Barzani'ye sert uyarı: Elindekileri de kaybedersin
ABONE OL

CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan,  120’den fazla devlet ve hükümet başkanının katıldığı Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu’nda önemli mesajlar verdi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ni bağımsızlık referandumunu iptal etmeye çağıran Erdoğan, BMGK’nın yapısının değişmesi konusunda da teklifte bulunduklarını söyledi. Erdoğan’ın açıklamaları özetle şöyle:

- KANSER GİBİ YAYILIYOR: Dünya barışı için yeni bir bakış açısı geliştirmeye ihtiyacımız var. Hiçbir kriz ve hiçbir tehdit, kendi haline bırakılarak çözülemez. Daha güvenli ve müreffeh bir dünya için hepimizin elini taşın altına koyması gerekiyor. İstikrarsızlığın ve zulmün beslediği terör, sınırları aşarak bir kanser gibi yayılıyor. Suriye’de başlattığımız Fırat Kalkanı Harekatı DEAŞ’a karşı elde edilen en büyük başarıdır. 

- AMAÇLARI FARKLI: Bölgede, ‘DEAŞ’a karşı mücadele verdiğini’ söyleyen grupların ve güçlerin büyük bir bölümünün kesinlikle böyle bir amacı yoktur.Bu gruplar ve güçler, DEAŞ’ı kendi gündemlerini hayata geçirmek için bir araç olarak kullanıyor.Ayrıca  İdlib bölgesinin güvenliğe kavuşturulmasıyla ilgili yeni bir planı hayata geçireceğiz.

- İNSANLIK SUÇUDUR: PYD’nin, Suriye’de ele geçirdiği bölgelerde demografik yapıyı değiştirme, halkın mallarına el koyma, kendisine karşı çıkanları öldürme veya sürgün etme yönündeki çabaları insanlık suçudur. Mücadele meşru zeminde yürütülmediği takdirde, dünya yeni DEAŞ’ların tehdidi altına girer. 

- YENİ KRİZLER ÇIKAR: Irak’ta bağımsızlık talepleri gibi bölgede yeni krizler, yeni çatışmalar ortaya çıkartabilecek adımlardan uzak durulması gerekiyor. Buradan, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ni (IKBY) bu doğrultuda başlattığı girişimden vazgeçmeye davet ediyoruz. Türkiye’nin bu konudaki çok açık ve kararlı tavrını görmezden gelmek, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ni elindeki imkanlardan da edecek bir sürecin önünü açabilir. Yeni çatışmaların fitilini ateşlemek yerine, hep birlikte bölgede huzuru, barışı, güvenliği, istikrarı tesis için çalışmalıyız.      

- ARAKAN’DAKİ SOYKIRIM: Dünya Myanmar’dan aldığı acı haberlerle bir kez daha İrkildi. Myanmar’ın Arakan bölgesindeki Müslümanlar, provokatif terör eylemleri bahane edilerek, adeta bir etnik temizlikten geçiriliyor. Müslümanlarının köyleri yakılmakta, yüz binlerce insan göçe zorlanmaktadır. Uluslararası toplum, tıpkı Suriye’de olduğu gibi, Arakan Müslümanlarının maruz kaldığı insani dram konusunda da iyi bir sınav verememiştir. Şayet, Myanmar’da yaşanan bu trajedinin önüne geçilmezse, insanlık tarihi yeni bir kara lekenin utancıyla baş başa kalacaktır. 

- REFORMDA GEÇ KALINDI: Yaşanan insani trajediler, Türkiye olarak ‘Dünya 5’ten büyüktür.’ diyerek sembolleştirdiğimiz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin yeniden yapılandırılması çağrımızın haklılığını teyit ediyor. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin reforme edilmesinde ne kadar geç kaldığımızın da bu ifadesidir.   

- BMGK İÇİN TEKLİF: Bu çarpık sistemin devamında ısrar etmek, kimsenin faydasına değildir.Konsey’in, tamamı aynı hak ve yetkilere sahip, her yıl 10’u yenilenmek suretiyle hepsi de 2 yıl görev yapan 20 üyeden oluşan bir yapıya kavuşturulması teklifinde bulunduk.Böylece dünyadaki ülkelerin tamamı, sıraları geldikçe bu önemli kurumda söz sahibi olacaktır. Artık 2. Dünya Savaşı sonrası dünya yok, dünya çok değişti. Tüm dünya ülkelerinin görev aldığı dünya ülkeleriyle idare edilen bir BM Güvenlik Konseyi’nin insanlığın vicdanı olacağına inanıyoruz.

- İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM: Kudüs ile Harem-i Şerif’in tarihi statüsü korunmalı.Barış sürecinin devamı ancak İsrail’in yasa dışı yerleşim faaliyetlerini derhal durdurması ve 2 devletli çözüm doğrultusunda adımlar atmasıyla mümkün.    

- ÜZÜNTÜ DUYDUK: Kıbrıs müzakere sürecinin sonuçsuz kalmasından üzüntü duyduk. Doğu Akdeniz’de son yıllarda keşfedilen doğal kaynakların bölgenin barışına, istikrarına ve refahına hizmet etmesi için elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız.

Emine hanım’dan kütüphane ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, ABD’nin ünlü kütüphanelerinden olan “New York Public Library”yi ziyaret etti. Beşeri ve Sosyal Bilimler Araştırma Birimi Direktörü Matt Knutzen tarafından karşılanan Emine Erdoğan, aralarında tarihi İstanbul haritalarının da bulunduğu eser ve koleksiyonları inceledi.

Bize satmadığını PKK’ya bedava veriyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumaları için yapılması planlanan 1.2 milyon dolarlık silah satışını durdurdu. ABD’nin skandal kararına BM Genel Kurulu için New York’ta bulunan Erdoğan’dan sert tepki geldi. Amerikan PBS kanalına mülakat veren Erdoğan, ABD Kongresi’nde korumalara silah satışını sağlayan yasanın geri çekilmesi konusunda, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan YPG’ye ABD’nin yaptığı silah yardımını hatırlatarak, şunları söyledi: “Biz paramızla sizlerden silah alamazken, siz niçin parasız olarak bu terör örgütlerine bu silahları veriyorsunuz. Biz bu sorularımızın cevabını bulamadığımız için stratejik ortak olarak bundan üzüntü duyuyoruz.”

‘Freeze’ tipi koruma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için New York’ta yoğun güvenlik önlemi alındı. Erdoğan’ı koruma tedbirleri kapsamında iki zırhlı makam aracı ABD’ye getirildi.  Arka arkaya park eden iki makam aracının plakasında Türk bayrağı ile beraber Cumhurbaşkanlığı forsu bulunuyor. Konvoy içinde iki makam aracı koruma araçlarının arasında ilerliyor. ABD başkanları için uygulanan ve ‘Freeze’ denilen üst düzey koruma, bir süredir Cumhurbaşkanlığı Koruma Müdürlüğü tarafından da uygulanıyor.  FBI’ın da ekstra önlemler aldığı görüldü.