ABONE OL

Türkiye'nin en etkili üyelerinden olduğu NATO’nun Türkiye’yi hedef alan ‘icraatları’na bir yenisi daha eklendi. NATO, Rusya’dan S-400 füzeleri alma pazarlığı sürerken Kasım ayı başında Girit’te ‘doğudaki düşmana karşı’ denerek Türkiye’nin hedef alındığı Artemis Saldırısı tatbikatı rezaletinin ardından, bu sefer de Norveç’te düşman olarak doğrudan Türkiye’nin gösterildiği bir tatbikat yapıldı. 

BÖYLE İTTİFAK OLMAZ 

Norveç’te 8-17 Kasım tarihleri arasında yapılan Trident Javelin tatbikatının masa başında düzenlenen simülasyonları sırasında Türkiye’nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düşman tablosunda  gösterildi. Ankara’nın tepkisi ise oldukça sert oldu. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimine karışan FETÖ’cü hainlere sığınma hakkı veren NATO’nun bu rezaletini Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara’da açıkladı. Erdoğan AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında “Norveç’te düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar. Bu tabloda Atatürk’ün resmi ve bir tarafta da şahsımın ismi var. Hedefte bunlar” dedi. Tatbikata katılan 40 Türk askerinin hemen çekilmesi talimatı verdiğini anlatan Erdoğan “Böyle ittifak, böyle  müttefiklik olamaz. Oyun başka, zaman zaman değişik yerlerde de bunlar yapıldı yapılıyor” dedi. 

STOLTENBERG ÖZÜR DİLEDİ

Ankara’nın sert reaksiyonu NATO karargahında anında geniş yankı buldu. Atatürk heykelinin fotoğrafını bir teknisyenin ‘bilmeden’ koyduğu açıklandı. Erdoğan’ın fotoğrafını düşman tablosuna koyan Norveç ordusu personelin de görevden alındığı açıklandı. NATO’nun Ortak Harp Merkezi (JWC) Komutanı Andrzej Reudowicz, özür mektubu yayınladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de yaptığı yazılı açıklamada, 

“Meydana gelen hatadan dolayı özür diliyorum. Olaylar, tek bir kişinin eylemlerinden kaynaklanıyor ve NATO’nun  görüşlerini yansıtmıyor” dedi. 

TÜRKİYE DEĞERLİ MÜTTEFİK

Skandala neden olan kişinin anında görevinden alındığını ve kişi hakkında soruşturma başlatıldığını bildiren Stoltenberg, “Bu kişi, NATO çalışanı değildir. Norveç tarafından görevlendirilen sözleşmeli sivil bir memurdur. Bundan sonra bu kişi hakkında olası cezalandırma kararı Norveç yetkilileri tarafından verilecektir” değerlendirmesinde bulundu. Stoltenberg, “Türkiye, NATO için değerli bir müttefiktir ve ittifakın güvenliğine önemli katkılarda bulunur” vurgusunu yaptı.  Stoltenberg, ayrıca Kanada’da bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’la da görüşerek NATO adına özür diledi. 

SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

Öte yandan Ankara Başsavcılığı, Norveç’teki skandalın failleri ile ilgili olarak soruşturma açıldığını duyururken, Dışişleri Bakanlığı da “Bu menfur hadisenin failleri hakkında gerekli cezai işlemlerin yapılması yakından izlenecektir” açıklaması yaptı.  

TÜRKİYE, GİRİT’TE DE DÜŞMANDI 

NATO, 4 Kasım’da da Yunanistan’ın Girit Adası’nda Artemis Saldırısı tatbikatı düzenlemişti. Türkiye’nin NATO’nun tüm tehditlerine rağmen Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almakta kararlı tutumuna karşı, NATO müttefiki ABD, Yunanistan ve Almanya Yunane Patriot ve Stinger füzeleriyle ’Potansiyel rakipleri caydırmak’ ve ’Tartışmalı bölgelerde savaşmaya hazır olmak’ için tatbikat yapmıştı. Tatbikatın Yunanistan’ın Rusya’dan gelen S-300 füzelerinin konuşlandırdığı Girit Adası’ndaki Chania NATO Füze Fırlatma Üssü’nde yapılması dikkat çekmişti. Askeri uzmanlara göre, tatbikat senaryosunda ’potansiyel rakip’ denilen ülkenin Türkiye, ’tartışmalı bölge’ olarak tanımlanan yerler ise Ege’de Türkiye ve Yunanistan arasında gerilime neden olan gri bölgedeki adalar...

24 TV NATO’daki skandalın belgelerine ulaştı