İslam’ın düşünce atlası
ABONE OL

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle İlmi Etüdler Derneği (İLEM) tarafından hazırlanan “İslam Düşünce Atlası” (İDA) projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. 

İDA, İslam düşünce geleneğini başlangıcından günümüze kadar zaman-mekan- öğreti-ekol değişkenleri etrafında tanıtmayı amaçlayan kitap ve web tabanlı programlar geliştirme projesi olarak değerlendiriliyor. Yapımına akademisyenler, araştırmacılar, tasarım uzmanları, yazılımcılar ve harita mühendislerinin eşlik ettiği proje, interaktif programlar taşıyan açık erişimli bir web sitesi ve İslam Düşünce Atlası başlıklı 3 ciltlik kitaptan oluşuyor. Projeyle, İslam düşünce tarihiyle ilgili oluşmuş yüksek seviyeli ilmi birikimin kolaylıkla takip edilebilir hale getirilmesi ve İslam düşünce tarihi yazımına yeni bir bakış açısı kazandırılması amaçlanıyor.

İstanbul Yenikapı Mevlevihanesi’nde düzenlenen kitap ve proje tanıtım toplantısı siyaset ve akademi dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Yeniden uyanış başlatmalı

Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, “Hikmet Müslüman’ın yitiğidir. Batı merkezli düşünce tarihi yazıcılığına karşı bizim yeni bir uyanış, arayış, yeni bir fikir ifade etmemiz lazım” diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de önemli bir eserin meydana geldiğini belirterek, “Bu eser çağımıza ve karşı karşıya bulunduğumuz sorunlara karşı İslam düşüncesini takdim eden bir meydan okumadır” şeklinde konuştu.

Her kültür kendi semasında

Proje Danışmanı Doç. Dr. İhsan Fazlıoğlu da İslam Düşünce Atlasının başarısının verdiği bilgilerle alakalı olmadığını ifade ederek, “Her kültür kendi semasına bakar. İDA, kendi semamıza bakarak kendimi anlamlandırma konusunda bize bir girizgah sağlayacak” şeklinde konuştu.