Yeni Combo her türlü ihtiyaca yanıt vermeye hazır
ABONE OL
Yeni Combo’nun panelvan versiyonu 4,4 metreküpe varan bagaj hacmi ile dikkat çekiyor. Alman otomobil üreticisinin yeni hafif ticari modeli Avrupa’da Eylül ayında satışa çıkacak. Ülkemizde ise pazara sunulması 2019 yılında gerçekleşecek. Yeni nesil Opel Combo, Citroën and Peugeot işbirliği ile EMP2 platformu üzerinden geliştirildi ve Combo Life Groupe PSA’nın İspanya Vigo fabrikasında üretilecek.
 
Opel Combo ticaretle uğraşan çoğu kişi için kritik önem taşıyan Euro paletleri rahatlıkla taşıma kapasitesine sahip. Kısa versiyon Combo dahi iki paleti taşıyabiliyor. Yeni Combo 1.000 kilogram yük limiti ve 3.440 mm’ye varan taşıma uzunluğu ile sınıfının en iddialıları arasında yer alacak. Müşteriler, iki veya tek sürgülü kapı seçeneklerini de ihtiyaçları doğrultusunda opsiyonel olarak tercih edebilecek. Yeni Combo’nun yükleme konusundaki bir diğer avantajı ise sadece 580 mm yüksekliğindeki yükleme eşiği. Opsiyonel olarak alınabilen açılır tavan sayesinde ise 100 kilograma kadar tahta levhalar gibi çok uzun yükler de kolaylıkla taşınabiliyor.
 
Motor çalıştırıldığında aracın aşırı yüklenip yüklenmediğini kontrol eden sensör yeni Combo ile segmentinde tek bir yeni özellik olarak sunulacak. Sürücü arzu ederse bir tuşa basarak yük durumunu manuel olarak da kontrol edebilecek. Sistem, yük sınırının yüzde 80’ine ulaşıldıysa beyaz ışıkla sürücüyü uyarıyor. Yük sınırı aşıldığında ise uyarı ışığı turuncuya dönüyor.
 
Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik “Yeni Combo ile foksiyonellik ve pratikliği iyi fiyat ile buluşturarak hem iş hem de özel aktivitelerde kullanmak için özel bir araç arayanlara yeni ve çekici bir alternatif sunacağız. Yeni hafif ticari modelimiz üstün taşıma kapasitesinin yanı sıra bünyesinde barındırdığı sınıfında lider konfor ve güvenlik teknolojileri sayesinde kelimenin tam anlamıyla her amaca uygun bir araç” dedi.
 
Yeni Combo sadece dikkat çekici taşıma kapasitesi ile değil aynı zamanda da çarpıcı görümüyle de dikkat çekiyor. Sınıfındaki diğer modellerle kıyaslandığında daha kısa ön çıkıntıya ve daha yüksek bir kaputa sahip. Bu nedenle daha dengeli, güçlü ve kendinden emin görünüyor. Önden bakıldığında Opel’in tasarım dilini tamamen yansıttığı görülüyor. Opel’in tipik “çift kanat” gündüz LED farları ön ızgarayla birlikte çarpıcı bir çizgi oluşturuyor ve ortada Opel logosunu saran kanatçıklara uzanıyor.
 
İç mekanda ise sürücü ergonomisi dikkat çekiyor. Tüm kontrollere sürücünün kolaylıkla erişebileceği toplu bir tasarım ortaya koyulmuş. Orta konsol üç ana kısıma ayrılıyor. Üst kısımda bilgi-eğlence ekranı bulunuyor. Hemen altında sürücü klima kontrollerine erişebilirken onun altında ise 0.5 litrelik bir şişenin sığabileceği bir saklama gözü bulunuyor. Direksiyon simidindeki ve kapı kollarındaki krom rengi detaylar da kokpite kaliteli bir hava katıyor. İç mekanda sunulan 28 farklı saklama alanı ise irili ufaklı her eşyaya uygun bir yer sağlıyor. 
 
Yeni modelde sunulacak verimli motor-şanzıman seçenekleri önemli emisyon kısıtlamaları getiren Euro 6d-TEMP standartlarına tam uyum sağlayacak. Yeni Combo‘da sunulacak motor-şanzıman seçenekleri ve tüketim verileri şu şekilde açıklandı:
 
  • 1.5 litre dizel, 130 hp, sekiz ileri otomatik şanzıman – sınıfında tek (Yakıt tüketimi: şehiriçi 4.9-4.5 l/100 km, şehirdışı 4.4-4.1 l/100 km, ortalama 4.5-4.3 l/100 km, 119-113 g/km CO2) ya da altı ileri manuel şanzıman (Yakıt tüketimi: şehiriçi 5.1-4.9 l/100 km, şehirdışı 4.4-4.1 l/100 km, ortalama 4.6-4.4 l/100 km, 123-116 g/km CO2)
  • 1.5 litre dizel, 102 hp, beş ileri manuel şanzıman (Yakıt tüketimi: şehiriçi 4.6-4.2 l/100 km, şehirdışı 4.1-3.8 l/100 km, ortalama 4.3-3.9 l/100 km, 114-104 g/km CO2)
  • 1.5 litre dizel, 76 hp, beş ileri manuel şanzıman (Yakıt tüketimi: şehiriçi 4.9-4.7 l/100 km, şehirdışı 4.0-3.9 l/100 km, ortalama 4.4-4.2 l/100 km, 115-110 g/km CO2)
  • 1.2 litre Turbo benzinli 110 hp, altı ileri manuel şanzıman (Yakıt tüketimi: şehiriçi 6.8-6.2 l/100 km, şehirdışı 5.1-4.9 l/100 km, ortalama 5.7-5.4 l/100 km, 131-124 g/km CO2)
 
 
1.5 litre 130 hp’lik en güçlü dizel motor, 1.750 gibi düşük devirden itibaren 300 Nm maksimum tork değerini sağlayabiliyor. Bu motor ile birlikte Combo 0-100 km hızlanmasını 10,6 saniyede tamamlayabiliyor. 1.2 litre Turbo benzinli motor da 205 Nm maksimum tork değerini 1.750 devirden sağlayıp, 0-100 km hızlanmasını 12 saniyede tamamlayabiliyor.
 
Yeni Combo’yu rakiplerinden ayıran bir diğer özelliği ise güvenlik ve konforu artıran 19 adete kadar çıkan teknolojik özellikleri. Güvenlik konusunda öne çıkan bazı özellikler şu şekilde açıklandı:
 
Otomatik Fren Destekli Ön Çarpışma Uyarı Sistemi: Bu sistem sadece sesli ve görsel uyarı yapmıyor aynı zamanda sürücü hızlı tepki vermezse otomatik olarak fren de yapıyor.
Opel Eye Ön Kamera Sistemi: Opel’in Astra, Corsa ve Mokka X gibi modellerinden tanınan sistem yolu takip ederek, Hız işareti tanıma ve şerit takip sistemleri gibi özellikleri destekliyor.
Otomatik Cruise Control: İhtiyaç halinde önde seyreden aracın hızına uyum sağlıyor.
Akıllı Hız Adaptasyonu: Bu sistem hız işareti tanıma sisteminde yeni bir hız sınırı geldiğinde sürücüyü uyarıyor. Eğer Cruise control ya da hız sınırı aktif ise sürücüye yeni hıza uyum sağlamak isteyip istemediği soruyor.
Sürücü Yorgunluk Tespit Sistemi: Sistem sürüş tarzını takip ederek sürücünün yorgunluk seviyesini tespit ediyor ve ihtiyaç halinde ara vermesini tavsiye ediyor.
 
 
Yeni Combo sürücüsüne hem manevra yaparken hem de sürüş sırasında kör noktalara yer bırakmayacak şekilde tam farkındalık sağlayan teknolojik unsurları da bünyesinde barındırıyor. Bu özellikler arasında öne çıkanlar: 
 
Sürekli çalışan geri görüş kamerası: opsiyonel olarak sunulan kamrea dijital bir dikiz aynası gibi çalışıyor. Hafif ticari araç kullananlar, özellikle araç tam yüklü iken dikiz aynasından faydalanmanın zorluğunu bilirler. Bu gibi durumlarda aracı yan aynalardan faydalanarak sürmek gerekir. Yeni Opel Combo’da ise 8 inçlik bilgi-eğlence ekranından sürekli olarak aracın arka tarafında kalan alan gösteriliyor. Geri viteste ise yönlendirme çizgileri çıkarak manevra desteği veriyor.
 
Yan ayna kamerası: Ayrıca yolcu tarafında bulunan buu kamera sayesinde Combo’da kör nokta bulunmuyor.
 
Yan koruma sistemi: Opel’in geniş park/manevra destek sistemlerine bir yenisi ekleniyor. Yan koruma aracın çevresindeki 12 sensör ile sürücüyü düşük hızlarda aracın yan tarafına çarpma ihtimali olan engelleri tespit edip sürücüyü uyarıyor.
 
Combo modeli 1986 yılından günümüze dört nesildir çok fonksiyonlu hafif ticari model olarak profesyonellerin beğenisine sunuluyor. Birinci nesil Combo Kadett, ikinci ve üçüncü nesil ise Corsa altyapısı üzerinde yükseliyordu. Dördüncü nesil ise Fiat ile ortak geliştirilmişti. Yeni Combo ise Avrupa’nın hafif ticari segmenti lideri Groupe PSA bünyesinde tamamen yeni bir mimari üzerinde şekillendirildi.