Yağlı urganın, kefeninin parasını aileden istediler
ABONE OL

Demokrasi şehidi Adnan Menderes’in 17 Eylül 1961’de idam edilmesinden kısa süre sonra ailesine icra mektubu gönderilerek, cezaevinde yediği yemek ile asıldığı darağacındaki ipin ve kefeninin parası ailesinden talep edildi.  İdam haberiyle sarsılan Menderes Ailesi, kısa bir süre sonra evlerine gelen icra mektubuyla ikinci bir acı daha yaşadı. 27 Mayıs cuntacıları, Menderes’in darağacında boynundaki ipin, kefeninin ve celladın parasını dahi ailesinden istedi. Öte yandan 27 Mayıs’tan itibaren infazların gerçekleştiği 17 Eylül 1961’e kadar Menderes’in cezaevinde yediği yemeklerin parası da aileden talep edildi. 

ALTIN HARFLERLE KAZINDI

Öte yandan Aydın Valiliği, Adnan Menderes’in hatıralarını yaşatmak ve yeni nesle anlatmak için, doğup büyüdüğü Çakırbeyli Mahallesi’ne müze yapacak. Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, müzede, merhum başbakan Menderes’in, çocukluğundan ölümüne kadar hatıralarının yer alacağını belirterek, 27 Mayıs 1960’ın, Türk milletinin tarihinde kara bir gün olarak anıldığını, merhum Menderes ve arkadaşlarının halkın hafızasına altın harflerle kazındığını vurguladı. 

MÜZE İÇİN ÖDENEK ÇIKTI 

“Önemli bir lider adına bu zamana kadar müze yapılmaması üzüntü verici” diyen Köşger, müze için İçişleri Bakanlığından ödenek alındığını, projelerin çizilmeye başlandığını kaydetti. Menderes’in oturduğu evi örnek alacaklarını aktaran Köşger, müzeyi de Çine Çayı’nın olduğu bölgeye yapaklarını dile getirdi. Köşger, “Çok sevdiği Çine Çayı’nın kenarına o söğüt ağaçlarını dikip Adnan Menderes’in heykelini de yaptıracağız” dedi.