Bu kadınlar ağlatmıyor güldürüyor...

Bu hafta vizyona giren Deliha 2 ve Fransız yapımı Çılgın Baskın iki kadın komedyenin başarılı filmleri... Her iki film de izleyicilerine kahkaha attıracak. Sinemada kadınların sesi yükseliyor... 

Yıllardır bu meslekte sinemada kadınların bastırılmış olduğundan, hak ettiklere yere gelemediklerinden dem vurduk. Ama bazen Yeşim Ustaoğlu, Tülin Özen, Pelin Esmer, gibi sinemamız için çok önemli isimler çıkıp yüzümüzü güldürdüler. Gülmek deyince Gupse Özay’ı da bu başarılı isimlerin arasına eklemek gerekiyor artık. 2014 yılında Deliha ile kendini kanıtlayan sonra Görümce, Küçük Esnaf ve Tatlım Tatlım ile başarısını devam ettiren Özay bu hafta vizyona giren Deliha 2 filminde yönetmen koltuğuna da oturdu. Hem senaryoyu yazıp hem filmi yönetip hem de başrolünde oynamak her babayiğidin harcı değildir. Gupse Özay benim nazarımda bunu becerdi. İlk Deliha filminde de izleyiciyi gülmekten kırıp geçirmişti. Ama o filme de bıyık altından gülen, “Kadın Recep İvedik” diyen bir grup vardı. Bu filmde de aynısı olacaktır. Neyse ki izleyici bu aşağılık kompleksine sahip gruptan fazla etkilenmiyor ve güldüğü filmi gişede yalnız bırakmıyor. Ortalama izleyici için rahatlıkla şunu söyleyebilirim, Deliha 2’ye gittiğinizde absürt bir komedi seyredeceksiniz ama o eski Yeşilçam komedisinin aile bağlarını, sıcak mahalle ilişkilerini ve umuda olan inancı yine hissedeceksiniz. Filmin konusuna gelince, mahallenin sevimli kızı Zeliha halâ deli, çok samimi ve başına sürekli yeni dertler açıyor. İlk filmde aşkın peşinde koşan Zeliha, ikinci filmde artık kariyer yapmanın yolunu arıyor. Aşçı olmanın hayalini kurarak bir restoranda çalışmaya başlıyor. Ortalığı birbirine katıyor ama yine de tanıştığı herkesin hayatına dokunuyor. 2000 sonrası Türk komedisinin tam tanımı bence Zeliha serisinde kendini belli ediyor. Bu tür birçok komedinin dağıtıcısı olan BKM’nin eski Arzu film konseptini benimsediğini görüyorum. Bunu alkışlıyorum ama biraz da tekel görüntüsü verdiklerini düşünüyorum. Bu başarı piyasada örnek alınmalı ama diğer yapımcılar, filmciler için bir baskı unsuru oluşturmamalı. 

Bu hafta iyi bir rastlantı olarak Gupse Özay gibi bir kadın komedyenin başrolünde oynadığı Fransız yapımı Çılgın Baskın da vizyona giriyor. İki filmin konuları birbirinden çok farklı olsa da baş karakterlerinin komedisinin benzerliği bende bu iki filmi beraber yazma ihtiyacı oluşturdu. Çılgın Baskın - RAID Dingue filminin başrol oyuncusu Alice Pol hem güzel hem de komedi filmlerinde yarattığı karakterlerle son dönem Fransız sinemasının en dikkat çekici isimlerinden. Onun bu filmde yarattığı karakter aynı Deliha gibi, çılgın, saf ve sakar. Çılgın Baskın, özel bir time girmeye çalışan polis memuru Johanna’nın hikayesini konu ediyor. Polis memuru olan Johanna’nın en büyük hayali tehlikeli operasyonlarda görev alan özel bir time girebilmektir. Fakat bu durum eğitim biriminin şefi tarafından hoş karşılanmaz, zira şef kadınların ekipte yeri olmadığını düşünmektedir. Ancak Johanna’nın babasının bakanlıktan olması sebebiyle kadının ekibe katılmasını engelleyemez. Sakar ve çocuksu Johanna, ekibe girmeyi başarsa bile, kendisini ekipten göndermek isteyen eğitim şefine kendini kanıtlamak zorunda kalacaktır... Nasıl Zeliha için kadın Recep İvedik benzetmesi yapılıyorsa Çılgın Baskın filmindeki polis Johanna için de Kadın Pembe Panter, yani Jacques Clouseau benzetmesi yapılabilir. Kısacası her iki filmin kadın komedyenlerini kendi adıma alkışlıyorum ve filmleri seyrederken çok güldüğümü ifade etmeliyim. Bu hafta vizyona giren dokuz film içinde en eğlenceli iki yapım diyebilirim.

Deliha 2

Yönetmen: Gupse Özay

Senarist: Gupse Özay

Oynayanlar: Gupse Özay, Derya Alabora, Esin Eden, Hülya Duyar

Yapım: 2018, Türkiye, 106 Dak.

Çılgın Baskın

Filmin orijinal adı: RAID Dingue

Yönetmen: Dany Boon

Senarist: Dany Boon Oynayanlar: Alice Pol, Dany Boon, Michel Blanc

Yapım: 2016, Fransa, Belçika, 111 Dak.

VİZYONDAKİLER

Ant-Man ve Wasp

Ant-Man ve Wasp, hem iyi bir baba hem de süper kahraman olan Scott Lang’ın geçmişindeki sırları çözmek için Wasp ile işbirliği yaparak verdiği mücadeleyi konu ediyor. Scott Lang, Yenilmezler’in savaşında yer almanın sonuçları ile hem bir süper kahraman hem de bir baba olarak boğuşmaktadır. Hayatının iki yanını da dengede tutmaya çalışan Scott hem iyi bir baba hem de sorumluluk sahibi kahraman Ant-Man olmak için çabalarken, Hope van Dyne ve Dr. Hank Pym acil bir görevle kapısını çalarlar.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: 

Ant-Man and the Wasp

Yönetmen: Peyton Reed

Senarist: Chris McKenna

Oynayanlar: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Douglas

Yapım: 2018, ABD, 118 Dak.

Dua Et Kardeşiz

Tuğrul ve Ömer varlıklı bir ailenin çocuklarıdır. Sakin bir yaşamları olan ailenin hayatı Tuğrul’un bir gün arazilerinden yol geçeceğini öğrenince karışır. Tuğrul haberi vakit kaybetmeden ailesi ile paylaşınca herkes strese kapılır. Ne yapmaları gerektiğini düşünen aile hemen evin küçük oğlu olan Ömer’i arayıp memlekete çağırır. Ömer gelir gelmez arazilerinden geçecek yolla ilgili araştırma yapar ve yolun illegal bir biçimde arazilerinden geçeceğini öğrenir. Yasal olmayan bu durumu ortaya çıkarmaya kararlı olan aile el birliği ile zorlu bir mücadeleye girişir.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Hamza Yaman

Senarist: Ata Cilli

Oynayanlar: Eray Kaman, Gökhan Demir, Başak Akbay

Yapım: 2018, Türkiye, 97 Dak.

Hayalet Hikâyeleri

Hayalet Hikayeleri, içinde üç farklı ürpertici hikayenin yer aldığı bir dosya bulan ve bu doğaüstü hikayelerin peşine düşen bir profesörün yaşadıklarını konu ediyor. Profesör Goodman doğaüstü olaylara, hayaletlere ve ölümden sonraki yaşama inanmayan bir akademisyendir. Şüpheci bir psikolog olan Goodman, bu düşüncesini sarsacak türden olaylar yaşadığında ise her şey bir anda değişiverir.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Ghost Stories

Yönetmen: Jeremy Dyson, Andy Nyman 

Senarist: Jeremy Dyson, Andy Nyman

Oynayanlar: Andy Nyman, Martin Freeman, Paul Whitehouse 

Yapım: 2017, İngiltere, 98 Dak.

Hayat Okulu

Pariste bir yetimhaneden alınan asi bir çocuk Paul, vahşi bir bölgede zorlu bir hayata başlamış, Celestin ve bekçi kocası Borel’e emanet edilmiştir. Malikanesinde yalnız yaşamakta olan Fresnaye Kontu, arazisinde kaçakçıların dolaşmasına göz yumarken hiçbirine müsamaha göstermeyen Borel azimle mücadele etmektedir. Onlarla birlikte yaşamaya başlayan Paul, hayatın sırrını öğrenmek zorundadır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: L’ecole Buissonniere

Yönetmen: Nicolas Vanier

Senarist: Jérôme Tonnerre

Oynayanlar: François Cluzet, Jean Scandel, Eric Elmosnino, François Berleand

Yapım: 2017, Fransa, 116 Dak.