Denize inen sokaklar
ABONE OL

- Basın Sitesi civarında başlayan, sabahları bahçelerinde kahve içilen tek katlı evlerin bulunduğu bir sokak. Aşağıya doğru uzuyor. Sol tarafında eski mermer çeşmeden sonra otlar ve çiçeklerle süslenmiş merdivenlerle son buluyor. Tam denizin karşısından kıyıya iniyor. Boyalı Köşk Sokağı. Arnavutköy.

- Ayazma Camii’nin yanında aşağıya doğru bir sokak. Vapurlar sahile yakın geçiyor. Işıklı gece vapurlarının fotoğrafları çekilebilir. Mehmet Paşa Değirmeni Sokak. Üsküdar.

- Boğaziçi Üniversitesi’nin yanından Hisar’a iskele meydanına inen yokuş. Masmavi ve hızlı akan sulara yaklaşıyor. Rumelihisarı.

- İskeleden sağa doğru yürüyüp burnu geçtiğinizde deniz kenarından devam eden bir sokak. İnanılmaz güzel deniz ve arada yeşil ağaçların maviyle kucaklaşması.Bu görüntü sokağın adına da yansımış:

Cennet Yolu. Yolun sonu sokak köpeklerinin denize girdiği Madam Martha Koyu’na çıkıyor. Burgazada.

- Ana caddeden vapur iskelesine giden kısa bir sokak. Etraf lokanta dolu. İskelenin arkasında Boğaz’ı seyirlik banklar. Kandilli.

- Yokuş aşağı. Düz bir cadde. Boğaz’ın mavisi ta uzaktan çınarların yeşillikleri arasından görünmeye başlıyor. Sağlı sollu dükkanlar. Kuzguncuk Caddesi. Kuzguncuk.

- Aşiyan Müzesi’nden çıkıp sağa aşağıya yürürken yine karşınızda hızla akan Boğaz’ın suları. Aşiyan.

- Beylerbeyi Camii’ni Çengelköy yönüne geçtiğinizde ileride, solda. Kısa, sonu denizle biten bir sokak. Deniz çıkmazı gibi. Yaşlı çınar ağaçlarının yeşiliyle Boğaz’ın mavisi karışıyor. Olta balıkçılarına rastlamak mümkün. Deniz Hamamı Sokak. Beylerbeyi.

- Yokuşun üst tarafından Üsküdar ve Boğaz’a doğru yürüyorsunuz. Ama sonunda ana caddenin kalabalığında kaybolup kıyıya varamıyorsunuz. Serencebey Yokuşu. Beşiktaş.

- Kilisenin yanındaki sokak. Yokuştan inerken ahşap evler, cumbalar arasından geçen gemileriyle Boğaziçi. Tam karşınızda. Sefaret Sokak. Büyükdere.

- Çocuk parkından başlıyor. Büyük bir ‘S’ çizip dümdüz Boğaz’a doğru ilerliyor. Vezirköşkü Sokak. Çamlıbahçe. Bebek.

- İskeleden sol tarafa yürüdüğünüzde lokantaların bittiği yerde bir sokak. Denize dik uzanıyor. Rüzgarlı. İsmiyle müsamma:Yel Üfürdü Sokak. Büyükada.

ÇİÇEKLİ MASALAR

Yeni açılan bir mekan. Akbank’tan sapınca, sağdaki ilk sokak, Anahtar Sokak’ta. Kilit Apartmanı’nın hemen yanında. İki kız, bir anne işletiyor. Küçük bol çiçekli mekanda içeride dört, kaldırımda da iki masa var. Anne elinden doğal lezzetler. Haftanın her günü leziz ve eksiksiz kahvaltı. 12 liraya bir bardak çayla patatesli-peynirli börekler. Çeşitli tatlılar. Cheesecake 7 lira. Vişneli ve ıslak kek, çilekli tart, birbirinden lezzetli kurabiye çeşitleri de var. Adı: Kukla Cafe. Tel: (0539) 543 15 35. Cihangir.

SEKİZ LİRA

Tepe Nautilus’un arkasında lezzetli döner ve iskender. Ayrıca çeşitli yemekler. Etli fasulye, pilav, salata, ekmek ve su 8 lira. Dışarıda altı masa. İçeride cam kenarını boydan boya kaplayan tek masa. Sokak manzaralı. Adı: Fatih Büfe. Tel: (0216) 339 45 90. Acıbadem. Kadıköy.

PORSELEN GÜVERCİNLER

Minibüslerin son durağında indiğinizde. Yapımı devam eden yeni tren yolu alt geçidinden deniz tarafına doğru yeni yapılan yürüyen merdivenlerden yukarı çıkıp karşıya geçtiğinizde ileride. Havuzlu büyük parkın hemen sağında. Tek katlı bir mekan. Çeşitli el sanatları ürünlerle dolu. Resimler, objeler, kenarları renkli camdan aynalar... Geniş kuyruklu porselen güvercin 60 lira. Uzun kuyruklu güvercin 40 lira. Adı: El Sanatları Merkezi. Tel: (0216) 585 11 00. Pendik.

SERİN RÜZGAR

Green Park Oteli’nin karşı çaprazında. Deniz kenarında. Kayalara doğru uzanmış uzaktan bir yelkenli görünümünde bir mekan. Sahil, yolu ikiye ayırıyor. Deniz tarafın merdivenli çıkışla çok geniş manzaralı. Çay 2 lira. Kahvaltı ve çeşitli kebaplar, yemekler de var. Manzara, Marmara Denizi. Bazen hafif rüzgar Boğaziçi’ni hatırlatıyor. Ama Boğaziçi gibi hareket eden, gemiler yok. Gözünüze ilişen bütün gemiler demir atmış. Adı: Kebapçı Uzunlar. Tel: (0216) 395 00 33. Pendik.

BİBER SALÇASI

Mahalle arasında. Etrafında sadece yüksek binalar, apartmanlar. Yanında bir bakkal. Her türlü gıda ve diğer ürünler. Sabundan zeytine. Aydın Ege Bölgesi ağırlıklı yiyecekler. Biber ve domates salçası da var. Aydın’dan yeni gelen kuru incirin kilosu 16 lira. Kuru çekirdekli siyah üzümün kilosu 14 lira. Adı: Güler Gıda. Aydın Yöresel Ürünleri. Tel: (0216) 306 38 38. Kordonboyu Mahallesi. Kartal.

TABURELİ KAMIŞ SEHPASI

Koçtaş Kartal’ın hemen yanındaki Migros’un karşı çaprazında. Deniz kıyısında. Yol ile kayalıklar arasındaki alçak duvarda bir yazı: “Dikkat Dikkat İlk Defa  Burada Kovalı Tabureli Kamış Sehpası İsteğe Göre Değişik Modeller Üretilir. Patentlidirrr.” Atalar Kartal.

BOZUK SAAT

Sahilde. Kıyıdan devam eden asfalt yürüyüş yolu üzerinde yere yazılmış bir şiir. Yürürken gözünüze ilişiyor: “Bir bozuk saattir yüreğim, Hep sende durur. Turgut Uyar.” Dragos ve Kartal arası.

HAYAT  BİLGİSİ

AKASYA BEYAZI Akasyaların beyaz çiçekleri bugünlerde güzel açmış durumda. Gece karanlıkta bile görünüyorlar.

LİMON Çarşı içinde. Altınoluk dükkanının civarında Limoncu Ahmet’in limonları çok lezzetli. Kadıköy.

VİTRİNLER Rumeli Caddesi’nde vitrinleri seyredip gezerken dinlemek için Lana Del Rey’den Paradise.

ZORLUKLAR Yazar: Joanna Trolloppe. Kitap: İkinci Balayı. Sayfa: 326: “Devam etmek zordur ama geri dönmek çok daha zor olur.”

ISPANAK Pişirirken tencereye çok az miktarda su koyun ve kısık ateşte pişirin. Böylece kendi suyuyla pişer ve daha lezzetli olur.