İşsizlik maaşı nasıl alınır başvuru şartları nedir
ABONE OL

İşsizlik maaşı almak için öncelikle işyerinizden bir işten ayrılma bildirmesi talep etmeniz gerekmektedir. Bu bildirge üç nüshadan oluşmaktadır. 

 

Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?

Her çalışanın işsizlik maaşı hakkı saklıdır. Bunun sebebi çalışırken brüt maaşınız üzerinden işsizlik ödeneğine kesinti yapılmaktadır. Ancak işsizlik maaşı alabilmeniz için belirli şartları sağlıyor olmanız gerekmektedir.  Bu şartlardan en önemlisi işten çıkarılmış olmak yada haklı bir sebepten dolayı işinizden ayrılmış olmaktır. İşsizlik ödeneği almak için 120 gün prim ödeyip çalışmak da istenilen bir diğer şart. Bunun yanında son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş yani sigortalı bir işte çalışmış olmanız da istenilen diğer bir şart.

 

Kendi isteğiniz ile işten istifa etmişseniz işsizlik maaşı alabilmeniz için haklı bir sebep gözetmeniz gerektiğiniz belirtmiştim.  Çalışma hayatında haklı fesih diye bir tanım bulunmaktadır. Şayet işten ayrılmanız bu sebeplerden birisine bağlı ise, İş-Kur bu yönde karar sunmuş ise işsizlik maaşı almanız için herhangi bir sorun yoktur demektedir.

 

E DEVLET GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

 

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşı almak için öncelikle işyerinizden bir işten ayrılma bildirmesi talep etmeniz gerekmektedir. Bu bildirge üç nüshadan oluşmaktadır. Bir tanesi size verilirken, diğeri İş-Kur’a, diğeri de işyerinizde kalır. İşKur daha sonra işten çıkarılma sebebinizi ve sigorta durumlarınızı inceleyerek işsizlik maaşı almaya hakkınızın olup olmadığına, şayet hakkınız varsa ne kadar alacağınıza karar vermektedir.

 

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşsizlik maaşı almak için işten çıktığınız tarihten itibaren 30 iş günü içerisinde herhangi bir İşKur şubesine şahsen yada internet üzerinden işsizlik ödeneği başvuru formu’na tıklayarak başvuru yapılması gerekmektedir. Şayet belirtilen süre içerisinden işsizlik maaşı başvurusu yapmamışsanız bu geçen sürelerin ödemesini İşkur’dan talep edemezsiniz. Başvurunuz onaylanırsa cep telefonuna bununla ilgili mesaj gelmektedir. Bu mesajı alarak herhangi bir PTT şubesine gitmeniz durumunda ise paranızı alabilirsiniz.