Yeni doğan çocuk parası nereden alınır
ABONE OL

Kimler doğum yardımı alabilir?

Doğum yardımı parası memurlar da dahil olmak üzere doğum yapan her anneye verilmektedir. Ancak doğum yardımı almak için bazı şartlar bulunmaktadır. Doğum yardımı yasasından faydalanarak doğum yardımı alabilmek için annenin ve bebeğin sağ olması gerekmektedir. Aynı zamanda sadece Türk vatandaşı olan anneler bu yardımdan faydalanabilirler. Öte yandan doğum yardımı sadece 15 Mayıs 2015 sonrasında doğum yapan annelere verilmektedir.

E DEVLET GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

Doğum yardımı ne kadardır?

Öncelikle doğum yardımı alabilmek için 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğum yapmış olmanız gerekmektedir.  Buna göre;

1. çocuk için: 300 TL

2. çocuk için: 400 TL

3. ve sonrasında doğan çocuk için: 600 TL doğum yardımı ödenmektedir.

Buna göre, ikiz doğuranlar o doğum için 700 TL, üçüz doğuranlar o doğum için 1300 TL, dördüz ve sonraki çocuklar için de her bir çocuk için 600 TL daha eklenecek ödenecek hesaba. 15 Mayıs 2015 öncesinde doğan çocuklar için doğum yardımı yapılmaz. Fakat belirlenmiş olan tarih sonrasında doğan çocuklar için ödenecek olan doğum yardımı hesaplaması daha önce doğan çocuklar üzerinden yapılmaktadır. Yani bu tarihten önce 1 çocuğunuz dünyaya gelmiş ve bu tarihten sonra bir çocuğunuz daha olmuş ise 2. Çocuk için toplamda 400 TL doğum yardımı alacaksınız demektedir. Ancak ilk doğan çocuk için yardım alınmaz.

Doğum yardımı nasıl alınır?

Doğum yardımı devlet tarafından annelere verilmiş olan bir doğum hediyesidir. Bu sebepten dolayı devletten bu yardım parasını almak için başvuru yapılması gerekmektedir. Doğum yardımı almak isteyen anneler Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi’ni doldurmalılar ve dilekçeyi tam bir şekilde dolduran anneler başvurularını Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri veya yurt dışında yaşayan vatandaşlar da Büyükelçilikler ile Konsolosluklar aracılığı ile gerçekleştirebilirler. Başvurular şahsen yapılabilir veya posta yolu ile gerçekleştirebilirsiniz.