Aile olmasa acılarla nasıl baş ederiz

Türk sineması Yeşilçam’dan sonra aile dramasıyla tekrar tanıştı. Sadece 2018 yılının ilk 4 ayında vizyona giren aile dramlarına bir bakalım dedik...

Sinemamızın temellerinin atıldığı Yeşilçam döneminin en önemli türlerindendir melodram. Bu melodramları kabaca ikiye ayırabiliriz. Karasevda öyküleri ve aile dramları. Karasevda öyküleri deyince aklıma ilk gelen iki film Sevmek Zamanı ve Selvi Boylum Al Yazmalım. Aile dramları ise saymakla bitmez. Bizim Aile, Canım Kardeşim, Toprak Ana ve daha yüzlercesi izleyiciyi gözyaşları içinde bırakmıştır. 2000’lerden sonra ise değişen toplum düzeni ve kapitalizmin baskılaması melodramların daha az çekilir olmasını sağladı. Yine arada bir iki film çıktı ve aile olmanın gücünü gösterirken yüreğimizi yaraladı. 

Mesela Babam ve Oğlum veya Güle Güle. Ama 2000 sonrası her yıl 80-90 film çekildiğini düşünürsek aile dramlarının ne kadar cüzi bir yer tuttuğunu görürüz sinemamızda. 2017’nin sonundan itibaren ise sinemacılarımız yine aile dramlarıyla tanıştı. Üstelik bu yeni çekilen filmlerin korku filmlerinden daha çok, neredeyse komedilerle başa baş gişe yaptıkları görüldü. 2018’in daha ilk dört ayında vizyona giren Türk filmlerinin komediden sonra en çok aile draması türünde olduğunu görüyoruz. Özellikle otizm ve bu tür konularda toplumumuzun bilinçlenmesiyle paralel yeni denemelere cesaretle imza attıkları bir gerçek yapımcıların. Biz bu dört aylık süre içersinde bazen afişe olan ama bazen çok da dikkat çekmeyip vizyondan kalkan 10 filmlik aile dramları listesi yaptık. Bu listedeki filmleri seyrettiyseniz ne ala ama seyretmediklerinize bir daha göz atın derim.

2017’NİN SONUNDAN İTİBAREN SİNEMACILARIMIZ YİNE AİLE DRAMLARIYLA TANIŞTI. ÜSTELİK BU YENİ ÇEKİLEN FİLMLER NEREDEYSE KOMEDİLERLE BAŞA BAŞ GİŞE YAPTI.

İŞTE 10 FİLMLİK AİLE DRAMLARI LİSTESİ

1- Kızım ve Ben

Hayalini kurduğu polis akademisine giren ve birincilikle mezun olan Doruk, zengin bir ailenin tek çocuğudur. Bir operasyon sırasında tanıştığı Serap’a aşık olur ve evlenirler. Fakat kızları Zeynep’in doğumundan bir süre sonra bunalıma giren Serap evi terk eder. Özel harekat polisi olan Doruk, bir yandan zorlu görevini başarıyla yerine getirmeye çalışırken, bir yandan da kızı Zeynep’e hem annelik hem de babalık yapar. Kızıyla aralarında çok güzel bir bağ oluşmuşken evi terk edip giden Serap tekrar çıkagelir ve her şey değişir. Baba ve kızın hayatında zorlu bir dönem başlamıştır.

2- Hadi Be Oğlum

Bir balıkçı olan Ali, hayatını küçük oğlu Efe’ye adamıştır. Ali’nin bu hayatta tek tutunduğu dal oğlu Efe olsa da, Efe diğer çocuklardan farklıdır. İletişim sorunu olan Efe, gülüp oynayan, duyduklarına tepki verebilen bir çocuk değildir. Oğluyla bağ kurmaya çalıştıkça daha da yalnız hisseden Ali’nin en büyük isteği ise, oğlunun onu anladığını bilmektir. Babasının, annesinin ve sevdiği kadının anılarının yükünü de içinde taşıyan acılı babanın oğluna duyduğu sevgi, ikisinin de hayatını şekillendirecektir... Bir baba ile oğul hikayesinin anlatıldığı filmin yönetmenliğini Bora Egemen üstleniyor. 

3- Tut Yüreğimden Anne

Sibel hayatını otistik kızı Hazan, eşi Okan ve büyük oğlu Yaman’a adayan bir kadındır. O, ailesi için her şeyi göze almaya hazır olsa da kocası ve oğlunun Hazan’ı kabullenmediklerini fark eder. Temelleri çatırdamakta olan ailesini bir arada tutmaya çalışan Sibel, bu zor günlerinde ölümcül bir hastalığa yakalandığını öğrenir. Olması gereken riskli bir ameliyat vardır. Ölümle yaşam arasında ince bir çizgide bulunan Sibel, ameliyat olmadan önce ne olursa olsun ailesini bir araya getirmeye karar verir. Bu süreçte ailesi ile ilgili bilmediği gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalır.

4- Yalnız Hayaller Kaldı

Emekli matematik öğretmeni Doğan, çocuklarına bakabilmek için elinden geleni yapmaktadır. En büyük kızı Neval, evlendikten sonra Almanya’ya taşınmıştır. Hukuk Fakültesi’nde okuyan kızı Umut, özel üniversitede okuyan oğlu Orhan ve küçük kızı Demet ile yaşayan Doğan’ın, aynı siteden iyi kalpli Aysel’le de bir ilişkisi vardır. Ailenin düzeni, Umut’un elim bir hastalığa yakalanmasıyla bozulur ve diğer fertlerin sorunlarıyla daha da trajik hale gelir.

5- Locman

1980 yılında geçen filmde bir makinistin hikayesi anlatılıyor. Uğur, makinist olarak çalışan bir adamdır. İşinde terfi ile tayini çıkınca ailesi ile birlikte yeni bir yaşama başlar.  Artık depo şefi olacak olan Uğur eşi Handan ve çocukları ile birlikte lojmana yerleşir. Ailesinin yeni ortamlarına alışabilmeleri için elinden gelen yapan Uğur, ailesi ve dostlarının yardımı ile ön yargı ve korkularının üstesinden gelecektir.

6- Vicdan Ağacı

Kuşadası, Kirazlı köyünde Menderes ve yatalak ağabeyi Adnan birlikte yaşarlar. Menderes kendini bakıma muhtaç olan ağabeyine adamıştır. Köyün emlakçısı Reşit iki kardeşin oturduğu evi almak ister. Reşit, Menderes evi ve araziyi satıp ağabeyi Adnan’ı huzurevine yerleştirmesi için nasihat verir. Adnan bu konuşmayı öğrendiğinde iki kardeş geçmişleriyle yüzleşecektir. İki kardeşin aynı kadına duyduğu derin sevgi ve aralarındaki vicdan muhasebesi karılma noktası olacaktır.

7- Kelebekler

Üç kardeşin yolları yıllar önce ayrılmıştır. Aradan geçen 30 yılın ardından babaları çocuklarını bir araya getirmek ister ve onları Hasanlar köyündeki evlerine geri çağırır. Kardeşlerden en büyüğü Cemal, onları alır ve nedenini bilmedikleri bir yolculuğa çıkar. Üç kardeş köye gittiklerinde ise babalarının öldüğünü öğrenirler. Babaları, köyün acayipliklerinden biri olan kelebeklerin gelişinde gömülmeyi vasiyet etmiştir. Birbirlerini çok az tanıyan kardeşler köyde kaldıkları süre boyunca yaşadıkları olaylarla kendilerini, birbirlerini ve babalarının kim olduğunu anlamaya çalışır.

8- Rüzgar

35 yaşındaki Ece, çocuk bezi üreten bir şirketin genel müdür yardımcılığını yapmaktadır. Sevgilisi Alper ile mutlu bir ilişkileri vardır ve iki yıllık ilişkilerini evlilikle taçlandırmanın zamanı gelmiştir. Fakat Alper’in çocuk isteğine karşı çıkan Ece yüzünden bir türlü evlenemezler. Tam da bu sırada beklenmedik bir şekilde hayatlarına giren bir kapkaç çetesi elemanı olan 10 yaşındaki Rüzgar her şeyi değiştirecektir. Sokak çetesini alt etmeye çalışan kahramanlar büyük bir aile olmalarını sağlayacak bir maceraya atılırlar.

9- İyi ki Doğdun Abla

Köy ağası olan Bayram’ın üç çocuğu vardır. Kardeşlerden Ferit ve Feriz birbirleriyle sürekli didişir. Evin kızı Ferda ise istemese de Feriz’in yakın arkadaşı Ali ile evlendirilir. Ferit ve Feriz’in arasındaki çekişme köye gelen öğretmenden sonra iyice kızışır. Öğretmen Gamze ile Ferit’in ilişkisi kısa sürede evlilikle taçlanmıştır.Kısa bir süre sonra Gamze’nin akıl sağlığı ile ilgili sorunların ortaya çıkması tüm aileyi etkiler.

10- Kardeşim İçin Der’a

Ali, rejime muhalif olduğu için şiddete maruz kalan ve ülkesinden ayrılan bir gençtir. Yıllar sona annesi ve kardeşinin yanına Suriye’ye geri döner. Kardeşi Ömer’in de tıpkı kendisi gibi Baas rejiminin haksızlıklarına karşı oldukça öfkeli olduğunu gören Ali kardeşini kontrolü altına almaya çalışır. Fakat hiçbir şey yapmaya fırsat bulamadan kardeşi ve arkadaşlarının tutuklanan öğretmenleri için muhaberat karargahının duvarına yazılar yazdığını görür. Ali, kendi çektiği sıkıntıları kardeşi ve diğer çocukların çekmemesi için zorlu bir mücadeleye girişir.