CHP örgütü isyanlarda
ABONE OL

Tabanın tercihinden çok, ‘sağ’dan devşirme isimlerin listebaşı yapılmasına CHP teşkilatları isyan bayrağı açtı. Bazı örgütler ‘çalışmayacağız’ derken, kimi isimler de partiden ve adaylıktan çekildi. 

Kemal Kılıçdaroğlu’nun 24 Haziran seçimleri için belirlediği aday listelerinde tabanın istediği isimler yerine, daha çok sağdan devşirme isimlere yer vermesi CHP örgütlerini isyan ettirdi. CHP Genel Merkezinin belirlediği vekil listesindeki isimlerden arka arkaya istifalar geldi. CHP kulislerine göre, CHP Genel Merkezinin belirlediği Abdüllatif Şener gibi dışarıdan ithal  isimlerden oluşan milletvekili listelerine destek vermeyecek olan CHP teşkilatları, karşı strateji geliştirdi: CHP teşkilatları bu milletvekillerini desteklemek yerine Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin yüzde 25’ten fazla oy alması için çalışacak ve 25 Haziran’da parti yönetimini değiştirecek. CHP’nin Türkiye’yi yönetmeye değil CHP’deki iç iktidara ve koltukları korumaya yönelik liste hazırladığını kaydeden CHP eski İzmir Milletvekili ve PM üyesi Erdal Aksünger, vicdanı yaralanan ve demotive olan parti tabanının bu adaylar için çalışmasının zor olacağını söyledi. 

ATATÜRK BİLE YAPMADI

CHP’nin Türkiye’yi yönetmeye değil CHP’deki iç iktidara ve koltukları korumaya yönelik liste hazırladığını kaydeden CHP eski İzmir Milletvekili ve PM üyesi Erdal Aksünger, vicdanı yaralanan ve demotive olan parti tabanı ve teşkilatlarının bu adaylar için çalışmasının zor olacağını söyledi. “Cumhuriyetin ve CHP’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk bile kendisini tek adam olarak görmemişken ve ülkemizde tek adam rejimine karşı çıkarken, Parti Meclisi’nin yok sayılıp aday listelerinin tarışmaya dahi açılmaması ayrıca üzücü” şeklinde önceki gün paylaşımda bulunan Aksünger, STAR’a yaptığı açıklamada da ‘Teşkilattaki küskünlüğe” dikkat çekti.

PERFORMANS BİTTİ

Aksünger şunları söyeldi: “Demotive bir durum yarattığı için en büyük tehlike örgütün bu noktada alanda yürekli ve performanslı çalışmama olasılığı beni endişelendiriyor. Bunlar üzüntü verici. Etkiler mi, etkilemez demiyorum. Bizim için örgütleri motive etmek zorlaşacak. Ben elimden geleni yapacağım, Sayın İnce’nin mitinglerine destek vereceğim. Ama miting öncesinde oradaki insanları motive etmek gerekiyor. Bunlar zor şeyler, kolay değil. (...) Sonuçta bu ülkeyi yönetmeye talipsek CHP olarak, hakkı olana hakkını vermek zorundayız. Vicdanlar yararlandı. Hem mevcut milletvekilleri açısından hem de teşkilat açısından. Milletvekili arkadaşlar değerlendirirken yaptıklarına bakılmadı, içerdeki iç iktidar refleksine bakarak, yaptıkları kurultayda kalmış. Parti için, Mecliste çoğunluğu sağlayamadıysan hiç bir şey ifade etmiyor. İcra yeri Cumhurbaşkanlığı makamı. (...) İç iktidar refleksinin getirmiş olduğu bir dizayn oldu şu anda. Herkesi yaraladı. Beni, tabanı, örgütleri yaraladı. İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da, Mersin’de, Konya’da, Kırklareli’nde herkesin istediği adayı sıralamaya koymuyorsunuz. Olacak şey mi? Neye göre insanları seçiyorsunuz? Antalyaya’da öyle.  Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanlığı için her şeyi yapacağız.”

ŞENER, KAYBETTİRİR

Eski AK Partili Abdüllatif Şener’in Konya birinci sıradan aday gösterilmesinin teşkilatta büyük rahatsızlık oluşturduğunu, bunun yeni vekillik getirmeyip tam tersine kaybettireceğini savunan Aksünger, şunları söyledi: Abdüllatif Beyin Konya’dan aday gösterilmesini çok yanlış buldum. Konya’da en kötü zamanda bile CHP bir milletvekili çıkarıyor.  Bu bir vekilin üzerinde vekil çıkarmak için bir operasyon yapılması lazım. Garanti olan bir yere Abdüllatif Beyi koyup, ikinci sıraya da SP adayını koymak, bu adayın da CHP’ye ağza alınmayacak şeyler söylediğini görmek bizi üzer. Abdüllatif Beyi büyük şehirlerden birine kaydırsalardı. Örgüt çok kırıldı. Normalde Konya’da ikinci vekili çıkarırdık, ikinci vekillik artık zor Konya’da.” 

KARARI TANIMIYORUZ

CHP’nin 600 kişilik TBMM vekil aday listesi, bu adayların kazanması için seçmenle temas edecek olan CHP’nin 81 ildeki il ve ilçe teşkilatlarında, milletvekilleri ve parti yöneticilerinde şoke etkisi oluşturdu. Eski AK Parti’li Abdüllatif Şener’in Konya’da birinci sıradan milletvekili adayı olarak gösterilmesi üzerine CHP Meram İlçe Başkanı Ahmet Yiğit, “Bu kararı tanımıyoruz” diyerek, açıkça CHP teşkilatının Şener’in milletvekilliği için çalışmayacaklarını ilan etti. 

25 HAZİRAN’DA KONUŞURUZ

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit: ‘’Sonuçta ön seçim yok. Merkez atamasıyla oldu. Geçmişte biz hep ön seçimi savunmuştuk, parti içi demokrasiyi savunmuştuk. O gün bunları savunan çoğu arkadaşımızın bugün listenin dışında olduğunu görüyoruz”

CHP Manisa eski milletvekili ve eski PM üyesi Şahin Mengü: ‘’Tartışma sonradan yapılacak iş. Benim de elbette seçim sonrası söyleyeceklerim olacaktır.” 

CHP İzmir eski milletvekillerinden Hakkı Ülkü: ‘’Eğer ön seçim yoksa ve o 3-5 kişinin toplanıp da listeleri yazmaları söz konusu ise dolayısıyla o yetkiyle donatılmışsa o insanlar istediklerini yazarlar. Partinin sağ yada sola çekilmesi de önemli değildir onların insiyatifindedir ve bu kabullenmelidir.’’ 

CHP İzmir eski İl Başkanı ve İzmir eski milletvekillerinden Selçuk Ayhan: ‘’Ben yıllardır yapılan listelerin çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum’’

MEYDAN BOŞ KALDI

Listelerdeki rahatsızlık örgütün mitinglere desteğini de etkiledi. CHP’nin kendi kalelerinden gördüğü Zonguldak’ta bile Muharrem İnce’nin mitingine katılım oldukça düşüktü.

ÖRGÜTLER MÜCADELE ETMİYOR

CHP kulislerine göre, CHP Genel Merkezi tarafından hazırlanan 600 kişilik milletvekili aday listelerinde ilk sıralarda ya CHP’nin Atatürkçü ve Sosyal Demokrat kimliğini yansıtmayan adaylara yer verilmesi ya da parti teşkilatının ön seçimle belirlediği isimler yerine Kemal Kılıçdaroğlu yandaşlığıyla bilinen isimlerin yer almasına 81 ildeki CHP teşkilatlarında büyük tepki var. Listelerdeki isimlerden dolayı hayal kırıklığı yaşayan CHP teşkilatının, bu isimlerin seçilmesi için bir mücadele vermemesi 

TRABZON’DA ‘SP’ İSYANI

24 Haziran seçimleri için CHP’nin Trabzon’da ön sıralara SP adaylarının konulup kendisinin 4’üncü sıradan milletvekili adayı gösterilmesi üzerine Ferda Kudunoğlu adaylıktan çekildi, partisinden de istifa etti. CHP, Trabzon’da Ahmet Kaya, Saadet Partisi (SP) kontenjanından Abdulkadir Çelebi, Nuri Aydın, Ferda Kudunoğlu, İsmail Kaynar ve Mertcan Fero’yu, 24 Haziran seçimleri için aday gösterdi. 

LİSTE İSTİFALARI 

Gaziantep’te CHP Genel Merkezi tarafından belirlenen milletvekili adaylığı sıralamasındaki yerlerini beğenmeyen 4 kişi adaylıktan çekildi. 14 milletvekilinin seçileceği Gaziantep’te ilk istifa 9. sıra adayı eski il başkanı Nesrin Tuncel’den geldi. Ardından 7. sıradaki Naci Kılıç, 13. sıradaki Yılmaz Demirdelen ve 14. sıradaki Mehmet Turan Gündoğdu adaylıktan vazgeçti. Milletvekili adaylığından istifa eden 9. sıra adayı Nesrin Tuncel de  erken seçim kararı alındıktan sonra CHP’nin “süre çok kısıtlı” diye ön seçim yapmadığını hatırlatarak, “Açıklanan sıralama bizim hem örgütlerimizde hem de tabanımızda çok büyük huzursuzluğa neden oldu” diye konuştu. 

DESTEK OLMAYIZ

Fikri Sağlar’ın Mersin’den aday gösterilmemesi üzerine de bu ildeki parti teşkilatının istifasının son anda engellendiği ama Sağlar’ın yerine aday gösterilen isimlerin seçilmesi için teşkilatın Mersin’de çalışma yapmasının beklenmediği öğrenildi. CHP Mersin teşkilatının, “Fikri Sağlar Mersin’de liste dışı kaldı ama Sağlar’ın ‘mafya avukatı’ dediği Ali Mahir Başarır Mersin’de 3. sıra adayı oldu. Bu kabul edilemez” diyerek, mevcut adaylar için çalışmayı reddettiği öğrenildi.