Evde yapılan yağlı bakım saça zarar
ABONE OL

Hayatında bir şeylerin ters gittiğini fark eden çoğu kadın ilk neşteri saçına vurur. Hayatta ilk değişime saçlardan başlanır. Nedir bu saçların bizden çektiği? Yeni moda der, saçları kimyasal işlemlerden geçiririz. Saçlar tel tel dökülmeye başladığında ise çözümü babaanne formüllerinde ararız. Peki, boyaya, hava kirliliğine ve strese rağmen ışıl ışıl sağlıklı saçlara sahip olmanın hiç mi yolu yok? Saç bakımı konusundaki araştırmalara yıllarını veren, tecrübelerini LÖSEV, darülaceze, şehit ailelerine yardım edenlere aktaran Volkan Kartal’ın kapısını çaldık. Volkan Kartal hem saç bakımının formülünü anlattı hem de yılın modasının şifrelerini verdi. 

- Sağlıklı saçların altın kuralı nedir?

Sağlıklı saçlara sahip olmak için bakım şarttır. Bakım ürünün keratin bazlı olması ilk kural. Piyasadaki ürünlerin çoğunda silikon var. Silikon saçları yıpratır. Bugün diş macunlarında, ojelerde bile silikon olduğunu da ekleyelim. 

- Birçok insan kepek ve saç dökülmesi gibi sorunlardan şikâyetçi. Bu sorunlarla nasıl baş edilmeli?

Bilinçsiz yapılan her işlem saça zarar verir. Boyama işlemlerinde ve bakımlarda hassas terazi kullanılarak işlemler yapılmalıdır. Eğer diplerde boyadan sonra kabuklanma, kepeklenme oluyorsa bu boya ile alakalıdır. Ama onun dışında günlük hayatta kepeklenmeler veya dökülmeler görüyorsanız mutlaka bir hekime gidin.   

- Saç tasarımının seçiminde yüz tipinin etkisi nedir? Hangi yüz tipine, hangi saç tasarımı yakışır?

Yuvarlak yüzlü kadınlardan bahsedelim. Çünkü Türkiye’nin yüzde 80’i yuvarlak yüz hatlarına sahip. Kestiğim saçlarda önleri hep uzun bırakırım. Onun dışında önlere çerçeve yapılan işlemler ve renklendirmelerle yüzü daha çok ön plana çıkartabiliyoruz.   

BOYATIYORSANIZ 20 GÜNDE BİR SERUM YAPTIRIN 

- Her zaman mükemmel görünen saçlara sahip olmanın formülü nedir?

Her şeyden önce bakım sonra güvenilir ellere bırakmak lazım. Dip boyalı saçlar 20 günde bir bakım yaptırmalı. Mesela kalın saç teli daha çabuk yıprandığından dolayı bakımları aksatılmamalıdır. Her zaman için ince telli saçlar avantajlıdır. 

- Günümüzde çok popüler olan doğal görünümlü kaynaklar saçı yıpratır mı? 

Ben bunlara görünmez kaynaklar diyorum. Bu işlem silikon veya mikro değil, tamamen jel kaynak. Çok ince olduğundan hangi saça takarsanız takın o saçın rengini alır. Kaynakların görünmesi çok zordur. Kaynak yaptırmak konusunda kararsız olanlara önerim, çekinmeden yaptırabilirler. Ancak bakımlarını 2 ayda bir yaptırmaları lazım. Süreyi uzatmak istiyorsalar 15 ila 20 günde bir kuaföre gidip bakımını yaptırmaları gerekir. Çıkartılıp bakımı yapıldıktan sonra tekrar takılarak iki yıl aynı kaynak kullanılabiliyor.

- Bu aralar çok popüler olan serumlar ve kremlerle evde bakımlar yapılıyor. Bunların faydası var mı? Saça iyi geldiği söylenen yağların kullanılması doğru mudur? 

Aslında evde yapılan birçok bakım kürü saçı yıpratır. Özellikle işlem görmüş saçlara yapılan bilinçsiz bakımlar saçları olumsuz etkiler. Pigmentleri ve saç bağları açık olan saça bakım yaparken saça farklı işlemler uygulanması saça giriyor ve içeride savaş başlatıyor. Bu süreç saçı daha çok yoruyor ve tiftiklenmesine, elektriklenmesine sebep oluyor. O yüzden tek bir bakım ürünüyle anı kurtarıp onunla devam etmek lazım. Hiçbir saç tipi aynı değildir. Saç iletken olduğu için saç ucuna veya saç dibine uyguladığınız bakım ürünü saç köklerine kadar etki edecektir. Bu durumda uçlarını yağlandırmaya çalıştığınız saçın dipleri daha çok yağlanacaktır.

Kaynaklarınızın bakımını 15 ila 20 günde bir kuaföre yaptırırsanız, iki yıla kadar kullanırsınız.

Bilinçsiz bakımlar saçta savaş başlatıyor. Bu süreç saçı daha çok yoruyor ve tiftikleştiriyor. 

 

MAT SARILAR 2018’E DAMGA VURACAK

- Bu yıl hangi saç trendlerini göreceğiz? Hangi renkler bizi bekliyor?

Yaza damgasını vuracak renkler çok açık mat sarılar olacaktır. Özellikle dipler koyu kumral, orta kumral olacaktır. Bej kumralı da çok fazla göreceğimiz bir renk olacak. Birkaç yıldır hayatımıza giren ombreler daha sıcaktı onlarda bu yaz soğuk renkler olmaya başladı. Daha griye dönük daha mat renkler olacak. 

DİP BOYANIN ÖMRÜNÜ UZATMAK MÜMKÜN

- Saçı açık renge boyadığımızda rengin özünü kaybetmemek için neler yapmalıyız? Bu saçlar için piyasada olan şampuanlar yeterli mi?

Eğer 20 günde bir dip boyası yaparsanız saçın rengi değişmez. Ama yapamıyorsanız kullandığınız şampuan ve bakım ürünleri çok önemli. Saçın yapısına, cinsine ve rengine göre ürünler kullanırsanız 20 günlük süreyi biraz daha uzatabilirsiniz. Rengi ilk yapıldığı gün gibi parlak ve canlı kalabilir.