ismine nasıl karar verdiniz?

Dergi, İz Yayıncılık’ın çatısı altında yayımlanacak. Malumunuz İz Yayıncılık’ta daha önce Güray Süngü ve Aykut Ertuğrul’la birlikte Muhayyel adıyla bir dizi başlatmıştık. Yukarıda sözünü ettiğim birikim, basınç da arkadaşların ürünlerini yayımladıkları dergilerin yanında bu dizi sayesinde oluştu. Bu nedenle nerdeyse hiç düşünmeden dergiye de Muhayyel dedik.

Kavramlar bir yürüyüşün alfabesidir

Derginin yayın danışmanı Cemal Şakar, Muhayyel’de içerik olarak daha çok sanat/edebiyat üzerine kuramsal yazılar ve incelemelerin öncelikleri arasında olduğunu söylüyor ve ekliyor: Ayrıca sanat/edebiyat üzerine kavramları ele almak istiyoruz. Çünkü kavramlar bir yürüyüşün alfabesidir.