''Diş ve diş eti hastalıkları ciddi risk taşıyor''
ABONE OL
Ağız ve dış sağlığı konusunda halkın bilinçlenmesine katkı sağlamak ve doğru alışkanlıklar kazandırmak amacıyla her yıl 22-27 Kasım günleri arasında kutlanan Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan Diş Hekimi Gürsu Hasan Samancı, özellikle diş fırçalamanın önemine işaret etti.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlığın; bireyin fiziksel, zihinsel ve sosyal bir bütün olarak tam bir iyilik hali olduğunu söyleyen Samancı, "Bireylerin fiziksel sağlığı ise vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkündür. Bu nedenledir ki ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilemekte, diş çürükleri ile dişeti hastalıkları; kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kadınlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini artırmaktadır." dedi.

"DÜZENLİ DİŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIĞI ÖNEMLİ"

Ağız ve diş bakımının insan sağlığı açısından önemine dikkat çeken Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diş Ünitesi Hekimi Gürsu Hakan Samancı, kötü ağız sağlığının yol açtığı diş çürükleri ve dişeti hastalıklarından korunmada öncelikle kişilerin kendi sağlıklarının bilincinde olması gerektiğini ifade etti. Diş Hekimi Samancı, "Bireylere düzenli fırçalama alışkanlığı, diş ipi kullanımı, doğru beslenme ve düzenli olarak diş hekimine gitme alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir." diye konuştu.

YILDA 2 KERE DİŞ MUAYENESİ

Çocukların ve gençlerin gelişme dönemlerinde ağız ve diş bakımını büyük bir dikkatle yapmalarının onları gelecek dönemlerinde, hem sağlıklı hem de düzgün şekillenen bir diş yapısına kavuşturacağını belirten Samancı, yılda en az 2 kere diş hekimine genel bir muayene olunarak da olası diş problemlerinin de önüne geçilebileceğini kaydetti.