Onca filmim var, en iyisi Vesikalı Yarim
ABONE OL

Yeşilçam’ın yakışıklı jönlerinden İzzet Günay için saygı gecesi düzenlendi. Kariyeri boyunca 120 filmde rol alan Günay’ın da bizzat katıldığı saygı gecesinin konuşmacıları ise sinema yazarları Atilla Dorsay, İhsan Kabil, yazar Şerif Aydemir ve Gülper Refiğ oldu. Etkinlikte konuşan 83 yaşındaki Yeşilçam çınarı İzzet Günay, ‘’120 film yapmışım ama ‘say’ dediğinizde birinci basamağa koyduğum film Lütfi Akad’ın yönettiği Vesikalı Yarim’ diye konuştu. Sanatçı, Yeşilçam’da zor yıllara rağmen güzel işler yapıldığını vurguladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen İzzet Günay paneline konuşmacı olarak katılan sinema eleştirmeni Atilla Dorsay da sanatçının en iyi filminin Vesikalı Yarim olduğunu söyledi. Yücel Çakmaklı’nın Milli Sinema akımının temelini attığı Birleşen Yollar filminde İzzet Günay’ın Türkan Şoray ile birlikte rol aldığını hatırlatan Dorsay, ‘’O sinemayı da yadsımayalım. Türk sinemasında, siyasal ve toplumsal açıdan belli bir yer tutmuş bir akımın bence iyi filmlerinden biri” değerlendirmesini yaptı.   

Sinema yazarı İhsan Kabil de, İzzet Günay’ın Türk sinemasının yapı taşlarından biri olduğunu dile getirerek, Yeşilçam’ın toplumsal hafızaya ve yaşam kültürüne etkilerini anlattı.

Hem şiiri var hem hikayesi  

ESKADER Başkanı Şerif Aydemir İzzet Günay’ın rol aldığı Vesikalı Yarim filmini değerlendirdi. Aydemir, “Özdemir Asaf, ‘Herkesin bir şiiri yoktur ama herkesin bir hikayesi vardır’ demiş. Vesikalı Yarim’in hem şiiri var hem hikayesi. Hakkında yazılmış kitaplar, makaleler, incelemeler, tezler var. Sinema sanatı, tarihi ve sosyolojik açıdan hakkında bu kadar söz söylenen başka bir sinema eserimiz yok” diye konuştu. Yönetmen Halit Refiğ’in eşi Gülper Refiğ ise Yeşilçam sanatçılarının halkın gönlünde taht kurduğunu ve bırakılan izlerin silinmediğini söyledi. Panelin yöneticisi Çiğdem Tunç ise “İzzet Günay kendisine takdir edilen rolün üstüne üstüne yürür. Her rolü başarıyla oynar. Sinemaya kattığı çok değer var. Tek bir filme indirgenemez bu. Haksızlık etmiş oluruz” ifadelerini kullandı.      

1968 yapımı  siyah beyaz Lütfi Akad’ filmi Vesikalı Yarım’de Türkan Şoray ve İzzet Günay başrolde.