Suriye'ye değil ABD'nin içine bakalım

ABD Başkanı Donald Trump’un Suriye’den ABD askerlerini çekeceğini açıklaması bölgede yeni bir dönemin başlangıcı olacak mı? Esas sorulması gereken, ABD’de “Ortadoğu” dedikleri bölgeden tamamen çekilir mi? 

Bu sualin cevabı, dört gün önce Irak’taki işgal kuvvetlerini gizlice ziyaret eden Trump’un şu sözlerinde: “Irak’tan kesinlikle çekilmeyeceğiz. Suriye'de bir şeyler yapmak istersek aslında burayı kullanabiliriz." 

Suriye’den tamamen ve henüz fısıltı hâlinde konuşulan Afganistan’daki işgal askerlerinin yarısını geri çekme hamleleri, Başkanlık seçimi zamanı Trump’un vaatlerinden biriydi. 

Trump asker çekmeyi, Irak’taki gizli ziyarette askerlerine söylediği üzere "Artık aklımızı kullanmamızın zamanı geldi" diyerek savunuyor. Ve kendilerinin meydana çıkardığı DAEŞ’e karşı mücadeleyi de Türkiye’ye havale ediyor. 

Suriye’den asker çekerken Irak’taki işgal kuvvetlerini, her an Suriye’de operasyon yapacak şekilde tahkim eden ABD’nin, neredeyse tüm ülkelerin bir şekilde olduğu Suriye’de geri çekilme hamlesi yapmasının sebebi ne? Üstelik Suriye’de PKK terör unsurlarına bu kadar da yatırım yapmışken?.. 

Asker çekme mevzuunda ABD içinde Trump’a tepki olsa da (En üst seviyede iki tepki: Savunma Bakanı Jim Mattis ve DAEŞ’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett H. McGurk istifasını verdi.) Trump veyahut bir başka ABD Başkanı buna mecburdu. 

ABD Washington’da 6 yıl önce düzenlenen “2012 Küresel Güvenlik Forumu”nda konuşan ABD’nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski ABD zaviyesinde Suriye ile ilgili tespiti yapıp çözümü söylemiş: “Ortadoğu’da zayıflayan gücümüzle bu sorunla başa çıkma yeteneğimiz sınırlı. Dolayısıyla benim görüşüm, Türkler ve Suudiler ne karar verirse ona destek vermeliyiz. Eğer müdahale etme kararı alırlarsa destekleyelim. Aynı Libya’da İngilizlere ve Fransızlara destek verdiğimiz gibi. Eğer daha serinkanlı davranmak istiyorlarsa ona da destek verelim. Türkiye, silahlı kuvvetlerini harekete geçirerek Suriye’ye girmeye hazır değilse, kim yapacak o zaman? Nasıl?” 

Tabiî ki 6 yıl içinde çok şey değişti. En mühimi de, Brzezinski’nin “Ortadoğu’da gücü zayıfladı” dediği ABD’nin sadece Ortadoğu’da değil kendi içinde de gücü zayıfladı. Başkan Trump zevahiri kurtarmak için kukla devletlerden haraç kesiyor! Lâkin bu da ABD’yi büyük çöküşten kurtaramayacak. 

Geçtiğimiz hafta gazetecilerle buluşan MHP lideri Sayın Devlet Bahçeli’nin ABD’nin Suriye’den asker çekmesiyle ilgili dikkat çekici bir sözü vardı: “ABD içinde neler oluyor bilemiyoruz”! 

Evet, Suriye’ye değil ABD’nin içinde neler oluyor ona bakmalı, iyi takip etmeli. 

Çok yakında, "Artık aklımızı kullanmamızın zamanı geldi" diyen Trump da, rakibi ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton gibi konuşabilir. Ne diyordu Clinton “Arap Baharı” hakkında: “Kontrolümüzden çıktı”!