Zeybekci: Büyümeyi tıpış tıpış yukarı çekecekler
ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin büyüme rakamlarını aşağı doğru revize etmelerini eleştiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci “Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı olarak şunu söylüyorum: Yılın üçüncü çeyreğinde, temmuz-ağustos gibi göreceksiniz, tıpış tıpış o aşağıya doğru revize ettikleri büyüme rakamlarını yukarıya revize edecekler” dedi. Bakan Zeybekci, Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği’nin düzenlediği ‘2023 Hedeflerimiz ve Türkiye Ekonomisi’ başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “2013 yılı, bizim ekonomi göstergeleri olarak hakikaten çok başarılı olduğumuz bir yıldır. Ama şundan emin olun ki 2014 yılı, 2013 yılında ki o dalgalanmaları da içinden  bir atarsak dışarıya, 2013 yılı rakamlarından çok daha iyi olacaktır. En son gelen rakam, kapasite kullanım oranında, mart ayı sonu itibari ile yüzde 4.2 artış geldi.

Üst üste yüzde 5.5’in üzerinde kapasite kullanım oranı artışı geldi. Ama diğer taraftan Standart & Poor’s, Fitch, IMF, OECD gibi kuruluşlar Türkiye’de 2014 yılının büyüme rakamlarını aşağıya doğru revize ediyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı olarak sizlere şunu söylüyorum; yılın 3. çeyreğinde yani temmuz-ağustos gibi göreceksiniz, tıpış tıpış o aşağı doğru revize ettikleri büyüme rakamlarını yukarıya doğru revize edecekler. Yaşarsak göreceğiz, onlar mı biliyor bu memleketin ekonomisini, yoksa biz mi biliyoruz.”

Ha gayret, boyut değiştireceğiz
 
Hizmet gelirleri ile birlikte Türkiye’nin dış ticaret hacminin toplamda 450 milyar dolara ulaştığını kaydeden Bakan Zeybekci, gün gün ihracat rakamlarının alındığını aktardı. Zeybekci “İnşallah 2014 yılının mayıs ayı, Türkiye Cumhuriyeti tarihimizin en yüksek mayıs ayı olacak. Nisan ayı öyleydi. Allah’a dua ediyoruz. Milletimize ‘ha gayret’ diyoruz, ihracatçılarımıza ‘ha gayret’ diyoruz, sanayicimize ‘ha gayret’ diyoruz... Bütün aylarımıza tarihimizin en yüksek rakamları dersek, Türkiye bambaşka bir boyuta geçecek” diye konuştu.