Bir inilti duydum Arafat’ta

Hacılar bembeyaz ihramlarıyla Mina Vadisini akın akın doldurmaya başlayacaklar bugün. Büyük bir kısmı bugün Mina'da çadırlarda geceleyerek, yarın Arafat meydanını dolduracaklar. Haccın tam anlamıyla ana-baba günü olduğu vakitlerdeyiz. Aynı anda milyonlarca Hacı, bu çok da büyük olmayan Mina vadisine doluşacaklar. Galiba dünyanın parmak izi burada, yoksa milyonlarca insan nasıl sığsın. Yarın büyük buluşma günü; Arafat... Her dilden aminlerin nehir gibi akıp, şelale gibi taşacağı, en müstesna gün... Melekler alemi de inşallah yarın mü'minlerle birlikte Arafat'ta vakfeye duracaklar... 

Ben çok heyecanlıyım. Sanki kendim gitmişim gibi. Sanki ağlayanların arasında ben de varmışım gibi. Sevgili yoldaşım Hale Kaplan Öz ile birlikte karabiber ağaçlarının altından, upuzun caddelerden, tünellerden ilahi söyleyerek geçtiğimiz hatıralar, sanki hiç sonlanmamış gibi Allahümme Salli'ler... Lebbeyk Allahümme Lebbeyk'ler. Hac, ağlayıştır, orada her köşede bir ağlayan vardır. Şairin dediği gibi; ''Bir inilti duydum serviliklerde/ Dedim burada da ağlayan var mı'' Hac, kendi içine doğru yürüyüşün de imkanıdır. Hac, yürüyüştür. 

*** 

Allah içindir Hac. Allah için çıkılan yolculuk.  

Mü'min oluşun iradesiyle başlar Hac ve kadere boyun eğmeden neticelenmez. Çünkü o çok görkemlidir. Kuran'ın kalbine doğru bir yolculuk olduğunu her safhada bir bir açılan perdelerle hissedersiniz. Hemen her rüknünde Hz. Adem'den Hz. Peygamber Efendimize kadar bütün Peygamberlerin hikayelerini, ibretlerini okursunuz. Hz. İbrahim sizi orada beklemektedir, Şu vadide Hz. Hacer koşmuştur, Hz. İsmail babasını şu menzilde özlemiştir, Resulullah (s) şu evde doğmuştur, Hz. Hatice şu söğüt ağacının altında yatmaktadır. Gözlerinizi çevirdiğiniz hemen her ufuktan ya melek Cebrail geçmiştir, ya Hz. Ali dolaşmıştır. Hac, bize kutsal coğrafyamızı öğreten bir zaman yolculuğudur.

Hac, Müslümanların alamet-i farikası olarak, Ümmet bilincinin aynasıdır. Diğer bütün ibadetleri de içeren muhteşem bir diriliş manifestosu... Adeta bir çatı ibadet olarak, namaz, oruç, zekat, sadaka, sabır, tevazu, fedakarlık gibi diğer bütün emir ve güzel ahlak hasletlerini kendinde icmal eder. 

Hac,bireysel olandan çıkıp toplumsal olana yönelmektir. Modern zamanların kendi haz ve çıkar dünyasına hapsettiği insan prototipini, yalnızlığından ve yabancılığından çıkartıp, bir toplumun parçası haline getirir. Orada zengin ile fakir, Afrikalı ile Avrupalı, kadın ve erkek, yaşlı ve genç farklılıkları en aza iner. Adeta ruhların saf tutuşudur. Özellikle tavaf, Sa'y ve Arafat rükünlerinde ne paranız, ne pazu gücünüz yetmez herhangi bir iltimas kazanmaya... Herkesle bir olup, herkesle bir deniz içinde akmanın adıdır Hacc...  

Allah Teala, Kurban Bayramımızı hakiki bayramlardan eylesin. Ümmetin ve toplumumuzun hayati meselelerinin derman ve çözüm bulması duamızdır.