Başbakan Yıldırım: Anında karşılık görürsün
ABONE OL

Şanlıurfa’da yeni eğitim ve öğretim yılının ilk ders zilini çalan Başbakan Binali Yıldırım, Temel Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının kaldırılacağını açıkladı. TEOG’un zamanla yarışa dönüştüğüne dikkat çeken Yıldırım, “TEOG uykularınızı kaçırdı değil mi, biz sizin uykularınızın kaçmasına razı olur muyuz? Sizi stresten kurtaracak, rahat rahat istediğiniz okula gidecek şekilde, gereken çalışmaları, düzenlemeleri yapacağız, hangi tarafa ilginiz varsa, buyurun gidin” dedi.  Başbakan Binali Yıldırım, Şanlıurfa’nın merkez Karaköprü ilçesindeki Hacı Abdurrahman Özdemir Ortaokulu’nda düzenlenen 2017-2018 eğitim öğretim yılı açılış törenine katıldı.      

İSTENMEYEN AŞ...

Törende konuşan Başbakan Yıldırım, tören alanındaki öğrenciler ve velilerine TEOG sınavının kalkmasını isteyip, istemediğini sordu. “TEOG kalksın mı, kalsın mı” diye soran Başbakan Yıldırım, öğrenci ve velilerin hep bir ağızdan “kalksın” cevabı üzerine ise “Şimdi sevgili vatandaşlarımız, TEOG yani temel öğretimden orta öğretime geçiş. Açılımı bu. Yani siz 8 sene okuduğunuz, sonraki sene hangi okula gideceksiniz. İşte TEOG denen şey, buna yardımcı olacak. Aslında TEOG bir giriş sınavı değil” dedi. TEOG sınavının zamanla üniversite imtihanı gibi bir yarışa dönüştüğünü belirten Yıldırım, “Zaman içerisinde bu TEOG bir yarışa döndü. Üniversite imtihanına döndü, stresinizi arttırdı. Sizi stresten kurtaracak, rahat rahat istediğiniz okula gidecek şekilde, gereken çalışmaları, düzenlemeleri yapacağız. Herkes istediği yere gidecek. Bunun için ortaokulda, yönlendirileceksiniz. Kim yönlendirecek okul ve öğretmenleriniz yönlendirecek, anneleriniz ve babalarınız yönlendirecek. Mesele bu. Sistem değişikliği diye bir şey yok. Bunlara itibar etmeyin. Amacımız yavrularımızın ortaokuldan sonra gönül rızası ve rahatlığıyla istedikleri kabiliyetlerinin en uygun olduğu lise kısmına devam etmeleri. İstenmeyen aş ya karın ağrıtır ya baş. Onun için istediğiniz yere gideceksiniz” ifadelerini kullandı.

DİLEDİĞİN OKULA GİT

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Acaba girebilecek miyiz, giremeyecek miyiz? Orta okuldan sonra ne yapacağız’ diye uykularınızı kaçırdı değil mi? Biz sizin uykularınızın kaçmasına razı olur muyuz? Onun için sizi stresten kurtaracak, rahat rahat istediğiniz okula gidecek şekilde gereken çalışmaları, düzenlemeleri yapacağız. 8’inci sınıfı bitirdiğinizde hangi tarafa ilginiz varsa, ‘Ben spor okuluna gitmek istiyorum’, buyur git. ‘Ben ilim adamı olacağım, daha çok matematik, fizik, fen okuyacağım’, sen de oraya git. ‘Ben edebiyatçı olacağım, şiir yazacağım, masal yazacağım’, sen de sosyal bilimlere git. ‘Ben din alimi olacağım, fıkıh öğreneceğim, siyer öğreneceğim’, sen de imam hatip lisesine git. Herkes istediği yere gidecek.” Yıldırım, AK Parti iktidarları ile eğitime ayrılan bütçenin 15 yılda 10 kattan fazla arttırıldığını da kaydetti.

ANINDA KARŞILIK GÖRECEK

Başbakan Binali Yıldırım, Kuzey Irak’ta yapılması planlanan referandum için: “Gerek Suriye’de gerek Irak’ta birtakım hayaller peşinde olanlar, burada yapay devlet olmaya çalışanlar şunu iyi bilsinler; ulusal güvenliğimizi tehdit edecek, içeride ve dışarıda her türlü girişim gerekli karşılığı anında görecektir. Bunu herkesin kafasına koyması lazım. Hiç kimse güney sınırlarımızda, Irak’ta, Suriye’de oldu bittilerle iş çevirmeye kalkmasın. Türkiye bu konuda kararlıdır, gerekli uyarılar yapılmıştır. Eğer bunun karşılığı görülmezse gerekli tedbirleri almaktan zerre kadar çekinmeyeceğiz” dedi. CHP lideri Kılıçdaroğlu’na da seslenen Yıldırım, “Bir koluna bölücüleri, bir koluna FETÖ’cüleri alarak sokakları arşınlamakla bu ülkeye hiçbir faydan olmaz” diye konuştu.

DEDİKODULARA ALDIRMAYIN

Başbakan Yıldırım, velilere seslenerek, müfredat değişikliği ile ilgili eleştirilere kulak asılmamasını istedi. Eleştirilere cevap veren Yıldırım, “Bir yıldır Milli Eğitim Bakanlığımız çalıştı, tüm uzmanlar, velilerle görüştü. Müfredat son şeklini aldı. Hayatın ihtiyaçlarına cevap veren, hayatta karşılığı olan bilgilerle yeniden oluşturuldu. Bu müfredat uluslararası eğitim standartları esas alınarak yapıldı. Müfredat değişimi, öğrencilerin temel insanı değerler, sevgi saygı adalet gibi önemli kavramların öğrenilmesi, beşeri ve sosyal ihtiyaçların karşılanması gibi kavramlar da göz önüne alınarak yapıldı. Bazıları müfredatı eleştiriyor. Türkiye’yi muasır medeniyetlerin ötesine taşımak için değiştiriyoruz. Ana muhalefet her zaman olduğu gibi her şeye karşı. Çağ dışı tartışmalar dışında bir fikri yok” dedi.