Diyarbakır’da 1500, Bingöl’de 600 öğrenci mahkemelik oldu
ABONE OL
Dersanelerin dönüşümü için başlatılan kara propaganda devam ediyor. Dersaneye başvuran ailelerin düştüğü yargı kıskacı, yaşanan dramın farklı bir boyutunu ortaya koyuyor. Doğu ve güneydoğu'da üniversiteyi kazanan öğrenci sayısının arttığı ve yoksul aile çocuklarının ücretsiz dersanelere gidebildiği iddialarının ise yanıltıcı olduğu belirlendi.
 
 
Star Gazetesi Muhabiri Kemal Gülmüş, bölgede araştırma yaptı.20 bin öğrencinin üniversiteye hazırlandığı Bingöl'de dersaneye giden öğrenci sayısı üç bin 500 kadar. Bu öğrencilerin 600'ü ise dersane borcunu ödeyemediği için mahkemelik olmuş durumda. 
 
Bingöllü öğrenci Metin İnan'ın ağabeyi Bedri İnan, yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlatıyor: "Ben kahvehanede çalışıyorum. Zar zor ailemi geçindiriyorum. Şimdi ise icralık olduk. Bizim gibi borcunu ödeyemediği için sıkıntı çeken bir çok insan var. Bunlar yokluk nedir bilmiyorlar"
 
Yaklaşık 400 bin öğrenci nüfusuna sahip Diyarbakır'da ise 200 bin öğrenci sınava hazırlanıyor. 200 bin öğrencinin sadece 40 bini dersaneye gidiyor. Maddi imkansızlıklar nedeniyle dershane borcunu ödeyemeyen yaklaşık bin 500 aile mahkemelik... Dersaneye giden öğrenci nüfusu 30 bin olan Şanlıurfa'da da yüzlerce aile mahkemelik. Öğrenci sayısı 500 olan bir dersanede 72 öğrenci borcunu ödeyemediği için davalık olmuş.
 
 
Hazırlanan bir raporda ise; dershanelerin ortaöğretim ve yükseköğretime geçiş sistemi içerisinde eşitsizliğin büyümesine katkı yaptığına dikkat çekildi.