ABD basınında Türk Kurtuluş Savaşı (3) 17 Mayıs 1919 İzmir Türklerin elinden geri alındı

NY Times muhabirlerine göre İtilaf Devletleri’yle iş birliği içinde  Yunan Ordusu, İzmir kentine ayak basmış ve  İzmir halkınca sevgi gösterileriyle karşılanmıştır. 

Bu arada Paris'ten gelen son  haberlere göre yakında imzalanacak antlaşmalarla  Avrupa'daki Türk egemenliğinin son kalıntıları da yok edilecek.  Bu arada İzmir’in bütün mahalleri işgalci Türklerden temizlenmeye başlandı. (!) 

TÜRKİYE İÇİN SONUN BAŞLANGICI 

Türklere Anadolu'da küçük bir bölge bırakılacak. Avrupa devletleri Türkiye'nin Amerikan  mandası altına girmesi için geceli gündüzlü çalışıyor.  Şu anda İstanbul'da bulunan Sultan'a Bursa  ve çevresinde küçük bir yer bırakılabilir.  Bu arada ABD yönetimi manda konusunda henüz bir karara varmadıklarını açıkladı. Güvenilir bir kaynak Avrupa Türkiye'si ikiye ayrılacak, yarısı Yunanistan'a verilirken  diğer yarısında uluslararası bir devletin kurulacağını bildirdi. 

Ağustos 1919 

Mustafa Kemal Paşa "Milliyetçi Kuvvetler Komutanı" olarak ilan ettikten sonra altı tümenden oluşan ordusuyla Anadolu'daki İtilaf Devletleri’ni  tehdit etmeye başlamıştır. 

19 Ağustos 1919

ERMENİSTAN'IN TEK UMUDU ABD 

Eğer ABD Ermenistan'da bir manda yönetimi kabul etmezse Ermenilerin sonunun karanlık olacağı söyleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Mr. Sovat Fraser,"Feryadımıza kulak verin. Bölgeden İngiliz birlikleri çekilince Türk ve Kürt kasaplar bütün Ermenileri doğrayacaktır"  dedi. 

Bu tür yalan yanlış haberlerle ABD basını,  1918-1923 yılları arasında, Türkiye aleyhine Amerika'da kamuoyu oluşturuyor demek yanlış olmaz. Haritada Türkiye'nin yerini bile bilmeyen insanlar gece gündüz Türklere sövüp sayar.  Lozan Barış Antlaşması sürecindeyse İsmet Paşa'ya sürekli kara çalan basın, Mustafa Kemal Paşa'ya da ağzına geleni söyler. 

Bu arada ABD eski Büyükelçisi Morgenthau, ABD'nin İngiltere'yle birlikte Türkiye'ye asker çıkarmamasını eleştiriyor ve "Eğer İngilizlerle birlikte Türkiye'ye asker çıkarsaydık bugün Avrupa'da bir karış Türk toprağı kalmayacaktı. Yazık. Büyük fırsat kaçırdık"  açıklamasında bulunur. 

DOSTLUK VE TİCARET

Türkiye-ABD Dostluk ve Ticaret Antlaşması'nın geçtiğimiz Cumartesi günü Lozan'da imzalanmasından sonra kısa bir konuşma yapan  İsmet Paşa, Türkiye'yle ABD'yi birbirine yaklaştıran demokrasi bağlarını över... 

Özetle ABD basını şaşkındır; konuları bilmediği için yaptığı bütün yorumlar yanlış çıkar; tahminlerinin hiç biri tutmaz. Ancak Batı'nın Türkiye, Türkler  ve İslam'a karşı tutumunu sergilemesi açısından kayda değerdir. Bu tutum 11 Eylül saldırılarından sonra Başkan George W. Bush'un  haçlı seferlerini başlatmaktan söz etmesi bile Batı'nın Orta Doğu'daki sorunlara hala bir Hıristiyan-Müslüman çatışması  penceresinden baktığının somut bir kanıtıdır.