Taşeron 10 günlük yasal başvuru süresi sona erdi
ABONE OL

KHK ile yapılan düzenleme ile kadroya geçme şartlarını taşıyan taşeron işçilerin 2 Ocak'ta başlayan 10 günlük yasal kadro başvuru süresi mesai saati bitimiyle sona erdi. 3 ila 22 Mart arası ise taşeron işçiler için kadro sınav maratonu başlamış olacak. KİT taşeron işçiye yeni bir düzenleme yapılırken HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, Bizim umudumuz ve beklentimiz, KİT'lerdeki arkadaşlarımızın da düzenlemeye dahil edilmesi." dedi. PTT ve Karayollarında çalışan taşeron işçiler için ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı. İşte taşeron işçilerin kadroya geçiş süreci ile ilgili yapılan son açıklamalar ve detayları…


Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerdeki 400 bin taşeron işçisini ilgilendiren kadro düzenlemesi kapsamında, kadroya geçme şartlarını karşılayan taşeron işçilerin 10 günlük yasal başvuru süresi, mesai saatinin bitimiyle sona erdi.
 

Olağanüstü hal kapsamında 24 Aralık 2017'de yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ayrıntıları ortaya konan düzenleme çerçevesinde, taşeron işçilerin kadroya geçiş başvuruları için resmi süreç 2 Ocak'ta başlatıldı.
 

Yurdun dört bir yanında kadroya geçme şartlarını karşılayan binlerce taşeron işçiyi ilgilendiren başvuru için verilen 10 günlük yasal süre mesai bitimiyle doldu.
 

Düzenlemenin kapsadığı taşeron işçiler, bugün mesai bitimine kadar çalıştıkları iş yerlerinin ilgili birimlerine başvuru formu ve dilekçeyle müracaatlarını gerçekleştirirken, kadroya geçme şartlarını karşılamalarına rağmen söz konusu süre içerisinde başvurmayanların kadroya geçiş hakları da yanmış oldu.

 

Sınavlar 3-22 Mart'ta yapılacak

Başvuruların ardından tespit komisyonu incelemesi ve hak sahiplerinin ilanının 12 Ocak-20 Şubat, ilana itirazların 21-23 Şubat, itirazların incelenmesi ve kesin listenin ilanının 24 Şubat-2 Mart, sınavın yapılmasının 3-22 Mart, sınav kuruluna itirazın 23-26 Mart, itiraz incelemesi ve kesin listenin ilanının ise 27-31 Mart tarihlerinde yapılması yönündeki tavsiye niteliğindeki takvim işletilecek.
 

Tüm bu aşamaların ardından hak sahipleri 2 Nisan'a kadar topluca işçi kadrolarına geçirilecek.

Taşeron işçilerin kurumlarda kadroya geçiş süreçlerini yürütecek tespit komisyonu en az üç kişiden oluşacak, komisyonun iki yedek üyesi olacak.
 

Sınavların yeri, günü ve saatine ilişkin bilgiler, ilgili idarenin internet sayfasında ilan edilecek. Kadroya geçişin önemli aşamalarından olan yazılı sınav, sınav kurulu tarafından 100 puan üzerinden değerlendirilip tutanağa geçirilecek. Sınavda başarılı sayılmak için en az 50 puan alma şartı aranacak.
 

Tüm bu sürecin ardından şartları karşılayıp sınavda başarı gösterenler, en geç 2 Nisan'a kadar topluca kadroya geçirilecek.

Başbakan Yıldırım: Hazine KİT'lere kadro verecek

Başbakan Binali Yıldırım, "Buradaki (KİT'ler) çalışanların devlet merkezi birimlerdeki memur veya kamu işçisi gibi düşünülmemesi lazım. Bu KİT'lerin mülkiyeti Hazine'ye ait. Hazine, bunlara kadro verecek, ihtiyaçları oranında." dedi.


Başbakan Binali Yıldırım, "Buradaki (KİT'ler) çalışanların devlet merkezi birimlerdeki memur veya kamu işçisi gibi düşünülmemesi lazım. Bu yüzden bunlara yönelik çözümü, şöyle düşünüyoruz. Bu KİT'lerin mülkiyeti Hazine'ye ait. Hazine, bunlara kadro verecek, ihtiyaçları oranında. Bu kadrolara da uzun süredir bu KİT'lerde hizmet eden, taşeron diye tabir ettiğimiz vasıflı elemanlar istihdam edilecek." dedi.
 

TBMM'deki AK Parti Grubu'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun yaptığı sunuma ilişkin bir soru üzerine Yıldırım, sunumda en son taşeronlarla ilgili çıkarılan düzenlemenin detaylarının anlatıldığını belirtti.
 

Ayrıca milletvekillerinin sorularının da cevaplandırıldığını dile getiren Yıldırım, düzenlemenin kapsamı, uygulamanın nasıl olacağının bütün detaylarıyla anlatıldığını söyledi.

Kamu İktisadi Devlet Teşebbüslerinde (KİT) taşeron olarak çalışanların kadroya alımlarına ilişkin tartışmaların sorulması üzerine Yıldırım, şöyle konuştu:

"KİT'ler, aynı şirketler gibi, müdebbir tüccar, basiretli tüccar esasına göre üretim yapan kuruluşlar. Dolayısıyla buradaki çalışanların devlet merkezi birimlerdeki memur veya kamu işçisi gibi düşünülmemesi lazım. Bu yüzden bunlara yönelik çözümü, şöyle düşünüyoruz. Bu KİT'lerin mülkiyeti Hazine'ye ait. Hazine, bunlara kadro verecek, ihtiyaçları oranında, bu kadrolara da uzun süredir bu KİT'lerde hizmet eden, taşeron diye tabir ettiğimiz vasıflı elemanlar istihdam edilecek. Öncelikli olarak bu kadrolardan onlar yararlanmış olacak. Oradaki sorun da çözülmüş olacak. Bu, etap etap gerçekleşecek."
 

Bu sürece ilişkin takvimin sorulması üzerine Yıldırım, "Hemen başlayacak. Şartları sağlayan herkes bundan yararlanmış olacak." ifadesini kullandı.

KİT’LERDE ÇALIŞANLARIN DURUMU

Başbakan Yarcımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından KİT taşeron işçilerin kadroya alımı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kamu İktisadi Devlet Teşekküllerinde (KİT) çalışanların kadroya alınmasına yönelik formülün ne olacağı sorusuna karşılık da Bozdağ, bu konuda Başbakan Binali Yıldırım'ın net bir açıklama yaptığını ifade etti.


Başbakan Yıldırım'ın yaptığı açıklamada, KİT'lerde çalışan işçilerin kadrolu olmayanlarının, kadroya alınmasına ilişkin bir yöntem ortaya koyduğunu aktararak, şöyle konuştu:
 

"KİT'lerin tamamı Hazineye ait, devletin. Onların da kadro ihtiyaçları oluyor zaman zaman. Bu kadro ihtiyacı onaylandığı zaman ne yapılıyor? Bunlar belli usulde kadrolu işçi alıyorlar. Bundan sonraki süreçte herhangi bir KİT'in kadrolu işçi ihtiyacı varsa, bu ihtiyaç Hazine tarafından karşılanacak. Oraya işçi alımı da KİT'ler tarafından şu anda kadrolu işçi olmayan, taşeron veya başka usulde KİT'lerde çalışan işçilerden, öncelikle karşılanacak, onlardan alınacak. Böylelikle kadro verildikçe, taşeronda çalışan veya KİT'lerde farklı usulde çalışan işçiler, peyderpey o verilen kadrolara geçirilmiş olacaktır. Böylece zaman içerisinde KİT'lerde bu anlamda çalışan insanımız kalmayacaktır. Bu konu da Sayın Başbakanımızın ortaya koyduğu bir yöntemdir. Bundan sonra bu yöntem takip edilecektir. Zaman içerisinde de buradaki işçilerin tamamı kadrolu hale gelmiş olacaktır."



'Taşeron düzenlemesi KİT'lerle taçlandırılmalı'

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, Bizim umudumuz ve beklentimiz, KİT'lerdeki arkadaşlarımızın da düzenlemeye dahil edilmesi." dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçilere kadro verilmesiyle Türkiye'deki emekçilerin büyük hayalinin gerçekleştiğini belirterek, "Geride kalan küçük orandaki arkadaşımızın sorunu da çözülerek bu düzenleme taçlandırılabilir. Bizim umudumuz ve beklentimiz, KİT'lerdeki arkadaşlarımızın da düzenlemeye dahil edilmesi." dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taşeron işçiliği çalışma hayatının en önemli sorunlarından biri olarak gördüklerini, bu sorunun çözülmesi için yıllardır büyük çaba harcadıklarını söyledi.

HAK-İŞ olarak taşeron işçilerin sorunlarını gündeme getirmeye yönelik önemli adımlar attıklarını vurgulayan Arslan, şunları belirtti:

"2014 yılında Türkiye'nin dört bir yanından gelen 6 bin taşeron işçisini Ankara'da buluşturduk. Bu önemli bir tarihtir. Çünkü o dönem taşeron işçiler sendikalı değildi, arkadaşlarımızın toplu sözleşme hakları yoktu, kıdem tazminatı ve izin haklarına sahip değillerdi. Onlar o tarihte Türkiye'nin 'Kunta Kinte'leriydi, marabalarıydı. Tamamen taşeron şirketlerin merhametine bırakılmış arkadaşlarımızdı."

"Taşeron işçilerimizi güvenini hiç boşa çıkartmadık"

Hükümetin yaptığı taşeron düzenlemesinin, küresel sermayenin dünyada kamu kurumlarının özelleştirilmesi, devletin küçültülmesi, kamu hizmetlerinin özel sektör eliyle sürüdürülmesi baskısına karşı Türkiye'nin bir meydan okuması olduğunu dile getiren Arslan, şunları kaydetti:

"Görüyoruz ki bu meydan okuma, bazı arkadaşlarımızın düzenlemenin kapsamı dışında kalmasıyla yeteri kadar net görülmüyor. Bize göre, taşeron işçilere kadro verilerek Türkiye'deki emekçilerin büyük hayalini gerçekleştiren bir düzenleme yapıldı. Geride kalan küçük orandaki arkadaşımızın sorunu da çözülerek bu düzenleme taçlandırılabilir. Bizim umudumuz ve beklentimiz, KİT'lerdeki, hastanelerin bilgi yönetim sistemindeki arkadaşlarımızın, araçlarıyla çalışan şoförlerimizin ve diğer bir kısım kurumlarda çalışan taşeron işçilerin de düzenlemeye dahil edilmesi. Büyük bir düzenlemeyi hayata geçiren hükümetimiz bunu da yapabilir."

Arslan, taşeron işçilerden kendilerine güvenmelerini isteyerek, "Bugüne kadar bize güvenen taşeron işçilerimizin güvenini hiç boşa çıkartmadık. Onların sorunlarının çözümü için büyük mücadele verdik. Bugün geldiğimiz noktada büyük bir iş başarıldı. Kadroya geçecek arkadaşlarımız, hem toplu sözleşme haklarını hem sendikal haklarını hem de ikramiye haklarının hepsini kullanacaklar. İnşallah yeni dönemde de bize güvenen işçi arkadaşlarımızla yürümeye devam edeceğiz." dedi.


Taşeron düzenlemesi

Sarıeroğlu, göreve geldiklerinden bu yana çok önemli işlere imza attıklarını anımsatarak, "Bundan sonra daha iyisini yapmak için değişiyoruz, dönüşüyoruz. Bu değişim ve dönüşüm içerisinde ihtiyaçlar, beklentiler, taleplerde değişiyor ve dönüşüyor." dedi.

Toplu sözleşme sürecini geride bıraktıklarını, uzun yıllardan bu yana AK Parti'nin taşeron konusuyla ilgili bir sözünün olduğunu dile getiren Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

"İnşallah bunlara da cevap vermek için her türlü konu şu anda masamızın üzerinde. İlk önce bir toplu sözleşme sürecini geride bıraktık biliyorsunuz. Kamu görevlilerimizle ilgili, uzun yıllardır tartışılan, partimizin de bir sözü olan taşeron konusuyla alakalı Rabbim nasib etti, 1 milyon kardeşimizi kapsama alan önemli bir çalışmayı sonuçlandırmış durumdayız. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Başvurularımızı aldık, 10 günlük süreci tamamladık, şimdi değerlendirme sürecine girdik. Sonrasında aşama aşama süreçlerimizi inşallah tamamlayacağız. Merkezi bütçeyle düzenlenen kamu kurum ve kuruluşlarımızdan şu anda artık taşeron çalışma gündemden kalkmış durumda Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla. 12 ayın altında olan personel alımına dayalı ihaleler de dahil olmak üzere, belediyelerdeki kardeşlerimiz, ileride çok daha iyi anlaşılacak. Bundan sonra belediye şirketlerinde ve belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler. Orada da personel çalıştırılmasına dayalı hizmet ihalesi artık yapılmayacak bundan sonra. 4/C konusu yılların sorunu, toplu sözleşme masamızın en önemli konusuydu. Bundan sonra 4/C diye bir çalışmamız artık ortada kalmadı. 4/B'ye kardeşlerimizi geçirdik. Yine mevsimlik geçici işçilerimizin 5 ay 29 gündü çalışma süreleri, 9 ay 29 güne kadar çalışma imkanlarıyla onların geleceğe daha da umutla bakmalarını sağlayıcı önemli bir adım attık."

 "Güçlü istihdam alanları oluşturulmalı"

İşsizlik oranlarının daha da düşmesi için çok güçlü istihdam alanları oluşturmaları gerektiğini belirten Sarıeroğlu, "18-25 yaş grubundaki gençleri şu an Çalışma Bakanlığı olarak mercek altına almış durumdayız. Gençlerimizle toplantı yaptık, genç sivil toplum örgütlerimizle. Ben istişareye ve diyaloğa inanan birisiyim, gençlerle ilgili yapacağımız politikaların da bizlerin masa başında kalem, kağıtla yaparak başarıya ulaşmasının mümkün olmayacağına inanıyorum. Bu anlamda bütün genç sivil toplum örgütlerimizi topladık. Onların görüşleri doğrultusunda gençlerimizle ilgili politikalarımızı oluşturduk." diye konuştu.