Bizim sinemalarımız ikinci el pazarı mı?

Bu hafta vizyona giren Los Angeles’ta Gizli Görev - Once Upon a Time in Venice Bruce Willis’in B türü film serisinin son örneği. Haftanın diğer filmleri de o kadar kalitesiz ki şapkayı önümüze koyup düşünme vakti geldi...

Son birkaç yılı saymazsak sinemamızda çok kötü bir alışkanlık vardı. Yaz aylarında vizyona giren Türk filmi bulamazdık. Yabancı filmler de ülkemizde daha önce vizyon şansı bulamamış veya sinefillerin hoşlanacağı sanat filmleri olurdu. Hollywood son dönemde bunun çaresini buldu ve yaz aylarında büyük bütçeli filmleri vizyona sokarak piyasaya hareketlilik getirdi. Bunun bizim sinemamıza da etkisi oldu. Hem seyircinin alışkanlığı kesintiye uğramadı hem de sinema salonundaki hazır izleyici Türk yapımcıların iştahını kabarttı. Böylece dünya sineması benzeri bir gelişim göstererek daha hafif Türk romantik komedilerini veya melodramlarını seyreder olduk yaz aylarında. O dönemde bile Türk filmlerinin kaletisizliğinin ve sürekli vizyonda batmasının etkisi olacağını söylüyorduk. Kalitesiz filmlerden bıkan seyirci salonlardan uzaklaştı, batık filmlerin yapımcıları daha az film çekmeye başladı. Bu tehlikeli gelişmenin sonuçları bugünlerde daha net görülüyor. Bu ay dört haftada altı Türk filminin ikinci kez vizyon gördü. 

Vizyona giren yabancı filmlere baktığımızda da salonların B türü filmlerle dolu olduğunu görüyoruz. Dağıtım şirketleri ellerindeki kalitesiz korku filmlerini art arda vizyona sokuyor. Bu hafta vizyona giren filmlerden birinin yapım tarihi 2015. Eskiden Pixar’ın, Walt Disney’in animasyonlarını izlerken şimdi nereden geldiği meçhul, imdb’de bile bulunmayan garip animasyonlarla karşı karşıyayız. İşte bu hafta böyle zayıf bir seçki içinden yazmak için Bruce Willis’in filmini seçtik. Çünkü sinema salonlarını dolduran B türü filmler için iyi bir örnek. 

Bruce Willis, John Goodman, Famke Janssen, Adam Goldberg, Jason Momoa gibi Amerikan sinemasının ünlüleri filmde yer alıyor. Fakat yönetmenin ilk filmi. Televizyon dizilerinde senaristlik yapan Mark Cullen bir sabah kalkmış ‘Ben bugün uzun metraj bir film çekeyim’ demiş. Bruce Willis’in de desteğini arkasına alıp bu filmi kotarmış. Bir aksiyon filminde nasıl doğru dürüst çatışma olmaz, bir komedide nasıl izleyici hiç gülmez bu filmde gördük. Kısaca filmin hikayesini anlatayım; Los Angeles’ta yaşayan Steve Ford özel bir dedektiftir. Köpeği Buddy, bir çete tarafından çalındığında köpeğinin peşine düşer. Steve, Buddy’yi geri almak için, mecburen başka bir çeteye yardım etmek zorundayken, eski sevgilisinin iki kardeşi de onun peşine düşmüştür. Bir köpeğin, bir insanın en iyi arkadaşı olduğu söylenir. Steve, köpeğine kavuşmak için bir insanın neler yapabileceğini göstermeye kesin kararlıdır. Benim gibi köpek seven ve besleyen bir insan bile bu filmden en azından bu yönüyle hoşlanmadıysa gerçekten problem var demektir. Neyse haksızlık yapmayayım sadece küçük Buddy’i sevdim filmde, beyaz bir Russel Terrier. Son söz olarak Yönetmen Kaliforniya gibi güneşli bir yerde nasıl bu kadar karanlık bir film çekmeyi başarmış hayret ettim. Seyredeceklere iyi seyirler...

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Once Upon a Time in Venice

Yönetmen Mark Cullen

Senarist: Mark Cullen

Oynayanlar: Bruce Willis, Jason Momoa, John Goodman, Thomas Middleditch

Yapım: 2017, ABD, 94 Dak.

VİZYONDAKİLER

Yabani

Anna doğduğundan beri babası olarak bildiği bir adam tarafından evlerinin tavan arasında büyütülmüştür. Adam, Anna’nın geçmişini öğrenmemesi adına her şeyi yapmıştır. Ama Anna, polis memuru Ellen’ın kanatları altında gerçek dünya ile tanıştığında, sıradan biri olmadığını anlar. Normal bir hayata uyum sağlayamayan Anna ormanın vahşi özgürlüğünün çekimine kapılmış bir halde bulur kendini. Bir taraftan da içinde artarak büyüyen kan arzusunu anlamlandırmaya çalışmaktadır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Wildling

Yönetmen Fritz Böhm

Senarist: Fritz Böhm

Oynayanlar: Bel Powley, Brad Dourif, Liv Tyler, James Le Gros

Yapım: 2018, ABD, 92 Dak.

Antisosyal 2

Sam, yeni doğan bebeğinin ondan çalınmasından yıllar sonra, Social Redroom adlı web sitesinde arama yapar. Bean adında küçük bir kızla arkadaş olmasının ardından Sam, Redroom virüsüne tedavi bulmaya adanmış bir tesiste yakalanır ve buraya kilitlenir. Kapana kısılmış ve işkence gören Sam, Social Redroom sitesindeki güncelleme tamamlanmadan tesisten kaçar ve saldırının son aşamaya geçmesini önlemek için uğraşa başlar.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Antiscocial 2

Yönetmen Cody Calahan

Senarist: Chad Archibald

Oynayanlar: Michelle Mylett, Stephen Bogaert, Josette Halpert, Samuel Faraci

Yapım: 2015, Kanada, 90 Dak.

Renksiz Rüya

90’lı yılların karanlık politik olaylarının ortasında kalan Mirza, bu durumun mağduru olmaktan kurtulamamıştır. Annesinin ölümünün ardından içine kapanıp, gördüğü kötü rüyalarla savaşmaya çalışan Mirza’nın hayatı, Mir Ahmed’in bir süreliğine evlerine misafir gelmesiyle değişir. Film, kuşatılmış bir zaman aralığında çocukluk, matem ve hayallerin hikâyesini, küçük bir çocuğun üzerinden anlatıyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Colorless Dream

Yönetmen Mehmet Ali Konar

Senarist: Mehmet Ali Konar

Oynayanlar: Civan Güney Tunç, Bilal Bulut, Orhan Alıcı, Cuma Karaaslan

Yapım: 2017, Türkiye, 78 Dak.

Hadi Ya

Mardinli bir ailenin oğlu olan Haydar, Aydın’da bir belediyede anonsçu olarak çalışır. Haydar’ın en büyük arzusu iki yakın arkadaşı ile birlikte film çekmektir. Fakat grup bu konuda pek de yetenekli olmadığı için filmlerini çekemezler. Ekip hayallerinin suya düştüğünü düşünürken beklenmedik şeyler yaşanmaya başlar. Bahar ve Nazlı ilçeye konser vermeye gelmiştir. Konseri dinlemeye giden Haydar bu sırada Bahar ile tanışır. Haydar, genç kadınla yeni tanıştığını düşünmektedir. Fakat gerçekler hiç de öyle değildir. Bahar, aslında Haydar’ın asker arkadaşı Bahadır’ın ta kendisidir.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen Vecihi Ener

Senarist: Cesur Doğan

Oynayanlar: Cesur Doğan, Mehtap Yılmaz, Senem Kuyucuoğlu

Yapım: 2018, Türkiye

İki Kafadar

Bobi düzenli bir hayat sürmeyi seven bir kunduzdur. Hayatı kontrolü altında rutin bir şekilde ilerlemektedir. Ta ki bir gece Max ile tanışana kadar. Max macera tutkunu olan bir kedidir. Max, bir gece gökyüzünde bir cisim keşfeder ve kısa sürede bunun bir uzay gemisi olduğunu anlar. Uzaylılar dünyalarına gelmiştir. Bob ve Max’ın görevi uzaylıları gezegenlerine göndermektir. Fakat bu sandıkları kadar kolay olmayacaktır. İkili bu zorlu görevde ormandaki diğer arkadaşlarında da yardım alarak büyük bir maceraya atılır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Two Tails

Yönetmen Victor Azeev

Senarist: Vasiliy Rovenskiy

Yapım: 2018, Rusya, 65 Dak.