27 saat kesintisiz liste mesaisi
ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’yi 2023 hedeflerine taşıyacak AK Parti’nin milletvekili listelerini hazırlarken, son gün mesaisi kesintisiz 27 saati buldu. Erdoğan,  aday listelerini hazırlarken bir yandan da İsrail ve ABD’nin Kudüs katliamlarına karşı uluslararası toplumu hareketlendirecek adımları attı. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı, Erdoğan’ın çağrısıyla Cuma günü toplandı. Erdoğan, bir yandan Yenikapı’da Kudüs’e destek mitingini yaparken, diğer yandan da İstanbul Zirvesi’ni gerçekleştirdi.

GECE GÜNDÜZ ÇALIŞMA

Cumartesi günü 19 Mayıs kutlamaları çerçevesinde gençlerle iftarda bir araya gelen Erdoğan’ın, buradan da gençlerden müsaade isteyerek erken ayrıldığı belirtildi. Gençlere, “Malum, bir liste hazırlığımız var. Ben erken ayrılacağım” diyen Erdoğan’ın, gençlerin hediyelerinin Milli Eğitim Bakanı tarafından verileceğini belirterek salondan ayrıldığı kaydedildi. Cumhurbaşkanı, Cumartesi gecesi başladığı liste mesaisini ise bundan sonraki güne sarkacak şekilde devam ettirdi. Sahur saatine kadar Genel Merkez’de çalışan Cumhurbaşkanı’nın, sabah saat 4’te çalışmayı tamamladığı kaydedildi. Erdoğan, 5 saatlik bir dinlenmenin ardından Pazar gününe kaldığı yerden yine Genel Merkez’de çalışmaya devam ettiği bildirildi.  Erdoğan’ın programında, Bosna Hersek’te Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Kurulu toplantısı yer alıyordu. Erdoğan, seyahate gidip, dönüşünde Genel Merkez’e gelerek, kesintisiz liste mesaisine devam ettiği bildirildi. Erdoğan, Pazar sabahı 9’da başladığı mesaisine, Pazartesi öğle saat 12.00’da listeleri tamamlayarak son verdiği öğrenildi. Bu arada orucunu da aksatmayan Erdoğan’ın son gün mesaisi kesintisiz 27 saati buldu. Erdoğan’ın, eve gitmeyip, Genel Merkez’de birkaç saatlik uykuyla güne devam ettiği belirtildi.

ÖZGÜVENİYLE ETKİLEDİ

Bu arada Erdoğan’ın AK Parti’nin en genç adayı olan 18 yaşındaki lise öğrencisi Elif Nur Bayram’ın özgüveninden etkilenerek listeye koyduğu öğrenildi. Erdoğan, Elif Nur Bayram’dan, 19 Mayıs’ta gençlerle buluştuğu iftar yemeğindeki konuşması sırasında bahsederek, “Onların da maşallahı var, zeki, pırlanta, yabancı dillleri... Mesela dün bir tanesi önümü kesti, daha lisede okuyor, ‘Ben de müracaat ettim başkanım’ dedi. ‘Hayırlı olsun kızım’ dedim ama bu özgüven bile çok önemli. Bak kapılar bir açıldı neler oluyor” demişti. Erdoğan’ın bahsettiği gencin, Fen Lisesi’nde okuyan Elif Nur Bayram olduğu, milletvekili aday listeleriyle birlikte ortaya çıktı. Erdoğan’ın lise öğrencisini “özgüveni” nedeniyle çok takdir ettiği ve olayı yakın çevresine aktarıp, “Özgüveni yüksek, bundan etkilendim” dediği öğrenildi. Erdoğan’ın, Bosna Hersek seyahati dönüşünde listelere son şeklini verirken de Elif Nur Bayram’ın  listede yer almasına karar verdiği belirtildi. 

Elifnur’un çifte sınavı

AK Parti’nin en genç milletvekili adayı 18 yaşındaki Elifnur Bayram, bir buçuk ay sonra üniversite sınavlarına gireceğini ve tıp fakültesinde okumayı hedeflediğini belirterek, aynı zamanda milletvekili olma hedefi bulunduğunu söyledi. Gençlerin ülke yönetiminde söz sahibi olacağını düşündüğü için böyle bir yola çıktığını dile getiren Bayram, her iki hedefini bir arada yürütmeye çalışacağını kaydetti. Bayram, seçim çalışmaları ve sınav hazırlıklarını aynı anda nasıl yürüteceğine ilişkin, “Bu işe başladım ve gördüm ki bu iş beni daha da planlı yapmaya itti, bana bir şeyler kazandırdı. Zamanımızı planladığımızda her şeye vakit ayırabiliyoruz. Tabii ki seçim çalışmalarına katılacağım. İnşallah 13 milletvekilini Kocaeli’den çıkarırız, bunun için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.      

SOFUOĞLU SİYASETE DE ÇOK HIZLI BAŞLADI

AK Parti adayı eski milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, bugüne kadar yaptığı her şeyde elinden gelenin daha fazlasını yapmaya çalıştığını belirterek, “Tabii ki bu yüklenen görevde de inşallah elimden geleni yapacağım” dedi. Sakarya  3. sıradan aday gösterilen Sofuoğlu, şöyle dedi: “Her şey çok hızlı gelişti. Dün Cumhurbaşkanımızla telefon görüşmemizden sonra, benim adaylık başvurum yoktu, önce onu yetiştirdik. Birkaç saat sonra listelerde ismimi görmem ve bugün erkenden koşuşturmacaların başlaması benim için hızlı gelişti. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere AK Parti teşkilatlarına teşekkür ediyorum. Bu yüklenen görevde de inşallah elimden geleni yapacağım. Allah’ın izniyle de başta memleketim Sakarya olmak üzere ülkemize faydalı işler yapmak için hep uğraşacağız. Daha yolun başındayım, öğrenecek çok şeyim var, hakkımızda hayırlısı olur inşallah. İnşallah faydalı işler yapmayı Rabbim bize nasip eder.”

AK PARTi’DE KADINLARIN GÜCÜ

AK Parti listelerinde yer alan 126 bayan aday, kadınların siyasetteki yerlerinin giderek perçinlendiğini gösterir örnekler dikkat çekiyor. Özellikle kadın kollarında görev alıp siyasete aktif katılan kadınların, listelerde de ön sıralarda yer bulduğu gözlendi. Özellikle büyükşehirlerde mutlaka kadın ve genç aday gösterilmesi konusunu her seçim dönemi ısrarla vurgulayan ve koşul koşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sefer de listelerini oluştururken siyasette aktif rol almış kadınları listelerin ön sıralarına taşımaktan çekinmedi. KADEM Başkanlığını yaparken istifa ederek başvuran, aynı zamanda İstanbul AK Parti teşkilatında görev yapmış bir isim olan Emine Sare Aydın Yılmaz, bunlardan birisi. İstanbul, 3. bölgeden 7. sıra adayı olan Yılmaz’ın yanı sıra, İstanbul Kadın Kolları Başkanlığını yapan İffet Polat da, İstanbul 2. bölgeden 13. sıra adayı gösterildi. 

İKİ İLDE LİSTEBAŞILAR 

Geçmiş dönemde İstanbul Kadın Kolları Başkanlığı yapan 7 Haziran’da da milletvekili seçildikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışman olarak Külliye’de yanına aldığı Özlem Zengin de bu seçimlerde Tokat’tan 3. sıra adayı olarak listede yer aldı. AK Parti’nin, iki ilde listeyi kadın adayların liderliğine teslim etmesi de dikkat çekti. Bolu’dan Arzu Aydın, Edirne’den de Fatma Aksal, liste başı olarak seçimlerde diğer arkadaşlarını sürükleyecekler. Şanlıurfa’dan da eczacı Zemzem Gülender Açanal 4. sıradan, iktisatçı Güler Kama İzol da 10. sıradan aday gösterildi. AK Parti’deki kadın adaylar belirlenirken, özellikle Kadın Kolları Başkanlığı bünyesinde aktif çalışan isimlerin değerlendirildiği görüldü. Genel Merkez Kadın Kolları’nda dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiş olan aynı zamanda TRT Genel Müdürü Şenol Göka’nın da eşi olan Meryem Göka da Ankara 3. bölge 6. sırada yer aldı. 

‘MİHRİBAN’ DETAYI 

AK Parti kuruluşundan bu yana partinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliği gibi en üst organlarda aktif görev alan, ilk zamanlar başörtüsü yasağı nedeniyle milletvekili adaylığı söz konusu olamayan Ayşe Böhürler de İstanbul’dan listeye konulan bir başka kadın aday oldu. Listelerde dikkat çeken isimlerden birisini de, dillerden düşmeyen ‘Mihriban’ türküsünün sözlerini oluşturan şiirin yazarı Abdürrahim Karakoç’un oğlu Türk İslam Karakoç oluşturdu. Oğul Karakoç, Kahramanmaraş’tan  7. sıra adayı. Listelerde bir başka dikkat çeken noktayı da, 25 Eylül’de geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Gaziantep Milletvekili Abdulkadir Yüksel’in yerine, oğlu Müslüm Yüksel’in aynı sıradan aday gösterilmesi oluşturdu.

ESKİ VEKİLLERE VEFA

AK Parti, 24 Haziran’da yapılacak genel seçimlerde eski milletvekillerini de unutmadı, daha önceki dönemlerde görev alan 20’nin üzerinde eski vekili yeniden seçilecek yerlerden aday gösterdi. AK Parti’nin YSK’ya verdiği aday listesinde, 22, 23, 24 ve 25. dönemlerde milletvekilliği yapan isimler de dikkati çekti. Eski Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, eski Isparta Milletvekili Recep Özel ve eski Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, 4. kez AK Parti’den milletvekili listelerine girmeyi başarabildi.

3’ÜNCÜ KEZ LİSTEDELER

Eski Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, eski Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, eski İstanbul Milletvekili Alev Dedegil, eski Konya Milletvekili Orhan Erdem, eski Van Milletvekili Gülşen Orhan ise seçilmeleri halinde 3’üncü kez AK Parti’nin milletvekilleri olarak TBMM’de temsil edilecek. 24. dönemde Batman’dan seçilen Ziver Özdemir yine aynı ilden 1. sıradan, 23. dönemden Fetani Battal yine Bayburt’tan, 22. dönem Milletvekili Feyzi Berdibek Bingöl 2. sıradan, 22, 23, 24. dönemlerde Bitlis milletvekili olan Vahit Kiler Bitlis 2. sıradan, 24. dönem Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat Diyarbakır 3. sıradan, 24. dönem Elazığ Milletvekili Sermin Balık Elazığ 2. sıradan, 22 ve 24. dönem Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ Elazığ 4. sıradan, 23 ve 24. dönem Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık Erzurum 6. sıradan, 24. dönem Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak Gaziantep 5. sıradan, 22, 24 ve 25. dönemlerde Isparta Milletvekili olan Recep Özel Isparta 2. sıradan, 23. dönem İstanbul Milletvekili Canan Kalsın İstanbul 2. bölge 9. sıradan, 23 ve 24. dönem Milletvekili Alev Dedegil İstanbul 3. bölge 15. sıradan, 23. dönem Karabük Milletvekili Cumhur Ünal Karabük 1. sıradan, 25. dönem Karaman Milletvekili Recep Şeker Karaman 1. sıradan, 24. dönem Kars vekili Yunus Kılıç Kars 2. sıradan, 22 ve 23. dönem Konya vekili Orhan Erdem Konya 3. sıradan, 24. dönem Konya vekili Gülay Samancı Konya 7. sıradan, 24. dönem Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar Şırnak 3. sıradan, 23 ve 24. dönem Van Milletvekili Gülşen Orhan Van 5. sıradan aday gösterildi.

BÖLGELERİ DEĞİŞTİ 

Bazı isimler ise farklı seçim bölgelerinden aday gösterildi. 22, 23 ve 24. Dönemlerde Çorum Milletvekili olarak TBMM’de görev alan Murat Yıldırım, Ankara 1. bölge 5. sırada listelerde yer aldı. 25. dönem’de İstanbul’dan seçilen Özlem Zengin memleketi Tokat’tan ve 25. dönem İstanbul Milletvekili olan Hüseyin Yayman ise memleketi Hatay’dan yarışacak.

AK Parti’den Erdoğan için bağış kampanyası

AK Parti’de 24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için hazırlıklar devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim kampanyasına destek amacıyla bağış ve yardım çalışması başlatıldı. “#SendeDestekOl” etiketi kapsamında, bağış ve yardımların yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarınca yapılabileceği belirtilirken, bağış miktarının 13 bin 916 lira ile sınırlandırıldığı bildirildi. Bağışların yalnızca nakdi olarak yapılabileceği ve ayni yardımların kabul edilmeyeceğine dikkat çekilen paylaşımda, “Bağış ve yardımlar T.C. Ziraat Bankası-Ankara Kamu Şubesindeki TR04 0001 0025 3303 3022 6260 09 İBAN numaralı, Cumhurbaşkanı Adayımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Seçim Hesabı na yatırılabilir. Yurt dışından yapılacak olan bağışlar için Swift Kodu: TCZBTR2A’dır. Ziraat Bankası şubelerinden ve internet bankacılığından masrafsız olarak bağış ve yardım yapılabilir.” ifadesine yer verildi.