Necip Tosun: İdeolojik körlük edebiyatımızın  en büyük sorunu
ABONE OL

Bu yıl öykü dalında Necip Fazıl Ödülü’ne layık görülen yazar Necip Tosun, Türkiye’de öykü yazınının dünya standartlarında bir yeri olduğunu belirterek ‘Ancak, Türk edebiyatının en büyük sorunu ideolojik körlüktür’ dedi. Zeytinburnu Kültür Merkezi’nde yazar Cemal Şakar’ın sorularını cevaplayan Tosun, ‘Türkiye’de edebiyat ortamı, bilhassa gezi süreci sonrasında ideolojik sebeplere yaslanarak bir ayrıma tabi tutuldu. Elbette her zaman beraber olalım demiyorum ama Türkçe üretilmiş bir eserin bu tarz ayrımlar gözetilmeksizin asgari hakkının teslim edilmesini istiyorum’ şeklinde konuştu.

Edebiyat ısrar işidir

İnsanı yazmaya teşvik eden en güçlü sebebin kitaplar olduğunu söyleyen Necip Tosun, bir insan hayatının ise bir kütüphane oluşturma sürecinden ibaret olduğunu belirtti. Edebiyatın bir ısrar işi olduğunu vurgulayan Tosun, hayatı boyunca kendisini edebiyatın  sınırlarının dışına taşıyacak  sebeplerden sakındığını; yola edebiyatın içinde başlayarak daha sonra siyasete, ticarete ve başka alanlara savrulan arkadaşlarının içlerinde bir pişmanlık taşıdıklarına şahit olduğunu söyledi.

Necip Tosun, ‘Batılı yazarlardan daha çok anlatım tekniği öğrendim, yerli yazarlardan ise bir düşünce, bir ruh, bir fikir öğrendim. Ve bunların karması olan benim yazarlığım, hayattan ziyade, kitaplardan beslenen bir yazarlık serüveni oldu’ diyerek öyküsünün oluşumundaki etkenlerin neler olduğunu anlattı.