60 ihracatçı birliği başkanından 14’ü değişti
ABONE OL

İhracatçı BİRLİKLERİNDE seçim SÜRECİ tamamLANDI, sıra TİM başkanlığı’nda 

İhracatçı birlikleri seçimleri neredeyse tamamlandı. Türkiye genelinde 59 ihracatçı birliğinin yeni başkanları belli oldu. Yalnızca mayıs ayının ikinci haftasında İstanbul Kuru Meyve Ve Mamulleri İhracatçı Birliği başkanı seçilecek. Genel tabloya bakıldığında koltuklarda pek bir değişim olmadı. 60 ihracatçı birliğinin yalnızca 14’ünde başkan değişimi yaşandı.

Bazı birliklerde kıyasıya seçim yarışı yaşanırken, bazılarında ise mevcut başkanlar seçime tek aday olarak katıldı. Bundan sonraki seçim ise Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) olacak. Mevcut başkan Mehmet Büyükekşi’nin yeniden aday olması ve sürpriz bir isim çıkmaması durumda yeniden koltuğa oturması bekleniyor. 

En sert seçim İHKİB’de oldu

Seçimlerin en çekişmeli geçtiği birlik İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) oldu. Mevcut başkan Hikmet Tanrıverdi’nin yeniden başkan seçildiği İHKİB seçimleri kıyasıya mücadeleye sahne oldu. Tanrıverdi’nin rakibi Çorap Sanayiciler Derneği Başkanı Hüseyin Öztürk, başkanlık adaylığını açıklayan Akdoku Tekstil sahibi Abdi Köse ve Türkiye Denim Sanayicileri Derneği (DENİMDER) Başkanı ve Redstar Jeans’in sahibi Nedim Özbek ile ittifak yapmasına rağmen yarışı kaybetti. 1.280 üyenin oy kullandığı seçimlerde Tanrıverdi, oyların 883’ünü aldı. Hüseyin Öztürk’ün adaylığa girdiği üçlü ittifak ise 379 oyda kaldı.

4 yıllık görev süreleri başladı

İhracatçı birlikleri yönetimlerinde diğer değişimler ise şöyle: İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği başkanı Ufuk Özongun oldu. İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği başkanı Abdullah Tever olurken, İstanbul Demir ve Demirdışı Metalar İhracatçıları Birliği yeni Başkanı Rıdvan Mertöz oldu. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak, İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Uğur Uysal, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Balkanı İlyas Edip Sevinç, Karadeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Balkanı Yaşar Serpi, Çimento Cam ve Seramik İhracatçıları Birliği Başkanı Bahadır Kayan, Ankara Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Şerafeddin Ceceli oldu. 

Ege’de değişim rüzgarı

Başkanlık koltuğu değişen birliklerden biri olan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nde Rıza Seyyar dönemi başladı. Eski başkan Mustafa Türkmenoğlu seçimi kaybetti. İki liste ile seçime gidilen Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin Olağan Genel Kurulu’nda ise İZKO Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya mevcut başkan Arslan Erdinç’i az oy farkla geride bırakarak yeni dönem başkanlığına seçildi. Uzun yıllardır Ege Zeytin ve Zeytin İhracatçıları Birliği başkanlığını götüren Ali Nedim Güreli ise başkanlık koltuğunu Gürkan Renklidağ’a bıraktı.