Ilýsu Barajý altýnda kalacak Hasankeyf’teki 7 eser Mýsýr’daki Philae Tapýnaðý’ný aratmayan, nefes kesen bir tarihi eser operasyonuyla kurtarýlmaya baþlandý. Zeynel Abidin Türbesi’nin ardýndan Süleyman Han Camii, Ýmam Abdullah Zaviyesi, Artuklu Hamamý, Artuklu Köprüsü, El Rýzk Camii, Koç Camii ve Orta Kapý da birebir baraj havzasýndan alýnýp geleceðe taþýnýyor.
YÜZDE 97’SÝ TAMAMLANDI
Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðý Devlet Su Ýþleri (DSÝ) Genel Müdürlüðü tarafýndan yapýmý Mardin’de devam eden ve Güneydoðu Anadolu Projesi’nin (GAP) vizyon projesi olan Ilýsu Barajý ve HES’te mutlu sona az kaldý. Yüzde 97 fiziki gerçekleþmesi tamamlanan barajýn su tutmasý için, tarihi eserlerin kurtarýlmasý operasyonunun tamamlanmasý bekleniliyor. Projenin tamamlanmasý ile bölge insanýnýn hayat tarzýnýn deðiþeceðini belirten Orman ve Su Ýþleri Bakaný Prof. Dr. Veysel Eroðlu, þunlarý söyledi: “Barajý inþa ederken elbette Hasankeyf’i ihmal edemezdik. Malumunuz olduðu üzere geçtiðimiz aylarda bin tonluk tarihi Zeynel Bey Türbesi’ni ülkemizde ilk defa uyguladýðýmýz proje ile yaklaþýk 2 kilometre taþýyarak, baraj göl alanýndan çýkardýk. Bakanlýk olarak bir yandan Hasankeyf’teki 7 tarihi yapýnýn daha zarar görmemesi için taþýma iþlemi de dahil olmak üzere gerekli çalýþmalarý gerçekleþtiriyoruz, bir yandan da ilçeyi modern bir þekilde yeniden inþa ediyoruz.”
VÝZYON PROJESÝ
Ilýsu Barajý ve HES projesinin ülkemizin 100 yýllýk vizyonu içerisinde yer alan dünyanýn en büyük su yapýlarýndan birisi olduðunun altýný çizen Bakan Eroðlu þöyle devam etti: “Bu proje ayný zamanda GAP’ýn iki ayaðýndan birini teþkil ediyor. Ilýsu Barajý ve HES ile sadece elektrik enerjisi üretiminden ülke ekonomisine yýlda 1,4 milyar TL katký saðlanacak ve bölge insanýmýzýn refah düzeyini de yükseltecek. Proje tamamlandýðýnda 4 bin kiþiye istihdam imkaný saðlayarak aileleri ile birlikte 28 bin kiþiye geçim kaynaðý olacak.”
13 DEV ESER TAÞINIYOR
8 adet anýt eserden ve 5 adet mezardan; Artuklu Hamamý, Ýmam Abdullah Zaviyesi, Orta Kapý, Yamaç Külliyesi ve Mezarlara (2 Adet Baldaken Türbe) dair projeler tamamlanmýþ ve 28.11.2016 tarihli Kurul Kararý ile onaylanmýþtý. Kýzlar (Eyyübi) Camii’ne iliþkin projeler ise 15.06.2017 tarih ve 4853 sayýlý Kurul Kararý ile onaylandý. Artuklu Hamamý, Yamaç Külliyesi, Ýmam Abdullah Zaviyesi, Orta Kapý ve Baldeken Türbeler, Taþýma Yolu Ýnþaatlarý ve Dicle Geçiþ Köprüsü, Er-Rýzk, Süleyman Han ve Koç Camii için zamana karþý bir yarýþ yürütülüyor.
TARÝHÝ KENTYENÝDEN KURULUYOR
Barajýn göl alanýndan çýkarýlacak olan 7 tarihi eser 2 kilometre ötedeki barajdan etkilenmeyen Yukarý Þehir çevresine yerleþtirilecek. Onlarca mezar, türbe, köþk, tarihi konut, bir tarihi cami, saray ve yüzlerce maðaranýn da bulunduðu Yukarý Þehir, uygun bir çevre düzenlemesi ve çaðdaþ müzecilik anlayýþýyla, kültür ve turizm açýsýndan cazibe merkezi haline gelecek.
YENÝ YAPILAR TAMAM
Gerçekleþtirilen yeniden yerleþim çalýþmalarý neticesinde bölge mimarisine uygun olarak inþa edilen Tarihi Kültürel Yarým Ada Baðlantý Köprüsü, ilköðretim okulu, lise binasý, hastane binasý, ilçe jandarma komutanlýðý, kapalý spor salonu, ilçe tarým hizmet binasý, halk kütüphanesi, belediye, kaymakamlýk, emniyet müdürlüðü, halk eðitim merkezi, müftülük, PTT binasý ve hastane tamamlandý.