Mars Opportunity keşif aracı ölüm riskiyle karşı karşıya
ABONE OL
NASA'nın Mars'taki Opportunity aracınından alınan bu görüntü dizisi Haziran'da Kızıl Gezegendeki büyük bir toz fırtınasının etkilerini gösteriyor. Solda, güneşin parıltılı bir şekilde parlak görünmesine karşın, toz fırtınası yoğunlaştıkça koyulaşıyor. En sağda ise tam fırtınada güneş kayboluyor.
 
30 Mayıs'ta tespit edilen fırtına, şuan itibarı ile Mars gezegeninin dörtte biri olan  35 milyon kilometre kare alanı etkiliyor. Opportunity'nin güneş panelleri dünyayla iletişime geçmek için yeterli güneş ışığı almıyor.  Güneş panellerinin kumla kaplanması durumunda güç üretimi çok düşüyor. Öte yandan, kum bir battaniye gibi örttüğünden izolasyon görevi görüyor ve ısıtıcılar az çalışıyor.
 
Benzer bir durum 2007'de de olmuştu. Bu durumlarda araç güç harcayacak neredeyse tüm sistemleri kapatıyor ve "uyku modu"na geçiyor. Arada uyanıp sistem kontrolü yapıp tekrar uyuyor. Ta ki yeterli pil ve güç seviyesine ulaşana kadar.
 
Bilim adamları, Opportunity'nin akülerindeki güç seviyesinin 24 volt'un altında olduğunu düşünüyor. Uzay aracının güç seviyesi uzun bir süre bu şekilde devam ederse, elektroniğini canlı tutmak için gereken ısıtıcılara güç sağlayamayacağı ihtimali oluşuyor. Mars'ın aşırı soğuklarını gözönünde bulunduran bilim adamları bunun uzay aracının ölümü ile sonuçalabileceğini bildiriyor.Zira daha önce de Mars'ın aşırı soğuklarının Opportunity'nin ikizi olan Sipirit uzay aracı Sipirit'in Martian kumlarında sıkışıp kaldıktan sonra aşırı sağuktan öldüğü bildiriliyor.
 
 
NASA'nın Mars'taki Opportunity uzay aracı